«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ανακοινώσεις έργων για την Αιτωλοακαρνανία από τον ΓΓ του υπουργείου Υποδομών Γ. Δέδε

Σημαντικά έργα που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωσε χθες, από το Μεσολόγγι ,ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες  , κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Απόστολο Κατσιφάρα. Στην συνέχεια λεπτομέρειες των έργων που προχωρούν ανακοινώθηκαν σε...
κοινή συνέντευξη τύπου.
«Διεκδικούμε πόρους,  δεν μένουμε μόνο σε ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα , προκειμένου το αναπτυξιακό όραμά μας  για τη Δυτική Ελλάδα να γίνει πράξη», σημείωσε ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Στα πλαίσια αυτά το αμέσως προσεχές διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες θα βρεθεί και πάλι στην περιοχή , για ανακοινώσεις που θα αφορούν έργα για την Ηλεία και την Αχαϊα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατασκευή της Πατρών-Πύργου.
Αναφορικά με τα έργα της Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Δέδες ανακοίνωσε διετές πρόγραμμα παρεμβάσεων, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, της βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μαρίας Τριανταφύλλου,της Αντιπεριφερειάρχη  Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά , των Αντιπεριφερειαρχών Υποδομών Γ. Λύτρα και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ν. Μπαλαμπάνη , του διευθυντή του υπουργού Υποδομών, Σταύρο Καραγκούνη,  καθώς και στελεχών της Περιφέρειας.
Ο κ. Δέδες ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου κατασκευής του δρόμου Πογωνιά – Πλαγιά με το ποσό των 6.300.000€, ενώ επισήμανε την ανάγκη ωρίμανσης των μελετών για την αποκατάσταση των χωριών Κλεπά και Περίστα, ακόμη δεσμεύθηκε για  τη χρηματοδότηση για την συντήρηση του οδικού δικτύου Θέρμου και την αποκατάσταση του δρόμου Μελιγκοβα – Αμβρακιά.

Επίσης ο Γενικός γραμματέας ανακοίνωσε την χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της μελέτης για την οριζόντια σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, η οποία θα φθάσει έως την έκδοση των τευχών δημοπράτησης ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο εξεύρεσης πόρων για την υλοποίησης του έργου.
Παράλληλα θα διατεθεί από το ΥΠΟΜΕΔΙ το ποσό των 5.000.000€ για την βελτίωση και συντήρηση του Εθνικού δρόμου από το Αγρίνιο έως τον κόμβο Κουβαρά , ενώ θα ακολουθήσει , σε μεταγενέστερο χρόνο, χρηματοδότηση και για αλλά σημεία της Εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Για τον οδικό Άξονα Αμβρακία -Άκτιο, ο κ. Δέδες ανέφερε ότι η πρώτη εργολαβία, από τις τέσσερις συνολικά του έργου, είναι σε εξέλιξη ενώ στις υπόλοιπες τρεις θα προχωρήσει σε συμπληρωματικές συμβάσεις ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.
Ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης του έργου της σύνδεσης του λιμανιού του Πλατυγιαλίου Αστακού με την Ιόνια οδό κσι του οδικού έργου Αγρίνιο – Καρπενήσι .
Ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά ,στάθηκε στην  συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και ΥΠΟΜΕΔΙ που έχει ως αποτέλεσμα ο νόμος να είναι σήμερα ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο .

***
Υποστηρικτής της προσπάθειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία της κατοικίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

«Η οικογενειακή στέγη είναι ιερή και αποτελεί κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής. Αποτελεί δε μείζον κοινωνικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα. Η στιγμή είναι καθοριστική για την συνένωση όλων των δυνάμεων, καθώς οι ηλεκτρικοί πλειστηριασμοί και η συνταγματική αναθεώρηση προχωρούν και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το θέμα. Είμαστε πολλοί και θα γίνουμε ακόμη περισσότεροι στην πορεία , γιατί η προστασία του δικαιώματος της στέγης σε κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια πρέπει να προστατευθεί».
Έχοντας τα παραπάνω ως στόχο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε τις επαφές για την ανάδειξη του ζητήματος.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , συνεχίζοντας τον αγώνα για την διασφάλιση της κατοικίας συναντήθηκε σήμερα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, στο γραφείο του στην έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, ζητώντας και την δική του συνδρομή στην προσπάθεια.
«Είμαστε μαζί σας και θα υποστηρίξουμε με θέρμη την προσπάθεια για την προστασία  της κατοικίας των πολιτών», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πατρών, καταθέτοντας και ο ίδιος την εμπειρία του από τους πολίτες που σπεύδουν για να ζητήσουν την βοήθειά του.
Όπως σημείωσε ο Απόστολος Κατσιφάρας οι συναντήσεις για την συμμετοχή στην πρωτοβουλία , ξεκίνησε σήμερα γιατί επιθυμία όλων είναι η Εκκλησία να σταθεί αρωγός.
Μάλιστα παρέδωσε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών και το κείμενο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , το οποίο και θα υπογράψει.
Να σημειωθεί  πως την προσεχή Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας θα βρεθεί στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας και την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα παραστεί στην συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπου και θα έχει αντίστοιχες εισηγήσεις.
Ενώ το προσεχές διάστημα θα συναντηθεί για την προώθηση της πρωτοβουλίας με Δημάρχους και δημοτικά συμβούλια.
Στην συνάντηση με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, παρέστησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας και η βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ισότητας φύλων Αναστασία Τογιοπούλου.     
Οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία του δικαιώματος της οικογενειακής στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια μεταξύ άλλων είναι:
 * Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της διατήρησης της οικογενειακής στέγης πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
 * Δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της οικογενειακής στέγης .
Παράλληλα θα ξεκινήσει πρωτοβουλία δικτύωσης φορέων αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού πανελληνίως για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς.
Δείτε το βίντεο από τη συνομιλία του Περιφερειάρχη με τον Μητροπολίτη Πατρών στο κανάλι YouTube της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=CVqIbj_NqdY