«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ημερίδα για την Τρίτη Hλικία «Πρόσθεσε Ζωή στα χρόνια σου»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας τις σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και σωματικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα άτομα Τρίτης Ηλικίας, την ανάγκη για την κινητοποίηση αυτών προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική απομόνωση και...
να διατηρηθεί η συμμετοχή τους στον κοινωνικό ιστό, (σε μια περίοδο που η ομάδα αυτή έχει κατακλυστεί όσο καμία άλλη από τις έντονες οικονομικές συνέπειες της κρίσης) προσπαθεί να σταθεί αρωγός με την ενημέρωση γύρω από σοβαρά ιατρικά και άλλα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής αυτής της ομάδας των πολιτών.

Στα πλαίσια των δράσεων για την στήριξη αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας και με αφορμή την ημέρα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου) η Π.Δ.Ε συνεργάζεται  με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, περ/κό τμήμα Αχαϊας Ν. Αχαϊας και την Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρεία ΝΔ Ελλάδας  για μια ενημερωτική εσπερίδα με τίτλο: «Πρόσθεσε Ζωή στα χρόνια σου».

Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και ώρα 5:μμ στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ιατροί και φυσικοθεραπευτές θα ενημερώσουν και θα πραγματοποιήσουν δοκιμασίες αξιολόγησης σε άτομα άνω των 60 ετών για τον έλεγχο της σωματικής και γνωσιακής κατάστασης.

Οι παραβρισκόμενοι θα ψυχαγωγηθούν από καλλιτεχνικές ομάδες των ΚΑΠΗ του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

***
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας           

Συνάντηση τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση θα έχει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει καλέσει στο υπουργείο στις 12 το μεσημέρι τους Περιφερειάρχες της χώρας , προκειμένου να γίνει ενημέρωση στο θέμα που έθεσαν  σχετικά με τον ενδιάμεσο φορέα για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων και την προώθηση πόρων επιχειρηματικότητας στα περιφερειακά προγράμματα.

***
Απόστολος Κατσιφάρας: Στηρίζουμε έμπρακτα τη διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων από την Πάτρα

Στην σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Αχαϊας , υπό την προεδρία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για τη διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, μετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
«Στηρίζουμε ολόψυχα τη διεκδίκηση της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης από την Πάτρα, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα πως η τρίτη πόλη της χώρας και έχει τις δυνατότητες και δικαιούται να διεκδικεί μεγάλες διοργανώσεις που θα προσελκύουν επισκέπτες και θα την καταστήσουν κέντρο αθλητικών γεγονότων», υπογράμμισε , μεταξύ άλλων ο Απόστολος Κατσιφάρας , στην τοποθέτησή του.
Ενώ σημείωσε πως θα στηρίξει με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορεί τη διεκδίκηση των αγώνων.
Σημειώνεται ότι στις 13 Οκτωβρίου, η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) θα αποφασίσει στην Tarragona της Ισπανίας, σε ποια πόλη θα αναθέσει τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, που ως γνωστόν, από Ελληνικής πλευράς είναι υποψήφια η Πάτρα.

***
Σε οινοποιεία της Αιγιάλειας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας

Οινοποιεία της Αιγιαλείας  επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ξεναγήθηκε στους χώρους τους , ενημερώθηκε για τη διαδικασία παραγωγής, αλλά δοκίμασε και τοπικό κρασί.
Αρχικά ο Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε το οινοποιείο «ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ», που βρίσκεται στην περιοχή  του άνω Διακοπτού, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαϊας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, τον βοηθό Περιφερειάρχη για Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υποθέσεις Χρήστο Μπούνια, τον Περιφερειακό Σύμβουλο και πρόεδρο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σάκη Μαυρόγιαννη, και τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα .
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το έτος 2014 με το Πρόγραμμα "Μεταποίηση Γεωργικών προϊόντων''. Με τις πυρκαγιές του 2017 ,καταστράφηκε ένα μεγάλο τμήμα του οινοποιείου, και με τον Αναπτυξιακό Νόμος ανασυστάθηκε η επιχείρηση με καινούργιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Ενώ με το πρόγραμμα "LEADER PLUS" δημιούργησε χώρο γευστικής δοκιμασίας.
Αποτελεί ένα σύγχρονο οινοποιείο μέσης δυναμικότητας παραγωγής εμφιαλωμένων οίνων ανωτέρας ποιότητας (ΠΟΠ Π.Γ.Ε) επίσης διακινεί οίνους σε μεγαλύτερες συσκευασίες.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στην συνέχεια επισκέφθηκε το οινοποιείο «ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ», που βρίσκεται πλησίον της πόλης του Αιγίου, το οποίο ιδρύθηκε το έτος 1992 με Πρόγραμμα της Ε.Ε. του ΥΠ.Α.Α.Τ.  Με το πρόγραμμα LEADER PLUS δημιούργησε χώρο γευστικής δοκιμασίας.
Ενα μεγάλο μέρος  παραγωγής των σταφυλιών που οινοποιεί  προέρχεται από ιδιόκτητους αμπελώνες  και το υπόλοιπο προέρχεται από πλαγιές της ορεινής  Αιγιαλείας.
Είναι  οινοποιείο  που παράγει οίνους ανώτερης ποιότητας και απορροφά ένα μεγάλο μέρος της τοπικής παραγωγής.
«Η παρουσία μας σήμερα εδώ υποδηλώνει την αταλάντευτη στάση μας  υπέρ της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, που προσφέρουν στην τοπική οικονομία.
 Είναι η περίοδος του τρύγου και της παραγωγής κρασιού και εμείς είμαστε κοντά στους παραγωγούς και τους οινοποιούς, γιατί από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους τα κρασιά της περιοχής μας θα γίνουν γνωστά σε πολλές περιοχές της χώρας , αλλά και της Ευρώπης», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

         ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ  
         ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ:

Υπενθυμίζουμε ότι υλοποιήθηκε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων  περιόδου 2016- 2017 στο οποίο εντάχθηκαν  200 παραγωγοί  σε διάφορες δράσεις , με συνολική έκταση 1600στρμ.  και απορροφήθηκε το ποσό των 2.600.000 €.

Στο ίδιο πρόγραμμα περιόδου 2017-2018  εντάσσονται 285 παραγωγοί με σύνολο απαιτούμενης  έκτασης 2508 στρμ. και απαιτούμενο ποσό 4.356.000€.

Στο πρόγραμμα Νέων Αδειών Φύτευσης  έτους 2016-2017 οινοποιήσιμων  αμπελώνων από το Εθνικό Αποθεματικό, στην Π.Ε. Αχαΐας δόθηκαν 699 στρμ. σε 78 παραγωγούς  και είναι σε εξέλιξη.

***
Εθελοντική αιμοδοσία από τους εργαζομένους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- Ημερίδα για τη δωρεά του μυελού των οστών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου εθελοντική αιμοδοσία και ημερίδα για τη δωρεά μυελού των οστών, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΚΕ.Δ.Μ.Ο.Π. «Χάρισε ζωή» και τους συλλόγους εργαζομένων: Σύλλογο  Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σύλλογο  Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δυτικής Ελλάδας  (ΕΜΔΥΔΑΣ).
Ειδικότερα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε  ενημέρωση προς τους περιφερειακούς Συμβούλους σχετικά με το όφελος της Δωρεάς Μυελού των Οστών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Αιματολογίας/Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών κυττάρων του τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και  Διευθυντής Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Π.Γ.Ν.Π. κος Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, με θέμα «Μαζί μπορούμε να κάνουμε την Λευχαιμία παρελθόν»
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των τριών συνεργαζόμενων φορέων αιμοδότησαν αναδεικνύοντας την ανιδιοτελή προσφορά και την ανθρώπινη αλληλεγγύη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης υπήρχε κινητή μονάδα αιμοδοσίας  του Π.Γ.Ν.Π για λήψη αίματος από τους εργαζόμενους και τους πολίτες, μπροστά από τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

***
Ενημέρωση για τα κρούσματα ιλαράς

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  της  Περιφέρειας  Δυτικής .Ελλάδος στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας , έχοντας υπ όψη την πρόσφατη επιδημιολογική επιτήρηση  για την  Ιλαρά  του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο, και  την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας   οι οποίες επισημαίνουν την αύξηση περιστατικών  ιλαράς  στην Ελλάδα, ενημερώνει τους πολίτες τις Περιφέρειας τα παρακάτω :
    Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς και  μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και θάνατο .
Ο τρόπος μετάδοσης είναι από εισπνοή σταγονιδίων από πάσχοντα που φτερνίζεται ή  βήχει αλλά και με άμεση επαφή με τις ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις των ασθενών.
   Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται περιλαμβάνουν σταδιακά την εμφάνιση  πυρετού , βήχα , καταρροής , επιπεφυκίτιδας  και ακολουθείται  από την εμφάνιση εξανθήματος που ξεκινάει από το πρόσωπο και εξαπλώνεται στο  υπόλοιπο σώμα. Άτομα που νοσούν από ιλαρά μπορούν να μεταδώσουν την νόσο 4 ημέρες πριν και   έως και 4 ημέρες μετά την  εμφάνιση του εξανθήματος . Κάθε άτομο χωρίς ανοσοποίηση, ανεξαρτήτως ηλικίας, κινδυνεύει να προσβληθεί από τη νόσο.
  Ως εκ τούτου και επειδή τα   επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων Ιλαράς , και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου,  συστήνουμε στον πληθυσμό της Περιφέρειας  :
  *Τον  εμβολιασμό έναντι της  ιλαράς,  για παιδιά, έφηβους και  ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με της οδηγίες του Υπουργείου Υγείας .
   *Τον εμβολιασμό των ευάλωτων ατόμων με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης ( άτομα που ενδέχεται ή έρχονται σε επαφή με πάσχοντες από ιλαρά όπως πχ οι επαγγελματίες υγείας κ.α.) που δεν έχουν εμβολιαστεί .
   *Επί εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων να αναζητήσουν  βοήθεια ,συμβουλές και θεραπεία σε υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία , ιατροί κ.α ). και συγχρόνως να  παραμείνουν  σπίτι ώστε να περιορίσουν την μετάδοση της Ιλαράς σε χώρους εργασίας , σχολεία κ.α 
    *Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην τήρηση των κανόνων   ατομικής υγιεινής (συχνό πλύσιμο των χεριών  όταν βήχαμε και φτερνιζόμαστε κ.α ).Σημαντικό είναι επίσης να μην ξεχνάμε  τον καλό αερισμό όλων των χώρων, ιδίως σε μέρη που υπάρχει συγχρωτισμός ( μεγάλη συγκέντρωση) πολλών ατόμων π.χ παιδικούς σταθμούς ,σχολεία,φοιτητικές εστίες,στρατόπεδα. 
  Στο πλαίσιο αυτό η Δ/ση Δημόσιας Υγείας μεριμνώντας,  για  την επίτευξη των  παραπάνω ενημέρωσε ήδη της αρμόδιες Δ/νσεις Α και Β/θμιας Εκπ/σης και Δήμους της Περιφέρειας να ελέγξουν την εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών και των παιδιών των παιδικών σταθμών .
       Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα της  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας  της  Περιφέρειας  Δυτικής .Ελλάδος στα τηλέφωνα 2613620757,758,714,716.

***
Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Καρπέτα στο Κατάκολο για τη δημιουργία γραφείου τουρισμού
Πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στο Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου συνάντηση εργασίας μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Κώστα Καρπέτα, με τον Πρόεδρο του Λιμανιού, κ. Λεωνίδα  Βαρουξή, παρουσία και του Αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου, κ. Δ. Αντωνόπουλου, όπως και του Ειδικού Συμβούλου του Λιμενικού Ταμείου κ. Ζ. Υφαντή.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έναν χώρο για την κατασκευή και λειτουργία Γραφείου Πληροφόρησης Τουρισμού και εξετάστηκαν διάφοροι εναλλακτικοί χώροι προς αυτό το σκοπό.

Τέλος, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τη φετινή επιβατική κίνηση η οποία σημειώνει αύξηση άνω του 15%, ενώ το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το Κατάκολο τείνει να παγιωθεί ως 12μηνος προορισμός κρουαζιέρας.

Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν και τα στελέχη της ΠΔΕ, κα Ο. Λόη και κ. Λ. Βασιλειάδης.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου να δημιουργηθούν γραφεία πληροφόρησης τουρισμού εκτός από το λιμάνι του Κατακόλου, στην Πάτρα, και στα αεροδρόμια του Άράξου και του Ακτίου.