«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κοντά στους πυρόπληκτους κατοίκους της Αρλας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
 Κοντά στους κατοίκους της Αρλας που δοκιμάστηκαν χθες το βράδυ από το τεράστιο πύρινο μέτωπο  που δημιουργήθηκε στη Δυτική Αχαΐα, βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με πυροσβέστες, που παρέμεναν στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις και τους συνεχάρη για την επιτυχή μάχη που έδωσαν με τις φλόγες.
Ακόμη βρέθηκε με κατοίκους με τους οποίους συζήτησε τους τρόπους αντιμετώπισης  της κατάστασης , ενώ τους ενημέρωσε πως...
από χθες το βράδυ έχει  ζητηθεί να κηρυχθεί ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου άμεσα να προωθηθούν οι τυχόν αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν.
Να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς ο Απόστολος Κατσιφάρας μετέβη στην περιοχή και παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη της κρίσιμης κατάστασης, ενώ ενημερωνόταν συνεχώς από την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

***
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ φωνάζουν «Ζω» και στηρίζουν την εθελοντική αιμοδοσία

Τηλεοπτικό σποτ για τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας με τη συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Ανδρών, δημιούργησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) και την στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) και του Κέντρου Αίματος του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
Το σποτ δημιουργήθηκε από στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών για θέματα Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και τα γυρίσματά του πραγματοποιήθηκαν στο Καρπενήσι το καλοκαίρι του 2017, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας μπάσκετ ανδρών για το Ευρωμπάσκετ (Eurobasket), με την συμμετοχή των αθλητών.
Μάλιστα το σποτ έχει την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για μετάδοσή του ως κοινωνικό μήνυμα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 έως και τις 15 Οκτωβρίου 2017.
Αναλυτικά οι συντελεστές:
* Ηθοποιοί: Οι παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ ανδρών και μέλη του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία
 * Σενάριο: Ματίνα Κούγελου
 * Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης
 * Φωτογραφία / Κάμερα: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
 * Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος
 * Μουσική: Κώστας Βάγιας
 * Μοντάζ: Ελισάβετ Πηρούνια
Δείτε το σποτ στο κανάλι YouTube της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=_syIU-FleuM

Μπορείτε να κατεβάσετε το σποτ από τον σύνδεσμο:
 https://drive.google.com/open?id=0B-_-9DFsudfMNXp1WTZOQlJ0SlU

***
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε τις καλλιέργειες νέων αγροτών της Ηλείας
         
                  «Στους δρόμους του ΕΣΠΑ στον πρωτογενή τομέα» 

Κοντά στους νέους αγρότες της Ηλείας που μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκαν και έχουν ξεκινήσει καλλιέργειες, βρέθηκε σήμερα από το πρωϊ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Αρβανιτάκη, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης  Σταύρο Βέρρα και το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής Θανάση Πετρόπουλο, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε μαζί τους στο Καπελέτο και συζήτησε για την νέα προοπτική που δημιούργησαν στην ζωή τους με την απόφαση να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Βαδίζοντας στους δρόμους του ΕΣΠΑ, στον πρωτογενή τομέα, ο Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε τις καλλιέργειες, δοκίμασε προϊόντα και άκουσε από τους νέους που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν την γη τους, πόσο σημαντική αποδείχθηκε η χρηματοδότηση που πήραν.
Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε το  τυροκομείο Γιάννη Λιανάκη και ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του , που επίσης χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ (της προηγούμενης περιόδου 2007-2014).
«Τα χρηματοδοτικά προγράμματα αποδεικνύονται το πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, που μπορούν να συνδράμουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Απόστολος Κατσιφάρας.  

***
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας : Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών ιατρικών  εξετάσεων

Η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τον Δήμο Δ. Αχαϊας, με  την 6Η ΥΠΕ, το Δίκτυο Μαιών και την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» σχεδίασε και προχώρησε στην οργάνωση ιατρικού προληπτικού ελέγχου και εμβολιασμού  σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις 14-20 Σεπτεμβρίου.
Πιο αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν δωρεάν καρδιολογικός, ενδοκρινολογικός, διακολπικός-γυναικολογικός έλεγχος, λήψη test pap και εμβολιασμοί παιδιών ρομα.
Το πρόγραμμα έχει καθοριστεί ως εξής:
-14 και 15 Σεπτεμβρίου ο ιατρικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύα Ιτεών (Μαρκιανού 14-16) από τις 8:30-14:00
-Στις 16 Σεπτεμβρίου ο ιατρικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί  στο Δ.Δ. Κ.Βελιτσών ( Περιφερειακό ιατρείο από τις 8:30-14:00)εξυπηρετώντας και τις όμορες περιοχές Α. Βελιτσών, Μιχοϊου, Τσανεϊκων, Αγ. Κων/νου, Ματαράγκα, Κάνδαλου και Σπάτων και των όμορων οικισμών
-στις 17 Σεπτεμβρίου ο ιατρικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί  στο Δ.Δ. Σαντομερίου ( Περιφερειακό ιατρείο από τις 09:00-15:00)εξυπηρετώντας και τις όμορες περιοχές Χαραυγής, Τζαίλου, Πορτών,  Αγ,Μαρίνας, οικισμού Δημοπουλείκων, οικισμού Δρημαλείκων, οικισμού Μπράτη και άλλων όμορων οικισμών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί στις περιοχές Σαγεϊκων και Πισωσυκιάς, σε παιδιά ΡΟΜΑ, κατά τις 19 και 20 Σεπτεμβρίου με εμβόλια που είναι απαραίτητα για την θωράκιση της υγείας των παιδιών όπως MMR, (κατά της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας), prevenar,(κατά του πνευμονιόκοκκου),  exavac (πολυομελίτιδας, αιμόφυλου, ηπατίτιδας β, κοκκίτη, διφθερίτιδας, τετάνου), ενώ θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί για ηπατίτιδα Α και Β στις  κρατούμενους του κλειστού σωφρονιστικού καταστήματος  Αγ. Στεφάνου και σειρά προληπτικών ιατρικών εξετάσεων στις 18 Σεπτεμβρίου.

Την επιστημονική ευθύνη για τον καρδιολογικό, ενδοκρινολογικό και γυναικολογικό έλεγχο και τους εμβολιασμούς αναλαμβάνει η Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» με τους συνεργαζόμενους φορείς (Π.Π.Γ.Ν.Π, Γενικό  Νοσοκομείο Παίδων «Καραμανδάνειο» κ.α.). ομάδες γιατρών όπως του κου Χάχαλη (καρδιολόγου στο Π.Π.Γ.Ν.Π.) και του κου Νταβλούρου (καρδιολόγου στο Π.Π.Γ.Ν.Π.) θα συνδράμουν στην δράση αυτή. Επίσης εθελοντές γυναικολόγοι  όπως η κα Γκόβα Γρηγορία, η Παπαδοπούλου Μαρία, Σκουρλάς Κων/νος θα παραβρεθούν για να εξετάσουν τον γυναικείο πληθυσμό που θα επισκεφθεί την αίθουσα του Συλλόγου στα Κρύα Ιτεών. Αρκετοί άλλοι θα συνδράμουν για τις υπόλοιπες εξετάσεις στο Σανταμέρι και στις Κ.Βελιτσές.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 14-20 Σεπτεμβρίου στελέχη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας   και η Κινητή Μονάδα θα παραβρίσκονται  και θα συνδράμουν σε όλες τις δράσεις, τόσο του προληπτικού ιατρικού ελέγχου όσο και των εμβολιασμών.

***
Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Μπαλαμπάνη στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα  Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ειρήνη Κλαμπατσέα είχε προ ημερών ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης με αντικείμενο την έκδοση της απόφασης της αναθεώρησης του χωροταξικού της Περιφέρειας,  τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί από το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία για τα θέματα των τροποποιήσεων σχεδίων πόλεως, την δυσλειτουργία της Επιτροπών Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, το προεδρικό διάταγμα που απαιτείται να εκδοθεί για την διαδικασία της συνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των Τοπικών Χωρικών (ΓΠΣ), την έλλειψη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ κ.α.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης του ΥΠΕΝ  Θεοδόσης Ψυχογιός  και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ζήτησε την άμεση συνδρομή στην επίλυση των προβλημάτων του τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού της ΔΙΠΕΧΩΣΧ /ΠΔΕ με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επίσης ο Αντιπεριφερειαρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ν. Μπαλαμπάνης συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων Ιάκωβο Γκανούλη και ενημερώθηκε για την Αναθεώρηση των  Σχεδίων  Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και των  Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των  τριων Υδατικων Διαμερίσματων  της ΠΔΕ και για τις σχετικές ημερίδες που θα γίνουν για την ενημέρωση των φορέων στη Πάτρα 14-15 Σεπτεμβρίου και στο Μεσολόγγι στις 10 - 11 Οκτωβρίου.
  
***
Δύο νέες κινητές μονάδες υγείας στην υπηρεσία των πολιτών
Θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μια σημαντική απόφαση για την ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του.
Συγκεκριμένα θα αγοραστούν δύο νέες κινητές μονάδες υγείας , που θα προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα , προκειμένου οι κάτοικοι της Αχαϊας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως δυσπρόσιτων περιοχών , που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις νοσηλευτικές μονάδες , να πραγματοποιήσουν προληπτικές εξετάσεις από γιατρούς  για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα ασθένειες.
Παράλληλα οι τρείς συνολικά κινητές μονάδες θα λειτουργούν και ως αιμοδοτικά κέντρα, ώστε να αποκτήσει η περιοχή μας επάρκεια σε αίμα, για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. 
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου λήφθηκε μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμου, για τροποποίηση του προϋπολογισμού και σχετική εισήγηση του βοηθού Περιφερειάρχη Αντώνη Χαροκόπου.
Συνολικά το κόστος της προμήθειας των δύο νέων κινητών μονάδων υγείας ανέρχεται σε περίπου 180.000 ευρώ.
«Πρέπει στις δύσκολες συγκυρίες που ζούμε να φροντίζουμε με κάθε θυσία την υγεία των πολιτών, το πολυτιμότερο αγαθό, κι εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το πράττουμε με αίσθημα ευθύνης», δήλωσε  για την απόφαση του Σώματος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.