«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

«ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ»: Από την «Εκάβη, μία πρόσφυγας», στο «Αγρίνιο, κανένας πρόσφυγας»

Χρειάστηκε να περάσει πολύ λίγος καιρός, ούτε καν ένας μήνας, για να αποδειχθεί πως για την Δημοτική Αρχή του Αγρινίου «άλλα είναι τα λαλούμενα κι άλλα είναι τα νοούμενα». Από τα παχιά λόγια και τον «επικοινωνιακό θρίαμβο» της παράστασης «Εκάβη, μία πρόσφυγας» του Αυγούστου του 2016, φτάσαμε στην ξενοφοβία του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς που πηγάζει από την παρακάτω δήλωση του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου: «Ο λαός του Αγρινίου δεν πρόκειται να δεχθεί την εγκατάσταση προσφύγων εντός του αστικού ιστού». Μια δήλωση η οποία εύκολα μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση, «Αγρίνιο, κανένας πρόσφυγας».
Επειδή και η σημειολογία του συγκεκριμένου δελτίου και η γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί, μας προσβάλει και μας θυμώνει ως δημότες και κατοίκους αυτής της πόλης και της περιοχής, είναι καλό ο Δήμαρχος του Αγρινίου να αντιληφθεί ότι:
1.    Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, για να εκφέρει τη φράση: «ο λαός του Αγρινίου», να μην το κάνει με την αίσθηση, ότι αυτός «ο λαός» του ανήκει. Ας μην ξεχνά ότι...
η συγκυριακή ισχυρή πλειοψηφία που οδήγησε τον ίδιο και την παράταξή του στον δημαρχιακό θώκο του Δήμου, κάθε άλλο παρά συμμερίζεται την ιδεολογικά συντηρητική πολιτική άποψή του.
2.    Η κοινωνία του Αγρινίου σε όλη τη διαδρομή της νεώτερης ιστορίας της έχει τη ρίζα της στη διαφορετικότητα των πληθυσμών της εσωτερικής και άλλης μετανάστευσης που την μεγάλωσαν και την διαμόρφωσαν σε πολυπολιτισμική κοινωνία, παρά και ενάντια στην όποια προπαγάνδα των ελάχιστων «καθαρών» και «γηγενών» αγρινιωτών. Άλλωστε, ως τέτοιος εσωτερικός μετανάστης και ο ίδιος, αυτό να το γνωρίζει καλά.
3.    Δηλώσεις, που χρησιμοποιούν επιπόλαιες και ευκαιριακές πολιτικές επιλογές της κεντρικής εξουσίας, για τα συμφέροντα του Δήμου και της περιοχής, ως πρόσχημα, για να αναφερθούν σε ταλαιπωρημένους και κυνηγημένους από τον τόπο τους ανθρώπους, ως να πρόκειται για σκουπίδια, ούτε αποδεκτές μπορούν να γίνουν, ούτε την τοπική κοινωνία να εκφράσουν, ούτε τιμή περιποιούν, για όποιον τις εκστομίζει. Αναφερόμαστε στην συνέχεια της παραπάνω δήλωσης του κ. Παπαναστασίου, η οποία έχει ως ακολούθως: «Αντί να στεγάσουν φοιτητές ή υγειονομικές υπηρεσίες, ζητούν να στεγάσουν πρόσφυγες».
4.    Ο Δήμαρχος Αγρινίου οφείλει πριν εκφραστεί, για όσα αφορούν το σύνολο του λαού του Αγρινίου, να τον ρωτήσει πρώτα και μετά να τον εκπροσωπήσει στην ολότητά του. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι καλό να μιλάει μόνο για την δημοτική αρχή, της οποίας προΐσταται.
Το Ανυπότακτο Αγρίνιο πιστεύει στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και αγωνίζεται για:
1.    Ουσιαστική, πλήρη και αποτελεσματική υποστήριξη και βοήθεια σε κάθε ανθρώπινη ζωή, που φθάνει στη χώρα μας, στο Δήμο Αγρινίου και στην περιοχή μας, κυνηγημένη από στρατιωτικούς και οικονομικούς πολέμους, που επιχειρούν και χρηματοδοτούν ολοκληρωτικά οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά καθεστώτα, τα οποία υπηρετούν την άνευ όρων κερδοφορία των αγορών.
2.    Απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση όλων των προσφυγών και των παιδιών τους στο εκπαιδευτικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας παρά τις όποιες ελλείψεις και επισφάλειες που αυτά διαθέτουν, για τις οποίες οι μόνιμα και νόμιμα διαμένοντες στην χώρα από κοινού με τους πρόσφυγες οφείλουμε να αγωνιστούμε να εξαλειφτούν.
και καταγγέλλουμε
1.    Την προσφυγική πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης, η οποία δημιουργεί σε όλη τη χώρα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε άθλια και εγκαταλειμμένες για χρόνια στρατιωτικές και άλλες κτιριακές υποδομές, «πακετάροντας» μέσα σε αυτές χωρίς καμία μέριμνα και φροντίδα ανυπεράσπιστους και εξαθλιωμένους ανθρώπους.
2.    Την εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης τραγωδίας με την επιχορήγηση των αρπακτικών που δημιούργησαν και λειτουργούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με μοναδικό στόχο την κερδοφορία των μελών τους και την πλήρη εργασιακή εκμετάλλευση όσων εργάζονται σ΄ αυτές.
3.    Την 6η ΥΠΕ και την προθυμία με την οποία, οίκοθεν, έσπευσε να υπηρετήσει την συγκεκριμένη πολιτική και στην περιοχή μας, σε αντίθεση με την χρόνια διαχειριστική και εγκληματική ανευθυνότητα που επιφύλαξε για την  σημαντική κτιριακή  υποδομή του παλιού νοσοκομείου της πόλης του Αγρινίου, με αποτέλεσμα αυτό να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσής του.
4.    Τις προσχηματικές (Πολιτικό Γραφείο Γ. Βαρεμένου, Ανατροπή Τώρα), υποκριτικές (ΝΟΔΕ Αιτωλοκαρνανίας) και εν πολλοίς προσβλητικές (Δήμου Αγρίνιου) ανακοινώσεις-δηλώσεις, για την δημοκρατική και καθόλου μισαλλόδοξη κοινωνία της πόλης, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, για το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων στην πόλη.
Και καλούμε
•    Τον Δήμαρχο Αγρινίου να ανασκευάσει τις παραπάνω προσβλητικές δηλώσεις του, ζητώντας συγνώμη από τον αγρινιώτικο λαό.
•    Την ελληνική πολιτεία να προβεί στην ενοικίαση κλειστών διαμερισμάτων στην πόλη του Αγρινίου και όχι μόνο, με σκοπό να εγκαταστήσει σ’ αυτά προσφυγικές οικογένειες, εξασφαλίζοντας σε συνεργασία και με τον Δήμο Αγρινίου την επαρκή υγειονομική και άλλη φροντίδα τους, καθώς επίσης και την παροχή πλήρους πρόσβασης των παιδιών των προσφύγων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.