«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Απόστολος Κατσιφάρας: Περιορισμένα τα κονδύλια στις Περιφέρειες
«Το Υπουργείο να πάρει θέση για την περιφερειακή διακυβέρνηση» 

«Σε θετικό κλίμα κινήθηκαν οι δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών, αναφορικά με την ενίσχυση των Περιφερειών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας , σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους Περιφερειάρχες της χώρας...

Κονδύλια ύψους 27 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, μέσω ΚΑΠ, που παράμεναν «παγωμένα» από το 2012, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης. 
«Τα χρήματα είναι λίγα , αλλά αποτελούν μια οικονομική ανάσα για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να απαντήσει σε αναπτυξιακές προκλήσεις», ανέφερε ο Απόστολος Κατσιφάρας και συνέχισε: « Το Υπουργείο όμως πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση, για το μέλλον του θεσμού.
Το κρίσιμο, για εμάς , είναι να περάσει από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, με πραγματικές εξουσίες και πλήρης οικονομική αυτοτέλεια», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. 

***
Έξι Κοινότητες της  Δυτικής Αχαΐας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Άμεσα δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Με άμεσο τρόπο αντέδρασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αντιμετώπιση των καταστροφών, λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες στην Δυτική Αχαϊα.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας το βράδυ της Δευτέρας  επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς είχε ήδη διαπιστωθεί το μέγεθος των μεγάλων ζημιών που είχαν προκληθεί. Μάλιστα το ίδιο βράδυ εστάλη και το σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο.
Χθες εστάλη το σχετικό έγγραφο από το αρμόδιο υπουργείο και σήμερα υπεγράφη η απόφαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Γρηγόρη Αλεξόπουλο.
Οι τοπικές κοινότητες Σαντομερίου, Χαραυγής, Άρλας, Φωσταίνης, Ελαιοχωρίου και Πετροχωρίου του Δήμου Δυτικής Αχαϊας κηρύσσονται και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες και περιουσίες από την μεγάλη δασική πυρκαγιά.
 «Δεσμευθήκαμε έναντι των κατοίκων που επλήγησαν από την καταστροφική μανία της φωτιάς πως θα σταθούμε δίπλα τους και θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν. Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πρώτο βήμα έγινε. Το επόμενο είναι η εξατομίκευση των ζημιών.
Θα αγωνιστούμε ούτως ώστε να φθάσουμε γρήγορα και στο τελευταίο, που δεν είναι άλλο από την καταβολή των αποζημιώσεων. Γιατί μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών έγιναν στάχτη και από αυτές οι αγρότες μας περίμεναν να ζήσουν τις οικογένειές τους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου.  

***
Το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Στη Βαλένθια ο Περιφερειάρχης

Στη Βαλένθια της Ισπανίας βρίσκεται από σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, για να συμμετάσχει, στις εργασίες της  έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES Group) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, στην οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας είναι Αντιπρόεδρος, αλλά και στην κοινή ανοικτή εκδήλωση των Ομάδων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στην ΕτΠ και της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 υπό τον τίτλο «ΕΠΕΝΔΥΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΕΠΕΝΔΥΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: Οι Ευρωπαϊκές Επενδύσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής» και με τη συμμετοχή και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνας Κρέτσου.
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γίνεται αισθητή πρώτα απ ' όλα στις Πόλεις και τις Περιφέρειες. Για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη, πρέπει να ξαναρχίσουμε τις επενδύσεις. Οι επενδύσεις στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 15% από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, ενώ το χάσμα μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων περιοχών διευρύνθηκε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας  και συμπληρώνει «Η Πολιτική Συνοχής δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια για να μειώσει τις περιφερειακές ανισότητες, εξασφαλίζοντας ότι κανείς δεν μένει πίσω. Δυστυχώς, το μέλλον της πολιτικής αυτής πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο. Εμείς, υποστηρίζουμε και θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλη την Ευρώπη για μια προοδευτική μελλοντική πολιτική συνοχής βασισμένη στην αλληλεγγύη και τη βιωσιμότητα.».
Κατά τις εργασίες θα εξεταστεί ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θα περιγραφούν προτάσεις πολιτικής για την επανέναρξη τους. Επίσης, θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο ο προϋπολογισμός της ΕΕ (και ιδιαίτερα η Πολιτική Συνοχής) θα πρέπει να είναι μετά το 2020, θα αξιολογηθούν τα πρώτα διδάγματα από τη λειτουργία του Σχεδίου Juncker και από τα άλλα επενδυτικά εργαλεία της ΕΕ, και θα διερευνηθεί το σε ποιο βαθμό τα δάνεια, τα καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα και οι καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για μια πολιτική που βασίζεται στις επιχορηγήσεις.
«Σήμερα, η ΕΕ χρειάζεται ένα αξιόπιστο και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα υποστηρίζει την οικολογική μετάβαση. Η Πολιτική Συνοχής είναι ουσιαστικής σημασίας, για αυτό πρέπει να είναι ο κεντρικός πυλώνας ενός τέτοιου προγράμματος, ενώ τα άλλα επενδυτικά εργαλεία πρέπει να είναι συμπληρωματικά προς αυτή, τη στιγμή μάλιστα που τα χρηματοπιστωτικά μέσα είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστα με τα χαρακτηριστικά χρηματοδότησης του κράτους πρόνοιας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας» τονίζει ο κ. Κατσιφάρας.

Δήλωσης της Βαλένθια για την μελλοντική Πολιτική Συνοχής της ΕΕ

Οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον, όπως π.χ. η θέσπιση προγραμμάτων δημοσιονομικής τόνωσης σε περιφερειακό επίπεδο που θα επικεντρώνονται στις επενδύσεις που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ από τις δύο πολιτικές ομάδες (PES της ΕτΠ και S&D του ΕΚ) θα υιοθετηθεί η Δήλωση της Βαλένθια σχετικά με το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.
«Η Πολιτική Συνοχής είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 50 δισ. ευρώ, έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής στα χωριά, τις πόλεις και τις περιφέρειές μας, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πολιτική. Μπροστά στις πιθανές συνέπειες του Brexit στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητούμε μια ισχυρότερη Πολιτική Συνοχής της ΕΕ που θα βασίζεται στις ακόλουθες 10 προτεραιότητες:
1. Προετοιμασία για το μέλλον.
2. Πρώτα το ανθρώπινο κεφάλαιο.
3. Υποστήριξη για όλες τις περιφέρειες.
4. Περισσότερη χρηματοδότηση για την Πολιτική Συνοχής.
5. Αξιολόγηση της ποιότητας της προόδου, και όχι μόνο των αριθμητικών στοιχείων.
6. Μια συμμετοχική Πολιτική Συνοχής.
7. "Όχι σύνορα" εντός της Ένωσης μας.
8. Στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος, και όχι του ιδιωτικού κέρδους.
9. Μείωση της γραφειοκρατίας.
10. Έξυπνη και ευέλικτη Πολιτική Συνοχής.» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας.