«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 17 Φλεβάρη 2017

Εκτελεστική Επιτροπή: Να αποσυρθεί η αιφνιδιαστική μεταβίβαση της αρμοδιότητας των ΤΟΕΒ στις Περιφέρειες

Αιφνιδιαστικά –όπως γίνεται πάντα– και μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί ακόμα μία αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. Πρόκειται για την αρμοδιότητα που αφορά τους ΤΟΕΒ, η οποία μέχρι σήμερα ασκείτο από τους Δήμους.
Το μείζον αυτό θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
«Πρόκειται για ένα θέμα που και παλαιότερα είχε προσπαθήσει η Κυβέρνηση να μεταφέρει, ωστόσο είχε αποσύρει τελευταία στιγμή την διάταξη αυτή, μετά και τις αντιδράσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.
Για το θέμα αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην κυβερνητική πρόταση και έλαβε Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, ζητείται....
η άμεση απόσυρση της διάταξης, αφού η αρμοδιότητα αυτή δεν συνοδεύεται από πόρους και προσωπικό, όπως προβλέπεται στο Νόμο, όταν μεταφέρονται αρμοδιότητες.
Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους βουλευτές της Περιφέρειας να στηρίξουν τη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να μην υπερψηφίσουν τη διάταξη.
Τέλος, θα ζητηθεί από την Κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας, να ενημερώσει τις περιφέρειες για  τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών αυτών, τον αριθμό των οργανισμών που λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο.
Η Εκτελεστική Επιτροπή θεωρεί ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, όπως είχε δεσμευτεί στην αλλαγή του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, που θα προέβλεπε την οικονομική εξυγίανση των προβληματικών φορέων, την οικονομική τακτοποίηση των συσσωρευμένων χρεών και την αποπληρωμή τους, καθώς και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης.
Αντί, λοιπόν, να δίνει λύση στα προβλήματα, απλά τα μεταφέρει από τους Δήμους στις Περιφέρειες, καταστρατηγώντας τον «Καλλικράτη» και τις αρχές του.
Οι Περιφέρειες δεν πρόκειται να αναλάβουν καμία άλλη αρμοδιότητα που δεν συνοδεύεται από προσωπικό και πόρους. Επισημαίνεται ότι για το θέμα αυτό και η ΕΝΠΕ έχει λάβει αντίστοιχη Απόφαση.
«Για μία ακόμη φορά το κεντρικό κράτος αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Αποφασίζει να μεταφέρει μία ακόμη αρμοδιότητα, χωρίς τα θεσμικά προαπαιτούμενα, δηλαδή τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Προσφάτως μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

***

Πλαίσιο προτάσεων για τους δασικούς χάρτες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας – Προσωρινή αναστολή, να καταργηθούν τα τέλη

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μέσα από μια σειρά προτάσεων που προέκυψαν έπειτα από ευρεία συζήτηση, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπως αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
«Πρέπει να αρθούν οι αδικίες που έχουν οι δασικοί χάρτες και να μην λειτουργεί αποτρεπτικά στους πολίτες να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους. Θέλουμε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο υπέρ των πολιτών, όχι εναντίον τους» διεμήνυσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την προθεσμία των δύο μόλις μηνών που έχουν δοθεί για τις όποιες αντιρρήσεις, φυσικά με υψηλό οικονομικό τέλος.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τεχνικών Επιμελητηρίων Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας, ΓΕΩΤΕΕ, Γενικών Διευθύνσεων Δασών, Δασαρχείων, ομάδων παραγωγών και αγροτικών συλλόγων και κατά τη διάρκεια αυτής, τέθηκαν οι βασικοί προβληματισμοί που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ενώ διαμορφώθηκε και το τελικό κείμενο των προτάσεων που θα σταλεί στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
«Με μια τέτοια απόφαση που έλαβε το κράτος δίχως να υπολογίσει τις τοπικές κοινωνίες, το μόνο που προκάλεσε είναι αναστάτωση. Και σήμερα για αυτό το λόγο φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να ακουστεί η φωνή τους», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο οποίος τόνισε πως «η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι σίγουρα ένα εργαλείο που θα προστατεύσει το δασικό πλούτο, όμως ό,τι έχει αναρτηθεί τώρα περιέχει πλείστες ανακρίβειες και απεικονίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα».
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Αυγέρης, που είχε οριστεί ως ειδικός αγορητής σημείωσε: «Η συγκεκριμένη αποτύπωση δεν ανταποκρίνεται στην αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να χάσουν τις περιουσίες τους οι συμπολίτες μας».

Κύρια σημεία προβληματισμού
Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως στα εξής σημεία:
- Η κατάρτιση των δασικών χαρτών εδράζεται στη χρήση και αντιπαραβολή φωτογραφικών/φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από το 1945, μιας περιόδου που ήταν μετά την έξοδο της χώρας από την κατοχή, καθώς και το 2007. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιλέγεται να επανέλθουμε σήμερα στην τότε εποχή.
- Είναι προβληματικός ο χαρακτηρισμός εκτάσεων που εμφαίνονται ως δασικές και υπάρχει ασυμφωνία με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ιδιαίτερα μεγάλης επιφάνειας ως αναδασωτέων, εκ των οποίων οι περισσότερες εμφανίζουν αγροτική μορφή και στις δύο αεροφωτογραφίες.
- Στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρατηρούνται αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις αναφορικά με την αποτύπωση της μορφής και της χρήσης σημαντικών εκτάσεων γης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ηλείας από συνολική έκταση 2,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων έκταση περίπου 720.000 στρεμμάτων έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα από την πυρκαγιά του 2007.
- Είναι ιδιαίτερα πιεστική η μόλις δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών.
- Ο χαρακτήρας του μέτρου φέρεται να είναι εισπρακτικός και λειτουργεί αποτρεπτικά από το να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους οι πολίτες, αφού υπάρχει υποχρεωτική δαπάνη για αυτό.
- Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ο κίνδυνος από τη μεταβολή του χαρακτηρισμού μιας ήδη χρησιμοποιούμενης ως αγροτικής έκτασης σε δασική, για απώλεια χορηγούμενων ή χορηγηθεισών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.  Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.


Κείμενο Προτάσεων
Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαδικασία αυτή και ειδικότερα:
1.       Να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία αναρτήσεως και κυρώσεως των δασικών χαρτών έως ότου αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από το αρμόδιο Υπουργείο τα ανωτέρω εκτεθέντα και πολλαπλώς προβληματικά σημεία που αφορούν τη θεματική αποτύπωση και τον ειδικότερο χαρακτήρα των αποτυπούμενων εκτάσεων γης στις περιοχές της Περιφέρειάς μας.

2.       Σε διαφορετική περίπτωση να δοθεί επαρκής παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών και η οποία θα επιτρέψει την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών σε συνεργασία με τους απαραίτητους επαγγελματίες.

3.       Να μη γίνει χρήση και να αποσυνδεθεί από την κατάρτιση των δασικών χαρτών η αποτύπωση της αεροφωτογραφίας του έτους 1945 καθ’ ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική της διαχρονικής και αληθούς εμπράγματης κατάστασης και παράγει εσφαλμένη αντίληψη για τον χαρακτήρα σημαντικών εκτάσεων γης. Δια τούτο να αντικατασταθεί από την αεροφωτογραφία του έτους 1960 και η θεματική αποτύπωση να διασυνδεθεί με την αποτύπωση στο πλαίσιο του Ο.Σ.Δ.Ε.

4.       Να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες οίκοθεν διορθώσεις και τροποποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να συμπεριληφθούν στις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, τα παραχωρητήρια του Δημοσίου, οι πράξεις εποικισμού, αναδασμού και διανομής, καθώς επίσης και να αντιπαραβληθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών, ώστε να διαπιστωθεί η αληθής μορφή των εκτάσεων.

5.       Να καταργηθούν ή να μειωθούν σε απολύτως συμβολικό επίπεδο τα τέλη υποβολής αντιρρήσεων με ρητή πρόβλεψη αποδόσεώς τους στους πολίτες σε περίπτωση ευδοκιμήσεως των αντιρρήσεων, καθώς επίσης να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ατελή υποβολή αντιρρήσεων για κατοίκους ορεινών οικισμών.

6.       Να τροποποιηθεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ώστε έκαστος πολίτης να υποβάλει συνολικά μία φορά αντιρρήσεις για όλες τις εκτάσεις και ιδιοκτησίες του που επηρεάζονται, με ανώτατο τέλος αντιρρήσεων

7.       Να υπάρξει υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους, καθώς επίσης και συγκεκριμένη δεσμευτική προθεσμία της Διοίκησης για εξέταση και απάντηση επί των ενστάσεων.

8.       Να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων που έχουν αλλάξει χρήση γης (ΔΑ), χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, έναντι συμβολικού τιμήματος.

9.       Να υπάρξει ρύθμιση για σαφή διάκριση των δασωθέντων αγρών που δεν απώλεσαν τον χαρακτήρα τους, από τις δασικές εκτάσεις.

***

Η έρευνα και η καινοτομία μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Συνάντηση μελών του ΠΣΕΚ

Με τη φράση «ξεκινάμε…» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κάλεσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας (ΠΣΕΚ) να συνδράμουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειάς μας.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, σύσκεψη των μελών του ΠΣΕΚ και εκπροσώπων φορέων, κατά την οποία τέθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι για την έρευνα και την καινοτομία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Σε αυτό το Όργανο εκφράζουμε τις απόψεις μας όλοι, με τρεις σημαντικούς στόχους: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικής οικονομίας και της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας, καθώς και την αύξηση του παραγωγικού πλούτου» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Συνεργαζόμαστε πάνω στον ίδιο σκοπό. Ως Περιφέρεια είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε, θα είμαστε αρωγοί και θα ενσωματώνουμε τα πορίσματά σας στις στρατηγικές που εφαρμόζονται».
Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της δημοσίευσης της Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομία Δυτικής Ελλάδας, με θέμα «Συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ)» και λίγο πριν την έναρξη των συνεδριάσεών του, στην οποία πρώτη θα συγκροτηθεί σε Σώμα με την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα με τον αναπληρωτή του, σηματοδοτώντας ουσιαστικά και την έναρξη του έργου του.
Μιλώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας τόνισε πως «έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία στην περιοχή μας, με τις διοργανώσεις Patras IQ, με τη Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», ενώ ο Βοηθός Περιφερειάρχη και Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστος Μπούνιας επεσήμανε πως «με τη στενή συνεργασία με τους φορείς θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα».
Κατά τη συνάντηση μίλησαν όλοι οι συμμετέχοντες και υπάρχει η κοινή αντίληψη για συνεργασία όλων σε έναν κοινό σκοπό.

Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη του ΠΣΕΚ: Αγγελόπουλος Γεώργιος, καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Μπουργανός Βασίλειος, Διευθυντής – Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ), Κωστόπουλος Βασίλειος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Κουμπιάς Σταύρος, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών, Σαλάχας Γεώργιος, Καθηγητής Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, Αντωνοπούλου Ήρα, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, Καρυδάς Ιωάννης, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, Σιαμπλής Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Κεπενού Ελένη, Στέλεχος Διοίκησης Ιδιωτικής Επιχείρησης, Μιχαλόπουλος Σωτήριος, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών.
Επίσης παραβρέθηκαν: Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, Βοηθός Περιφερειάρχη και Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστος Μπούνιας, Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου, Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, Γιάννης Γαροφαλάκης – ΙΤΥΕ Διόφαντος, Ιωάννης Κουκουβέλας – ΓΕΩΤΕΕ, Παναγιώτης Τσιχριτζής – Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Πέτρος Μαντάς – ΣΕΒΙΠΑ, Κλεομένης Μπάρλος –Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Λίνος Μπλέτσας – ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Νικόλαος Αχιλλεόπουλος – ΕΑΠ, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, καθώς και τα στελέχη Νίκος Θωμόπουλος, Βαγγέλης Γεωργίου, Άρης Μαμασιούλας, Ιωάννα Φαναριώτου, Δημήτρης Καραβίδας - Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Λυκούργος Σταματελάτος – Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Σπύρος Παπασπύρου – Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής, Μάριος Καρπέτας – Προϊστάμενος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης, Βάσω Σταθοπούλου – Γραφείο Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας.

Επιλογή μελών – Αρμοδιότητες
Το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ και για την υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης σε περιφερειακό επίπεδο.
Η θητεία των μελών του (ΠΣΕΚ) είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με την ακόλουθη διαδικασία, με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά.
Η υποστήριξη του ΠΣΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) παρέχεται με εισηγήσεις, μελέτες πεδίου, καταγραφές και αξιολογήσεις των υφιστάμενων υποδομών ή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και συγκριτικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων, λοιπών φορέων και περιφερειακών αρχών, για την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.
Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των μελών, αρχικά συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή, η οποία και εξέτασε τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν από την ανοικτή πρόσκληση υποβολής, η οποία και δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο και δικτυακό τόπο της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ.
Ακολούθησε αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από την πενταμελή Επιτροπή, σύνταξη καταλόγου υποψηφίων κατά αξιολογική σειρά. Στον κατάλογο υποψηφίων που συντάσσει η Επιτροπή περιλαμβάνεται τριπλάσιος, και αν αυτό δεν είναι δυνατό, διπλάσιος αριθμός υποψηφίων του συνόλου των μελών του ΠΣΕΚ. Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο προέρχονται κατά προτίμηση από τον εθνικό κατάλογο κριτών.
Έγινε η υποβολή Καταλόγου Υποψηφίων από την πενταμελή επιτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο επιλέγει από αυτόν τους καταλληλότερους και τέλος διορισμός των μελών του ΠΣΕΚ που έχουν επιλεγεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Περιφερειάρχη.

***

Εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή το Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Προβολής και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη διετία 2017-2018

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει πολλά ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι προικισμένη με πλούσιο φυσικό και υδατικό ανάγλυφο, μείζονος σημασίας πολιτιστικά σημεία και στοιχεία, έντονες αντιθέσεις φύσης και ζωής, επώνυμα τοπικά προϊόντα, τα οποία όλα μαζί μπορούν να οδηγήσουν σε τουριστική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε το Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Προβολής και Εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2017-2018, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα εισαχθεί προς έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το Σχέδιο αυτό ενσωματώνει τρεις (παράλληλους) πυλώνες: Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία, Αγροτοδιατροφή.
Ειδικότερα, εξειδικεύεται σε δράσεις όπως, μεταξύ άλλων, συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εμβληματικές εκθέσεις, θεματικές εκθέσεις αγροτουρισμού, διοργάνωση - διενέργεια Β2Β συναντήσεων, υποστήριξη παράλληλων οριζόντιων δράσεων προβολής της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, δημιουργία συνεργειών μεταξύ του αγροδιατροφικού και του τομέα εστίασης και τουρισμού της Περιφέρειας κ.α.

Δημιουργία προωθητικού υλικού και εντύπων
Μείζονος σημασίας στο σχέδιο Δράσης είναι η υποστήριξη, αναπαραγωγή και αξιοποίηση υλικών, όπως φυλλάδια, οδηγοί, διαφημιστικό σποτ κ.α.
Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με τις διαδικασίες που προβλέπονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η εκτύπωση φυλλαδίων και άλλου έντυπου υλικού, δημιουργία τηλεοπτικού σποτ κ.α., τα οποία θα γίνουν έπειτα από την έγκριση που θα δοθεί από τα συλλογικά όργανα της ΠΔΕ.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί κόμβο. Δεν είναι τυχαία η απόδοση του χαρακτηρισμού «Πύλη στη Δύση». Είναι πρωταρχικής σημασίας, σήμερα, η προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος εσωστρέφειας και η μετάλλαξή του σε ένα κλίμα εξωστρεφούς δημιουργικότητας. Και προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι η ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας τόνισε πως «αξιοποιώντας όλα τα σημαντικά εργαλεία που έχουν κτιστεί την τελευταία περίοδο, αλλά και με σεβασμό στους πόρους, προτείνεται η υιοθέτηση ενός σχεδίου τουριστικής προβολής και εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2017-18 που να δρα συμπληρωματικά με την προγραμματική σύμβαση του ΣΕΤΕ και να αξιοποιεί τα ειδικά εργαλεία στρατηγικής και επικοινωνίας που δημιουργούνται».

***
 Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Μέχρι 31 Μαρτίου οι αιτήσεις για απόκτηση νέας άδειας ΕΔΧ αυτοκινήτου ή μετατροπή


Μέχρι και τις 31 Μαρτίου μπορούν να προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για την απόκτηση νέας άδειας ΕΔΧ αυτοκινήτου ή τη μετατροπή υφιστάμενης άδειας σε άλλο τύπο.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με την αίτησή του, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσδιορίζει την έδρα ή τις έδρες της Περιφερειακής Ενότητας, στις οποίες επιθυμεί τη νέα άδεια ή άδειες, το είδος της άδειας ή αδειών και τον αριθμό τους ανά έδρα, καθώς και την αιτούμενη μετατροπή υφισταμένης άδειας σε άλλο τύπο.
Διευκρινίζεται ότι, το εάν θα εκδοθούν άδειες, για ποιες έδρες και τι είδους άδειες θα είναι αυτές, θα προσδιοριστεί με απόφαση Περιφερειάρχη, που θα εκδοθεί μετά το πέρας της διαδικασίας εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για απόκτηση άδειας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ή μετατροπή υφισταμένης άδειας σε άλλο τύπο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας ή στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.pde.gov.gr), προκειμένου να δουν τους πίνακες, στους οποίους περιγράφονται οι υφιστάμενες έδρες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, όπως καθορίστηκαν με την με αρ. 102/08.06.2012 (ΦΕΚ 2549/Β/19.09.2012).

Περισσότερες πληροφορίες
Αναλυτικά την πρόσκληση του Περιφερειάρχη, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.pde.gov.gr) και ειδικότερα ακολουθήστε τη διαδρομή:
Για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: www.pde.gov.gr -> Διαφάνεια -> Αποφάσεις -> Γ.Δ. Μεταφορών – Επικοινωνιών -> Δ/νση Μεταφορών – Επικοινωνιών Π.Ε. Αιτ/νιας
ή στο σύνδεσμο:
Για την Π.Ε. Αχαΐας: www.pde.gov.gr -> Διαφάνεια -> Αποφάσεις -> Γ.Δ. Μεταφορών – Επικοινωνιών -> Δ/νση Μεταφορών – Επικοινωνιών Π.Ε. Αχαΐας
ή στο σύνδεσμο:
Για την Π.Ε. Ηλείας: www.pde.gov.gr -> Διαφάνεια -> Αποφάσεις -> Γ.Δ. Μεταφορών – Επικοινωνιών -> Δ/νση Μεταφορών – Επικοινωνιών Π.Ε. Ηλείας
ή στο σύνδεσμο:
Επιπλέον, έντυπα αίτησης και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να λαμβάνετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: 
Επαρχιακή Οδός Αιτωλικού-Μεσολογγίου, 30200, Μεσολόγγι, τηλ. 26313-63112, 26310-55336
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Αχαΐας: 
Σταγείρων 23, 26334, Πάτρα, τηλ. 2613-620450, 2610-344536.
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Ηλείας: 
Συντριάδα, 27100, Πύργος, τηλ. 26213-63101, 26213-63121, 26210-34028.