«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 22 Φλεβάρη 2017

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Πολλαπλάσιες δράσεις το 2017 για πρόληψη, ενημέρωση και προαγωγή υγείας των πολιτών – Αύριο Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μία ακόμη χρονιά, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενημέρωση των συμπολιτών μας για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας τους, ώστε να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τους ειδικούς και τους επιστήμονες.
Ο απολογισμός για το 2016 είχε θετικό σήμα, όμως...
ήδη τα μηνύματα που λαμβάνει η Περιφέρεια από τους πολίτες και τους φορείς που συνεργάστηκαν για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχουν αύξοντα αριθμό ζήτησης για περισσότερες δράσεις.
Και αυτό κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πολλαπλασιάζοντας για φέτος τους τομείς που θα καλύψουν οι δράσεις που εντάσσονται στο ετήσιο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης, Ενημέρωσης και Προαγωγής Υγείας των Πολιτών της ΠΔΕ για το 2017.
Τίτλος του φετινού προγράμματος είναι «Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας ατομικής και συλλογικής υγείας-Τεχνικές παρέμβασης στην κοινότητα για την εξέλιξη του ατομικού και συλλογικού κοινωνικού επιπέδου. Συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Το σχέδιο, εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας και αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα γίνει αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην Πάτρα, στην αίθουσα του Σώματος στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
Κατά το 2016, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ συμμετείχε και σε πολλές διαφόρων φορέων. Σε αυτές ενημερώθηκαν χιλιάδες πολίτες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, κάθε ηλικίας, σε θέματα ιδίως, για το πώς μπορούν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα τόσο για ασθένειες όσο και για άλλα ζητήματα όπως είναι η οδική ασφάλεια, το bullying, η στήριξη των κοινωνικών ομάδων κ.α.
Για τη νέα χρονιά, το 2017, ο σχεδιασμός που έχει γίνει αφορά δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, προάσπιση και προαγωγή της υγείας, προσυμπτωματικού ελέγχου, προληπτικής ιατρικής, ευαισθητοποίησης του κοινού, θέματα υγείας, πρόνοιας, στήριξη ευπαθών ομάδων κ.α.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλουμε να γίνει πρότυπο εθελοντισμού και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας, ώστε η κοινωνία να είναι στο πλευρό μας. Για μία ακόμη χρονιά έχουμε εκπονήσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο που καλύπτει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών, των ζητημάτων Υγείας και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έχουμε χαράξει μία ενιαία στρατηγική με στοχευμένες πολιτικές» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και Βοηθός Περιφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Αντώνης Χαροκόπος, θα κάνει έναν μικρό απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά το 2016, καθώς και θα αναφέρει τους φορείς που συμμετείχαν.
Τέλος, θα παρουσιάσει το νέο σχεδιασμό με δεκάδες δράσεις που έχει εκπονηθεί για τη νέα χρονιά, τους τομείς που θα εστιάσει η Περιφέρεια, καθώς και τις κύριες προτεραιότητες για το 2017.
 
***

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα με τον νέο Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής αρχιπύραρχο Κ. Κυριακόπουλο

Τον νέο Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής στη Δυτική Ελλάδα, αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, ο Απ. Κατσιφάρας ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τόσο του ίδιου όσο και των πυροσβεστών της περιοχής μας, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό λειτούργημα στην κοινωνία μας.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, αλλά και του περιβάλλοντος, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, ζητώντας από τον κ. Κυριακόπουλο τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειάς μας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της αντιπυρικής προστασίας και της αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.
Στο επίκεντρο τέθηκε και η ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων της Πυροσβεστικής, καθώς ήδη προχωρά το έργο «Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με κωδικό ΟΠΣ 5001851 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», που αφορά στην προμήθεια συνολικά 29 πυροσβεστικών οχημάτων (28 υδροφόρες και 1 βυτιοφόρο), συνολικού προϋπολογισμού του κόστους πράξης 6.997.000 ευρώ.
«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο επετεύχθη χάρη στην άριστη και συστηματική συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας: «Για εμάς η Πολιτική Προστασία είναι σημαντική και μόνος σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών από φυσικές και άλλες καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Τον νέο Περιφερειακό Διοικητή Κ. Κυριακόπουλο συνόδευσε ο Επιχειρησιακός Αξιωματικός, πυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος.

***
 Σε κίνδυνο το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2017 – Επιστολή παρέμβασης του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης


Τον κώδωνα του κινδύνου να μην υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Δακοκτονίας Ελαιοκομικής Περιόδου 2017, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις κατανομές των πιστώσεων και την άκαιρη αλλαγή στην αρμοδιότητα ευθύνης για την προμήθεια των φαρμάκων, κρούει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Με επιστολή παρέμβασης του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και στον αναπλ. Υπουργό Ιωάννη Τσιρώνη, ο Απ. Κατσιφάρας τονίζει πως ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και ζητά να δοθούν άμεσες  και αποτελεσματικές λύσεις, ώστε να στηρίξουμε από κοινού την προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς, προστατεύοντας έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, την ελαιοκαλλιέργεια.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Το πρόγραμμα δακοκτονίας ελαιοκομικής περιόδου 2017 βρίσκεται σε κίνδυνο από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις κατανομές των πιστώσεων και την άκαιρη αλλαγή  αρμοδιότητα ευθύνης για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας.
Είμαστε τέλος Φεβρουαρίου και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί αφού εκκρεμούν τόσο οι κατανομές των πιστώσεων ανά περιφερειακή ενότητα, όσο και η εγγραφή τους στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που είναι βασικές διοικητικές προϋποθέσεις να δρομολογηθούν οι διαγωνισμοί.
Παράλληλα, με την απόφαση της τελευταίας στιγμής του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 14/2/2017 που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτεία και ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών, η κατάσταση δυσκολεύεται περαιτέρω σε ότι αφορά την προμήθεια φαρμάκων δακοκτονίας που μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε το Αγροτικής Ανάπτυξης.   
Θεωρούμε ότι η άκαιρη αυτή διαδικασία θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος έτους 2017, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην προστασία της αναμενόμενης ελαιοπαραγωγής.
Κύριοι Υπουργοί,
Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και πρέπει να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα παρακάτω, ώστε  να στηρίξουμε από κοινού την προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, προστατεύοντας έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, την ελαιοκαλλιέργεια.
Προτείνουμε δε:
i. Την άμεση κατανομή των αναγκαίων πιστώσεων στις Περιφέρειες, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες
ii. Την έγκαιρη προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των διαγωνισμών και να μην κινδυνεύει  η εφαρμογή του προγράμματος.
iii. Συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου σας με στελέχη των Υπηρεσιών μας που ασχολούνται με το θέμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για βελτίωση της εφαρμοζόμενης Δακοκτονίας με σύγχρονες μεθόδους και μέσα που θα κάνουν το πρόγραμμα περισσότερο αποτελεσματικό.
IV. Την επεξεργασία ενός πιο αποτελεσματικού μοντέλου δακοκτονίας τριετούς εφαρμογής, ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς διαγωνισμοί και να μειωθεί «ο δράκος της γραφειοκρατίας».

***
 Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική της Περιφέρειας «Σχεδιάζουμε – Διεκδικούμε – Υλοποιούμε» - Επτά νέες εργολαβίες ύψους 35,5 εκατ. ευρώ


«Σάρκα και οστά» παίρνει το σχέδιο συγκεκριμένων παρεμβάσεων έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είχε στείλει με επιστολή προς την κυβέρνηση, αφού εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 35.500.000 ευρώ στη ΣΑΕΠ 501 του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2017.
Πρόκειται για επτά νέες εργολαβίες που περιελάμβανε το σχέδιο, που είχε αποστείλει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και τον αναπλ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την άρση της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, καθώς όπως τονιζόταν σε αυτή, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο υπάρχον οδικό δίκτυο.
«Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, δίνουν ουσιαστικά προσωρινές λύσεις και σίγουρα δεν προσφέρουν μία μόνιμη ασφάλεια στους οδηγούς και τους κατοίκους, ιδιαίτερα σε κόμβους, διασταυρώσεις και εξόδους εργοταξίων, όπου προστίθενται και τα βαρέα οχήματα των εργοταξίων, με την κατάσταση εκεί να είναι τραγική. Για αυτό το λόγο και προτείναμε συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκε η ένταξη των επτά νέων εργολαβιών συνολικού προϋπολογισμού 35.500.000 ευρώ για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών συντήρησης του Εθνικού Οδικού Δικτύου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:
1.       ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Αντίρριο – Μεσολόγγι- Αγρίνιο - Αμφιλοχία – Μενίδι), ύψους 6.000.000 ευρώ,
2.       ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο. 42 «ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ - ΒΟΝΙΤΣΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ» και των Οδικών τμημάτων «ΒΟΝΙΤΣΑ – ΑΚΤΙΟ» και «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΑΚΤΙΟ», ύψους 4.000.000 ευρώ,
3.       ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο. 38 «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ» και «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΘΕΡΜΟ», ύψους 2.500.000 ευρώ,
4.       ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο. 33 «ΠΑΤΡΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ» (έως όρια Ν. Αρκαδίας) και των κλάδων της, ύψους 7.000.000 ευρώ,
5.       ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε.Ο. 9α «ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ», ύψους 5.000.000 ευρώ,
6.       ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ - ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ, ύψους 3.000.000 ευρώ,
7.       ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ & ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ύψους 8.000.000 ευρώ.
Αυτές οι νέες εργολαβίες θα τεθούν προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα γίνει αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).