«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Ε νημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 3 Γενάρη 2017

Απ. Κατσιφάρας: Στήριξη των Περιφερειών που «υποφέρουν» από οικονομική κρίση, ανεργία στους νέους, προσφυγικό – Το Σχέδιο Δράσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής


Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι πόλεις της Μεσογείου με τη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η ακραία φτώχεια, η πολιτική αστάθεια, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης και η παρατεταμένη επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη, αποτελούν τις προτεραιότητες της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης)...

Το Γενικό Σχέδιο Δράσης για την διετία 2017-2018 παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR Απόστολο Κατσιφάρα, κατά την κεντρική του ομιλία, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Επιτροπής, στη Βαρκελώνη (Ισπανία).
«Η Μεσόγειος, ήταν και παραμένει για εμάς το μέσο για να ζούμε μαζί, να επικοινωνούμε, να συναλλασσόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να αναπτυσσόμαστε. Και όποιες και αν είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, το μόνο που αλλάζει είναι το χρονοδιάγραμμα των επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία και την οικονομία» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που παραμένουν ίδιες:
• Συρρίκνωση της οικονομίας.
• Η ανεργία στο ύψη, ιδίως των νέων.
• Η μετανάστευση νέων ανθρώπων και κυρίως των νέων επιστημόνων διαρκώς μεγαλώνει.
• Τα εισοδήματα των πολιτών περικομμένα.
• Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκονται μπροστά στην απειλή της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης, της εξόντωσης.
Και συνέχισε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος αναλυτικά στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση:
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, σήμερα, είναι χωρίς αμφιβολία η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ακόμα και σήμερα, όμως, παρά τη δραματική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, η ΕΕ κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί, ενώ επιμένει να παραβλέπει την ανθρωπιστική διάσταση αυτής της κατάστασης. Η υποδοχή, η φιλοξενία και η ενσωμάτωση, έχουν αφεθεί κατά πολύ μεγάλο μέρος πάνω στις πλάτες των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς την ανάλογη στήριξη.
Η Επιτροπή μας διαδραματίζει έναν ενεργό, ουσιαστικό και ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, προωθώντας την εστίαση και τη σύγκλιση στη Μεσόγειο, μέσα από τον ενεργό πολιτικό διάλογο, αλλά και μέσα από δράσεις, προγράμματα και συνέργιες σε όλους τους τομείς.
Στόχος μας στη νέα αυτή θητεία, είναι να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο όραμα για την περιοχή της Μεσογείου, εστιάζοντας τις δυνάμεις μας σε συγκεκριμένους τομείς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν».
Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, στο επίκεντρο βρέθηκε η Πρωτοβουλία για τη Δυτική Μεσόγειο, η Γαλάζια Οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου, ενώ εγκρίθηκε και η Τελική Διακήρυξη, που συμπυκνώνει όλα τα μηνύματα του Πολιτικού Γραφείου.

Τέσσερις πυλώνες στο Σχέδιο Δράσης
Ο Απ. Κατσιφάρας παρουσίασε το Γενικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο, όπως τόνισε, ευθυγραμμίζεται με τις γενικότερες επιδιώξεις και στοχεύσεις της CPMR, και εστιάζει ειδικότερα σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
1.       Ενθάρρυνση νέων θαλάσσιων και μακροπεριφερειακών στρατηγικών στη Μεσόγειο.
2.       Αύξηση της εμπλοκής των Περιφερειών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγική κρίσης και την υποστήριξη των δράσεών τους, με επαρκή χρηματοδότηση.
3.       «Θάλασσα έργων» στη Μεσόγειο. Να κινητοποιήσουμε εταίρους από τις μη-Ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, και ιδίως από τη Νότια ακτή και να συνεργαστούμε πάνω σε κοινά έργα.
4.       Ενίσχυση της ανάδυσης της Μεσογειακή Ιθαγένειας. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία της, με τον ενστερνισμό ενός συνόλου αξιών, αρχών και νομικών ρυθμίσεων, που συνδέουν τους πολίτες της Μεσογείου.

Υποδοχή από τον Υπουργό της Καταλονίας
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας της Κυβέρνησης της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα Ι Ρουέντα υποδέχθηκε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, καθώς και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.
Στη συνάντησή τους συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Ε.Ε.


***

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ΕΣΠΑ και RIS3  στη συνάντηση Απ. Κατσιφάρα και Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων

Η Περιφερειακή Στρατηγική Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3), η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το φυσικό αέριο και η πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή.
Αναφορικά με την Περιφερειακή Στρατηγική Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3), στόχος ήταν η στενότερη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου, ώστε να «τρέξουν» όσο το δυνατόν ταχύτερα οι διαδικασίες και οι προκηρύξεις για να κατορθώσουμε να στηρίξουμε εμπράκτως την επιχειρηματικότητα και ιδίως τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες να μείνουν στη χώρα μας.
«Η αξιοποίηση γνώσεων και άλλων εργαλείων μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη καινοτομιών. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνουν οι πόλεις της Δυτικής Ελλάδας έξυπνες, πράσινες και καινοτόμες, ενισχύοντας την ελκυστικότητα τους σε όρους αγοράς και κοινωνίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, τέθηκε το θέμα έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο είναι μείζονος σημασίας, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ταχύτερη ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Και από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε η οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Περιφέρειας και των τμημάτων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας και έχουμε τα τελικά πορίσματα.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στις οποίες, μαζί με την καταπολέμηση της φτώχειας και της άρσης κοινωνικών ανισοτήτων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στο πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΠΕΠ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, καθώς και η «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
«Προσπαθούμε να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση, που πλήττεται βάναυσα από την κρίση τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μια ‘ανάσα’ μέσα από τις δράσεις μας» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου,  ο προϊστάμενος της Μονάδας Β1’ Διαχείρισης Πράξεων Αξόνων Προτεραιότητας 1,3,4 του Ε.Π. 2014-2020 Νίκος Θωμόπουλος,  η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος, το στέλεχος της Μονάδας Α’ Προγραμματισμού και Αξιολόγησης του Ε.Π. 2014-2020 Αριστείδης Μαμασιούλας, καθώς και συνεργάτες του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων.