«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 21 Φλεβάρη 2017

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα με τη νέα πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ


Τη νέα Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, υποδέχθηκε στο γραφείο του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Οι μακραίωνες εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις που συνδέουν τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, αλλά και η στενή συνεργασία που έχει η Πρεσβεία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, απασχόλησαν τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας και υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας, Μαριζάν Μόρφυ – Καρατζά...

Ο Απ. Κατσιφάρας συνεχάρη την κυρία Σμιθ για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, η οποία ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη πως έχει υπηρετήσει ξανά στην Ελλάδα, καθώς το την περίοδο 1991-1994, είχε εργαστεί ως Γραμματέας Β' Πολιτικών Υποθέσεων και Ακόλουθος Τύπου, ενώ τόνισε πως έχει έρθει αρκετές φορές στην Πάτρα, και κατά την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού.
Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε στην κυρία Πρέσβη τα βασικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στα εκπληκτικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας, καθώς και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Επιπλέον, στο επίκεντρο τέθηκε και το υψηλό επίπεδο που υπάρχει στην περιοχή μας, αναφορικά με την έρευνα και την καινοτομία, με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να ενημερώνει σχετικά με την Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα που υλοποιείται στο πλαίσιο της βράβευσης της Περιφέρειάς μας ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2017, με τη συνεργασία πλήθους φορέων.
Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα, μέσω από τη Στρατηγική Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) στο ΕΣΠΑ.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η αναφορά στη Δυτική Ελλάδα ως έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό και για τους Βρετανούς, αφού αποτελεί πόλο έλξης τόσο η φυσική ομορφιά της περιοχής μας, με τις παραλίες της, αλλά και το πολιτιστικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο εξαιτίας της Αρχαίας Ολυμπίας και των άλλων αρχαιολογικών μνημείων που διαθέτει.
Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καρπέτας, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Προβολής και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ συμπλήρωσε πως ιδιαίτερη σημασία δίνει η Περιφέρεια ως πόλος καινοτομίας, στη διοργάνωση της ετήσιας έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ, αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας.

***

Στην 8η Ολομέλεια της ARLEM στη Μάλτα ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Στη Μάλτα βρίσκεται από σήμερα ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες της 8ης Ολομέλειας της ARLEM (Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Η ετησία Ολομέλεια της Συνέλευσης των τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων της Μεσογείου, διεξάγεται φέτος στη Μάλτα, στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και ο κ. Αγγελόπουλος συμμετέχει ως εκπρόσωπος της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την Προεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.
Κυρίαρχο θέμα στην Ατζέντα είναι ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, ζήτημα που αποτελεί και βασική προτεραιότητα της Μαλτέζικής Προεδρίας της ΕΕ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Ολομέλειας της ARLEM θα διεξαχθεί Διάσκεψη για την «αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και την υποδοχή των μεταναστών», ενώ θα υπάρξει και επίσκεψη των μελών της ARLEM στο Ανοικτό Κέντρο της Μάρσα, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μεταναστών στην Μάλτα, του Ιδρύματος Στέγασης και Στήριξης Μεταναστών της Μάλτας (FSM).
Επίσης, η Ολομέλεια θα υιοθετήσει δύο θεματικές αναφορές που προετοιμάστηκαν από την Επιτροπή Βιώσιμης Εδαφικής Ανάπτυξης της ARLEM, μία για την «Διασυνοριακή Συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου» και μία για την «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο», ενώ θα συζητηθεί και η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ.
Άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη είναι συζητήσεις σχετικά με το ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών για τη σταθεροποίηση και την εδαφική ανάπτυξη στη Λιβύη, καθώς και η έγκριση του Σχεδίου Δράσης και των Πολιτικών Προτεραιοτήτων της ARLEM για το 2017.

Τι είναι η ARLEM

Η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM) είναι η Συνέλευση των τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων από τις 43 χώρες που συμμετέχουν στην Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), και η οποία προωθεί τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους μεσογειακούς εταίρους της.
Συστάθηκε το 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και αντιπροσωπεύει την εδαφική διάσταση στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), επιτρέποντας στους εκλεγμένους αντιπροσώπους από τις τρεις ακτές της Μεσογείου να εκπροσωπούν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές τους πολιτικά, να διατηρούν τον πολιτικό διάλογο και να προωθούν τη διαπεριφερειακή συνεργασία.
Η ARLEM έχει 80 μέλη που χωρίζονται εξίσου μεταξύ των μεσογειακών εταίρων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλ.:
·         40 μέλη από τους 15 μεσογειακούς εταίρους, και
·         40 μέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση:
-        32 μέλη της ΕτΠ (η σύνθεση αντανακλά την πολιτική σύνθεση της ΕτΠ), και
-        8 μέλη που εκπροσωπούν Ευρωπαϊκές Ενώσεις των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας (όπως η Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR).
Στην ARLEM υπάρχει Συμπροεδρία (από κοινού προεδρία), των Μεσογειακών Εταίρων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Πρόεδρο της ΕτΠ, εκ μέρους της ΕΕ και από ένα μέλος που ορίζεται από τις χώρες των Μεσογειακών Εταίρων.

***

Αναβάθμιση εφαρμοσμένης έρευνας και αγροδιατροφικού τομέα με την εφαρμογή δράσεων συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Επιταχύνεται η εφαρμογή των δράσεων συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με κύριο σκοπό την αναβάθμιση της εφαρμοσμένης έρευνας και της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειάς μας.
Οι δράσεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου κύκλου συναντήσεων που είχε στην Πάτρα και στον Κόροιβο Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γεώργιο Καρέτσο.
Συζητήθηκε η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πριν μερικούς μήνες μεταξύ Περιφέρειας και Οργανισμού, οι οποίες και αφορούν στην επίλυση προβλημάτων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και στην προστασία της υγείας των παραγωγών και καταναλωτών. 
Επιπλέον, τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τις δύο πλευρές και για τα οποία αποφασίστηκαν οι από κοινού άμεσες ενέργειες για τη διευθέτησή τους, αφορούν, κυρίως:
α) τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας RIS3 στην αγροδιατροφή, όπως η αντιμετώπιση προβλημάτων και ασθενειών κατά την παραγωγική διαδικασία,
β) την υποστήριξη διαπίστευσης αλλά και τη στήριξη της λειτουργίας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας με την εφαρμογή προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας,
γ) την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των αγροκτημάτων των ινστιτούτων της Πάτρας και του Κόροιβου Ηλείας, για τη δημιουργία πειραματικών και επισκέψιμων αγροκτημάτων με σκοπό τη διάχυση της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή και
δ) την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Νέων Γεωργών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους και την αποπληρωμή τους.
Στις συζητήσεις, μεταξύ των δύο πλευρών, συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλης Μιχαλόπουλος, ενώ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Βλάχος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Χρήστος Τσαντήλας, καθώς και στελέχη του Τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Ιωάννη Μανουσόπουλο.
Στον απόηχο της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κόροιβο Ηλείας, συνολικής έκτασης αγροκτήματος 400 στρεμμάτων και εμβαδού κτιριακών εγκαταστάσεων 2.500 τ.μ. και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων 4 στρεμμάτων.
«Η ανασύσταση των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρειά μας, με επαρκή στελέχωση, αναβάθμιση των κτιριακών, ερευνητικών και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και εκμετάλλευση των μεγάλων αγροκτημάτων τους, θα μετατρέψει την περιοχή μας σε κύριο και αυτόνομο κέντρο αγροτικής έρευνας καινοτομίας για ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα. Επίσης η συμμετοχή του Οργανισμού στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας θα βοηθήσει σημαντικά, μέσω του υπομέτρου 16.1 του ΠΑΑ, στη δημιουργία συνεργασιών για την παραγωγή καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών και καλλιεργητικών προβλημάτων όπως ο Διαλευρώδης και η Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή και το παθογόνο καραντίνας Xyllela fastidiosa στην ελιά» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και κατέληξε:
«Η διαπίστευση του εδαφολογικού εργαστηρίου της Περιφέρειας, η στήριξη στην πιστοποίηση των ποιοτικών μας αγροτικών προϊόντων και η εφαρμογή του προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων και την προστασία του σημαντικότερου συντελεστή παραγωγής που είναι το έδαφος, αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας σειράς δραστηριοτήτων που απορρέουν από τη στενή συνεργασία που έχουμε με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», ευχαριστώντας παράλληλα, όλους όσοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας τους Γ. Καρέτσο, Β. Μιχαλόπουλο και Χ. Τσαντήλα.