«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Απόστολος Κατσιφάρας: «Η Περιφέρεια θα ενισχύσει με οχήματα»


Συνάντηση με στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε σήμερα στο γραφείο του  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, για να ενημερωθεί για το αξιόμαχο των δυνάμεων.
Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη για μια ακόμη φορά τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις επιτυχείς μάχες που έδωσαν , κάτω από αντίξοες συνθήκες...

Όπως ανέλυσαν ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας , Αρχιπύραρχος, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και ο Επιχειρησιακός Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας, Επιπυραγός, Θεόδωρος Φιλιππόπουλος η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με πολλές και δύσκολες στην κατάσβεση πυρκαγιές, με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν.
Συγκεκριμένα σημείωσαν πως το ένα τρίτο των οχημάτων που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα, είναι εκτός λειτουργίας. Από τα 130 οχήματα, τα 34 είναι χαλασμένα, ενώ υπήρχε έλλειψη σε σωλήνες κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Σε πολλές , δε , περιπτώσεις δεν μπορούσαν ούτε τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων να αντικατασταθούν.     
«Η ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και των περιουσιών τους» επισήμανε προς τα στελέχη της Πυροσβεστικής ο Απόστολος Κατσιφάρας, υπενθυμίζοντας πως ήδη έχει υπογραφεί η απόφαση για αγορά εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχει ενταχθεί  στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Πρόκειται για την προμήθεια συνολικά 29 πυροσβεστικών οχημάτων (28 υδροφόρες και 1 βυτιοφόρο), συνολικού προϋπολογισμού του κόστους πράξης 6.997.000 ευρώ. «Συνεργαστήκαμε συστηματικά, με την ηγεσία και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, δηλαδή εδώ και δύο περίπου χρόνια, σχεδιάσαμε ένα ρεαλιστικό πλάνο, με προτεραιότητες, που απαντά στις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας και τώρα υλοποιούμε τις δράσεις.», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που επετεύχθη χάρις την άριστη συνεργασί.».
«Η ανανέωση του εξοπλισμού θα συμβάλει στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και εν γένει εκτάκτων καταστάσεων, καθώς και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις από το Αρχηγείο Πυροσβεστικής, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017 και η συμβασιοποίηση μέχρι τέλος του 2017. Εκτιμάται ότι ο εξοπλισμός θα είναι διαθέσιμος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

***

Ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ,για την «Επιχειρηματική Ανακάλυψη» , στο Μεσολόγγι


Μια ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα για τους κτηνοτρόφους διοργανώνεται ,αύριο Παρασκευή  22 Σεπτεμβρίου, από την Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας, στην κεντρική αίθουσα του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Η ημερίδα για την «Επιχειρηματική Ανακάλυψη» στον τομέα προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3), ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
Στόχος της σημερινής συνάντηση εργασίας είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων αλλά και των αναγκών των καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της έρευνας - τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων αξίας, τομέας με ιδιαίτερη δυναμική όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στις άλλες δύο Περιφερειακές ενότητες.
Για την στήριξη των δράσεων επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει προγραμματισθεί η διάθεση συνολικού ποσού 70 εκ € από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Από αυτά,  10 εκ € θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση δράσεων ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας για τις επιχειρήσεις στους τομείς RIS3 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι δυνητικές πηγές χρηματοδότησης της RIS3 είναι το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, το Εθνικό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, το HORIZON 2020, καθώς και η ιδιωτική χρηματοδότηση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας έχει διενεργήσει την στοχευμένη υλοποίηση μιας σειράς Ημερίδων & Συναντήσεων Εργασίας στους τομείς:
              Μικρο-ηλεκτρονική & Προηγμένα Υλικά (Πάτρα, Φεβρουάριος και Απρίλιος 2015)
              Οινοποιία (Πάτρα, Δεκέμβριος 2015)
              Τουρισμός, Πολιτισμός (Αρχ. Ολυμπία, Δεκέμβριος 2015)
              Δυναμικές και εξωστρεφείς καλλιέργειες (Πάτρα, Μάρτιος 2016)
              Ενέργεια (Πάτρα, Απρίλιος 2016)
              Θερμοκηπιακές καλλιέργειες (Πάτρα, Απρίλιος 2016)
              Αγροδιατροφή: Ελιά (Μεσολόγγι 30/6/2016)
              Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ιούλιος 2016)


***

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Ειδική Γραμματέα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά


Συνάντηση  με την Ειδική Γραμματέα για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά , του υπουργείου Εργασίας Κατερίνα Γιάντσιου, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη συζητήθηκαν οι δράσεις που προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.
Όπως αναφέρθηκε από τον Απόστολο Κατσιφάρα η Περιφέρεια αναμένει το ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, καθώς ήδη το αρμόδιο υπουργείο έχει παραλάβει συγκεκριμένες προτάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αναμένει πόρους για την υλοποίησή τους.
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κύρια, το πρόβλημα εστιάζεται σε Ριγανόκαμπο και Σαγέϊκα στην Αχαϊα,  Αιτωλικό και  Αγρίνιο στην Αιτωλοακαρνανία, Δήμο Πηνειού και Πύργο, στην Ηλεία.
Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπουλου και στελέχη της Περιφέρειας.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 2016 ενέταξε σε Κέντρα Κοινότητας Δήμων παράρτημα Ρομά (Δυτ. Αχαϊας, Ναυπακτίας, Ερυμάνθου, Πύργου, Αγρινίου, Πηνειού, Ηλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης).
Ενώ τον Ιανουάριο 2017 οργανώθηκε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα με τους εκπροσώπους των Δήμων της  Δυτικής Ελλάδας , όπου και συμφωνήθηκε η αποστολή προτάσεων τους.
Παράλληλα διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιτόπιες επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά (Φεβρουάριος 2017).
Τέλος τον Ιούνιο 2017 παρελήφθησαν από την Περιφέρεια οι προτάσεις των Δήμων για πιλοτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξη των Ρομά.


***

   Ημερίδα για την θεραπευτική ιππασία

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Σχολή Ιππασίας Πατρών και την Θεραπευτική Ιππασία Αχαϊας οργανώνουν μία ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Άλογο: Θεραπευτής, ψυχολόγος, Δάσκαλος για τα άτομα με αναπηρία» την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 στις Κυδωνιές Δ. Ερυμάνθου (πλησίον δ.δ. Βασιλικού).
Η θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια εναλλακτική, ολιστική, θεραπευτική προσέγγιση για άτομα με αναπηρία. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και υποστηρικτικά στις φυσιοθεραπευτικές μεθόδους χωρίς να τις αντικαθιστά.
Ενέχει σωματικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ψυχολογικά οφέλη και αποτελεί μια ευχάριστη αθλητική και παράλληλα θεραπευτική δραστηριότητα.
Η θεραπεία με το άλογο είναι μοναδική γιατί μεταφέρει μια εξειδικευμένη σειρά κινήσεων στον αναβάτη η οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη αλλά συγχρόνως δημιουργείται και μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αλόγου και αναβάτη.

·         Ενδείκνυται για αποκατάσταση των παρακάτω:

-Εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, δισχιδής ράχη, βλάβες νωτιαίου μυελού
-Μυασθένειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, τύφλωση, κώφωση
-Ημιπληγία, απουσία ή παραμόρφωση άκρων
-Αυτισμός
-Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ—Υ)
-Σύνδρομο Rett
-Νοητική υστέρηση
-Μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς
-Σύνδρομο Down

·         Ενισχύεται η σωματική λειτουργία, η ψυχική διάθεση και συμβάλλει στην κοινωνική ενσωμάτωση.
·         Η Θεραπευτική Ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική κτλ) του ατόμου, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους.
·         Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Η θεραπευτική ιππασία εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση.

Η Ιππική Ακαδημία Αχαϊας  θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορο μέσο την ενημέρωση των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαϊας για τη θεραπευτική Ιππασία ως μια μοναδική εμπειρία με ευεργετικά οφέλη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
Η Ιππική Ακαδημία Αχαϊας επιδιώκει την άρση κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία , να αποβάλει κάθε αίσθημα κατωτερότητας, μειονεξίας και να τα επαναφέρει στην ενεργό λειτουργική, κοινωνική και παραγωγική ζωή μέσα από την άμεση επαφή αυτών με τη φύση και των κατάλληλων μεθόδων θεραπευτικής Ιππασίας που προσφέρει το αθλητικό σωματείο.



Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων θα γίνει από την φυσικοθεραπεύτρια κα Ειρήνη Κάπαρη και από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα στην ιππασία κα Αλεξάνδρα Σακελλαρίου.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί από το μουσικό συγκρότημα: «OFF THE ROAD JAZZ TRIO»