«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σχηματισμός δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών για κλοπή    
Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι από 20/02/2017 έως 21/02/2017 αφαίρεσαν από Γυμνάσιο στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, ένα φορητό υπολογιστή με τα περιφερειακά του, καθώς και το χρηματικό ποσό των (1485) ευρώ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση
Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πατρών, 50χρονος ημεδαπός, διότι....
σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών, για πλαστογραφία.

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Δ’ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, 22χρονος ημεδαπός, διότι σε  αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης. 

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, 17χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Σύλληψη ημεδαπού  για κλοπή και κατοχή  ναρκωτικών
 Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, 35χρονος ημεδαπός, διότι χθες το πρωί αφαίρεσε από όχημα 32χρονου ημεδαπού, που βρισκόταν  σε πρατήριο υγρών καυσίμων, ένα κινητό τηλέφωνο, αξίας διακοσίων ευρώ, ενώ σε σωματικό έλεγχο που του ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών βρήκαν στην  κατοχή του και κατέσχεσαν μικροποσότητα κάνναβης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράβαση νομοθεσίας περί όπλων και φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πελοπίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομη οπλοκατοχή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σε βάρος 63χρονου ημεδαπού, διότι χθες το απόγευμα στην Πεύκη Ηλείας, έπειτα από διαπληκτισμό που είχε με 43χρονο ημεδαπό  κατά την  αποχώρηση του τελευταίου από τον τόπο του περιστατικού, με φορτηγό (τύπου αγροτικού), ο 63χρονος  πυροβόλησε μία φορά με κυνηγητικό όπλο, εναντίον του, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στον οπίσθιο υαλοπίνακα του φορτηγού. Ο 43χρονος  δεν υπέστη καμία σωματική βλάβη, ενώ ο δράστης αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων    
Συνελήφθη, χθες το πρωί στη Γαστούνη Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, ένας 36χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην οικία του και σε καφετέρια ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης, καθώς και πέντε κροτίδες.  

***
Επίσκεψη της Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας
Σήμερα το πρωί, η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κα Kate Smith, συνοδευόμενη από την Υποπρόξενο της Μεγάλης Βρετανίας κα M.J. Morphy – Karatza, και από υπαλλήλους της Πρεσβείας, επισκέφθηκε την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας.
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Αδαμάντιος ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, υποδέχτηκε την Πρέσβη, με την οποία  συζήτησαν για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στην συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχος Νικόλαος ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών Αστυνομικός Διευθυντής Απόστολος ΜΑΡΤΖΑΚΛΗΣ.
Στο τέλος της επισκέψεως, ο Υποστράτηγος Αδαμάντιος ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ αντάλλαξε με την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας κα Kate Smith συμβολικά αναμνηστικά δώρα.

***
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου κατά την περίοδο εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:
1. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 από ώρα 16:00 έως 21:00  και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις :
α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας  μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410+000).
γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).
ε) Στην Εθνική Οδό  Θεσσαλονίκης –Καβάλας  από το 11ο χλμ (χ.θ. 11+340) έως την χ.θ. 97+650 ( μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα) .

2. Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 15:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις :
α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
ε) Στην Εθνική Οδό  Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ (χ.θ. 11+340) αυτής.
3. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις.

4. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας :
α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
β) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά οχήματα  που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα οχήματα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών από τα διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
στ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
ζ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
η) Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».
θ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
ι) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν  οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
ια) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα  που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπον αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
ιβ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου για το οποίο προορίζονται καθώς και το λιμάνι ελλιμενισμού του.

ιγ) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικειμένη εορταστική περίοδο, κατά την οποία αναμένεται αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων σε όλη τη χώρα, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:
•    Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
•    Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•    Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
•    Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
•    Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
•    Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
•    Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
•    Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
•    Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
•    Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

***
Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας


Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα και ενόψει του εορτασμού των εορτών των Απόκρεω και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας, κατά το διάστημα από 24 έως 27 Φεβρουαρίου 2017, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης εντολής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλής οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει :
•    Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, συνεκτιμούμενων και των μέτρων που ισχύουν για τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε και τους δείκτες επικινδυνότητας συνεπεία δυσμενών καιρικών συνθηκών.
•    Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
•    Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
•    Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
•    Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
•    Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
•    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
•    Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
•    Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Κατά το εορταστικό τετραήμερο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως ακολούθως :

•    Παρασκευή (24-2-2017): 16.00-21.00 για το ρεύμα εξόδου
•    Σάββατο  (25-2-2017): 08.00-13.00 για το ρεύμα εξόδου
•    Την Κυριακή (26-2-2017) δεν ισχύουν απαγορεύσεις
•    Καθαρά Δευτέρα (27-2-2017): 15.00-21.00 για το ρεύμα εισόδου.

Σε περίπτωση που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οδηγοί παρακαλούνται:
•    να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
•    να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,
•    να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και
•    σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

***
Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Θα σας ζητήσω κατευθείαν το σχόλιο σας. Είδατε τι συνέβη στο Ωραιόκαστρο.
Έχουμε και συνθήματα κύριε Τόσκα που κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το αυτόφωρο, λόγω του ρατσιστικού τους περιεχομένου. Τι συμβαίνει εκεί πέρα; Κάποιοι μιλούν δηλαδή για μια αδράνεια της αστυνομίας στο Ωραιόκαστρο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η κατάσταση στο Ωραιόκαστρο πιστεύω ότι εξομαλύνεται. Δεν εξομαλύνθηκε τελείως, κάποιες καταστάσεις που δεν είναι καθόλου τιμητικές για τη δημοκρατία μας, για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Κάποιοι στο όνομα τάχαμου του αίματος ή της όποιας φυλετικής καθαρότητας ντροπιάζουν αυτό τον πολιτισμό μας. Δεν σέβονται την ιστορία μας. Η ιστορία η ελληνική είναι ιστορία στη διάρκεια της οποίας έγιναν δεκτοί στην ελληνική παιδεία άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και ακριβώς αυτοί που τάχαμου υποστηρίζουν την ελληνική ιστορία, ντροπιάζουν την ελληνική ιστορία.
Θα πρέπει να καταλάβουν, αυτοί οι λίγοι πλέον, ότι στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν τα προβλήματα ακριβώς επειδή απομονώθηκαν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων. Εδώ τα παιδιά αυτά, οι γονείς τους τα πήραν για να σωθούν από δύσκολες καταστάσεις. Θα πρέπει να μάθουν ελληνικά γράμματα γιατί θα πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να ζήσουν ομαλά, πέρα από μίσος. Γιατί και έφυγαν μακριά από το μίσος για να γλυτώσουν, δεν ήρθαν για να αντιμετωπίσουν άλλο μίσος. Αλλά είναι και κοντόφθαλμοι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι η σωστή παιδεία, η σωστή ελληνική παιδεία, μας προλαβαίνει από άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.
Δημοσιογράφος: Είδαμε και εικόνες στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, σε όλα τα social media, συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και των μελών, όπως αυτοαποκαλούνται, μιας πατριωτικής Ένωσης.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καθόλου πατριωτική.
Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό είπα και εγώ πως αυτοαποκαλούνται.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καθόλου Ένωση που υποστηρίζει την ελληνική ιστορία, όπως είπα πριν.
Δημοσιογράφος: Ακριβώς. Αλλά το θέμα είναι ότι η παρουσία τους εκεί στο Ωραιόκαστρο είναι συνεχής. Θα έχουμε κάθε μέρα τέτοιες εικόνες, κλούβες να κλείνουν και να αποκλείουν ένα ολόκληρο σχολείο με παιδάκια, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ, ΥΜΕΤ. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πιστεύω καταρχάς ότι δεν θα συνεχιστούν αυτά τα επεισόδια. Νομίζω ότι πήραν το μάθημά τους και με την εντολή του εισαγγελέα για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου, που πολύ καλώς εφαρμόστηκε και συνελήφθη και κάποιος, που παρέβη αυτό το νόμο.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι μέσα στα πλαίσια ακριβώς των νόμων και σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές να εφαρμόσουμε ό,τι προβλέπεται χωρίς καμία ανοχή σε αυτούς, οι οποίοι ντροπιάζουν και την ιστορία μας αλλά παραβαίνουν και το νόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το δικό τους σε αυτούς, οι οποίοι βλέπουν κοντόφθαλμα. Θέλουν να απαγορεύσουν σε εννιά προσφυγόπουλα να μπουν στο σχολείο να μάθουν γράμματα, γιατί, όπως είπα πριν, δε σέβονται ούτε την ιστορία, ούτε το μέλλον.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή βλέπετε εσείς ότι θα έχουμε μια ανάλογη εικόνα με τον Προφήτη που είχαμε κάποιες αντιδράσεις στην αρχή και ξεφούσκωσε τελικά το θέμα και όλα παγαίνουνε ομαλά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι. Εκτιμώ ότι έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση γιατί και αυτοί οι άνθρωποι, τελικά, θα καταλάβουν ότι ο κίνδυνος για τη χώρα μας και για το έθνος μας δεν είναι τα εννιά προσφυγόπουλα. Μην λένε αστεία πράγματα και μη βλέπουν φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, αυτό του Αστυνομικού της Γειτονιάς.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άλλο θέμα ασφάλειας, το συνδέσατε αμέσως βέβαια.
Δημοσιογράφος: Γιατί χρειαζόμαστε τον Αστυνομικό της Γειτονιάς; Τι έρχεται να προσφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη έτσι, με τους υπόλοιπους αστυνομικούς;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οπως και οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, έχουν σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη σε απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρούς δήμους, χωριά, όπου είναι μακριά τα αστυνομικά τμήματα, έτσι ώστε κάποιος άνθρωπος που δεν μπορεί και δε χρειάζεται να μετακινηθεί μακριά και για βασικές διευκολύνσεις, βασικές ανάγκες να απευθύνεται στον Τοπικό Αστυνόμο ή και το αντίστοιχο στις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες. Δεν λέω ότι στη χώρα μας, με την πολύ δύσκολη γεωγραφική διαμόρφωση, τα πολλά νησιά, τους μεγάλους ορεινούς όγκους, μπορεί να διευκολυνθεί η κατάσταση να λυθούν προβλήματα με αυτές τις μικρές προσπάθειες. Όμως είναι σε μια κατεύθυνση που δείχνουμε ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του απλού πολίτη σε δύσκολες συνθήκες και θα επεκταθούν αυτά τα μέτρα. Είναι σε πιλοτικό στάδιο αυτή τη στιγμή.
Δημοσιογράφος: Είναι σε πιλοτικό στάδιο αλλά μη γελιόμαστε, κύριε Υπουργέ, όταν ενισχύεται η ασφάλεια με έμψυχο υλικό ενισχύεται και το αίσθημα της ασφάλειας από πλευρά των πολιτών, δεν το συζητάμε αυτό. Είναι μία κίνηση που φαντάζομαι την περιμένουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και δεν είναι μόνο οι διευκολύνσεις είναι και ότι έρχεται πολύ κοντά και ο αστυνόμος με τον πολίτη, ο πολίτης με τον αστυνόμο.
Δημοσιογράφος: Και η Αστυνομία αποκτά και άλλο πρόσωπο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι διαφορετικές γραμμές σπάνε.
Δημοσιογράφος: Ναι, και από το έμψυχο υλικό να πάω εγώ στην τεχνολογία. Γιατί από ό,τι γνωρίζω, δεν ξέρω εύχομαι να μη με διαψεύσετε κύριε Υπουργέ, υπάρχουν, εντάσσονται στους κόλπους της αστυνομίας και κάτι drone από το Ισραήλ, αν δεν κάνω λάθος εννέα, έξι στον αριθμό, τα οποία θα επιβλέπουν δρόμους, εθνικές οδούς. Τι είναι αυτό το πρόγραμμα και αν μπορείτε να μας δώσετε τώρα μια είδηση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι τρία μεγαλύτερα και άλλα τρία της Πυροσβεστικής. Εμείς έχουμε σκοπό όλα αυτά τα οποία αγοράστηκαν χωριστά, να τα κάνουμε ενιαίο στόλο, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πρόληψη πυρκαγιών και για έλεγχο κυκλοφορίας σε μεγάλες εθνικές οδούς, αλλά και για έλεγχο συνόρων εκεί που χρειάζεται. Είναι από τον άλλο μήνα, πιστεύουμε ότι θα αρχίσει. Υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα με την εταιρεία κατασκευής. Θα ξεκινήσει και η πρακτική εκπαίδευση, προχωράμε και σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας στην επίλυση κάποιων ζητημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει επιτήρηση καλύτερη στους τομείς που σας είπα. Πρόληψη πυρκαγιών, έλεγχος συνόρων, έλεγχο εθνικών οδών και τέλος πάντων αν χρειαστεί και κάτι άλλο. Βάζουμε ό,τι τεχνολογία έχουμε. Κάποια θέματα που ήταν στα συρτάρια, που ήταν στα ντουλάπια, έτσι;
Δημοσιογράφος: Σε ότι αφορά στον έλεγχο των συνόρων, το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την υπέρπτηση drones πάνω σε συνοριακή γραμμή;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, κοιτάξτε ο έλεγχος δε γίνεται ακριβώς πάνω σε συνοριακή γραμμή. Γίνεται στο δικό μας στο εθνικό έδαφος που μπορούν να πετάνε χωρίς κανένα πρόβλημα τα δικά μας μέσα. Υπάρχουν κάποια ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αλλά αυτά νομίζω είναι σε φάση επίλυσης.
Δυστυχώς έχουμε άλλα προβλήματα τεχνικά. Παραλάβαμε ένα στόλο αστυνομίας τελείως απαρχαιωμένο, με αυτοκίνητα πάνω από 300.000 χλμ και είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα με χρήματα ευρωπαϊκά, τα οποία εκτρέψαμε από άχρηστους σκοπούς προκειμένου να πάρουμε κάποια οχήματα, να αρχίσουμε σιγά - σιγά να αλλάζουμε το στόλο της αστυνομίας. Δυστυχώς κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα.
Δημοσιογράφος: Αυτό άμεσα το βλέπετε κύριε Τόσκα να γίνεται;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, πιστεύω ότι θα έχουμε έναν αριθμό γύρω στα 500 οχήματα, μοτοσικλέτες κ.λπ. - 500 δεν είναι πολλά. Κάνουμε μια αρχή και ψάχνουμε και άλλα χρήματα να εκτρέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν μπορεί ο αστυνομικός να κινείται με σαράβαλα αυτοκίνητα ή να μην έχει.
Δημοσιογράφος: Ναι κύριε Υπουργέ. Εγώ να μείνω λίγο στο προηγούμενο θέμα κλείνοντας, για τα drones, αν και εφόσον πότε βλέπετε να λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα εδώ στη Χαλκιδική, γιατί έχω μείνει και στο προηγούμενο το πετυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα με τα ελικόπτερα που ουσιαστικά επόπτευαν τις εθνικές αρτηρίες εδώ προς Χαλκιδική. Ένα εξαιρετικά χρήσιμο πιλοτικό πρόγραμμα που έτυχε μεγάλης επιτυχίας. Και αν θα χρησιμοποιηθούν στη Χαλκιδική και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα αυτά τα drones.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα drones αυτά δεν είναι για τη Χαλκιδική παρά μόνο για την επιτήρηση περιοχών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Αλλά παράλληλα θα ξαναγίνει και αυτό το καλοκαίρι το πρόγραμμα διπλής χρήσης με τα δύο ελικόπτερα, το αστυνομικό για την επιτήρηση των κυρίων δρομολογίων της Χαλκιδικής με τα προβλήματα που έχει η Χαλκιδική, τη μεγάλη κυκλοφορία ειδικά τα Σαββατοκύριακα αλλά και το άλλο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για αεροδιακομιδές. Σώθηκαν πολλοί άνθρωποι πέρυσι και ξέρετε: Και μια ζωή να σωθεί είναι μεγάλη υπόθεση.
Δημοσιογράφος: Οπότε θα ξαναγίνει, θα υπάρξει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα πάλι σε εφαρμογή.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, θα υλοποιηθεί πάλι. Ξέρετε,  με τα λίγα χρήματα που έχουμε και για τη συντήρηση και για όλες αυτές τις λειτουργίες, καύσιμα κ.λπ. προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων. Τα μέσα αυτά δεν αγοράστηκαν για να κάθονται στα αεροδρόμια ή για να κάνουμε εμείς βόλτες.
Είναι για να εξυπηρετούν τον απλό πολίτη. Θα τα ξαναστείλουμε τα ελικόπτερα και αυτό το καλοκαίρι στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη.
Δημοσιογράφος: Με αυτή τη θετική είδηση θα κλείσουμε κύριε Τόσκα. Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.