«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 12-10-2016

Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017

  
Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη δημιουργία του Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα που περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός πλαισίου δράσεων σε διοικητικό, επιχειρησιακό  εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό επίπεδο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε να υπογραφεί...
κατά τη 2η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της πρόσφατης βράβευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017».
Στόχος είναι η διεύρυνση του δικτύου με τους όλους τους φορείς που θα έχουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την εξειδίκευση δράσεων έχοντας στο επίκεντρο την έννοια της δικτύωσης.
«Αυτό που θέλουμε και για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι, είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες που μας δίνονται από αυτό το Βραβείο. Η συνεργασία με όλους τους εταίρους μας είναι μείζονος σημασίας για να χαράξουμε τις μελλοντικές στρατηγικές για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για ένα συνεργατικό εγχείρημα που δεν είναι δουλειά ενός μόνο φορέα. Οι δράσεις είναι αρκετές, αλλά είναι εφικτό να επιτευχθούν με συνεργασία με στόχο την εδραίωση ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, η περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για καινοτόμες πρακτικές στην στήριξη της επιχειρηματικότητας».
Από την πλευρά τους ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου, αναφέρθηκαν αναλυτικά στους άξονες προτεραιότητας του Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε να γίνει καταμερισμός δραστηριοτήτων και να δημιουργηθεί Εκτελεστική Επιτροπή που θα προχωρήσει και στη σύσταση ομάδων σκέψης και δράσης σε συνεργασία με τους φορείς για επίκαιρα θέματα που αφορούν τη επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, ενώ κλείνοντας, αναφέρθηκαν τα άμεσα οφέλη που αναμένονται σε επιχειρηματικό επίπεδο από τη συμμετοχή στο Δίκτυο και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας στη Δυτική Ελλάδα.
Στο Δίκτυο συμμετέχουν: Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Επιμελητήριο Ηλείας, ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών-ΚΕΠΕ, Οργανισμός Enterprise Greece, ΟΑΕΔ, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΕΑΠ, Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών – Εμπορικών Σωματείων στη Δυτική Ελλάδα,  ΣΕΒΙΠΑ, Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας ΣΤΕΔΕ, Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδας ΕΣΥΝΕ, ΠΤΑ, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας.

***

Κ. Καρπέτας: Η υγιής επιχειρηματικότητα προϋπόθεση για ανταγωνιστικό τουρισμό

Στην 3η Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών και Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού στο Ναύπλιο, κατά την οποία υπήρξε δυναμική παρέμβαση των αιρετών Περιφερειών στον εθνικό σχεδιασμό για τον Τουρισμό, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καρπέτας αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, στη σημασία της προεδρίας που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη Διαμεσογειακή Επιτροπή της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), όπου συμμετέχουν 45 Περιφέρειες που βρέχονται από τη Μεσόγειο με στόχο την ενίσχυση των παράκτιων περιοχών και αποτελεί πεδίο δράσης λαμπρό για κοινές τουριστικές δράσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο βραβείο που έλαβε τον Ιούνιο η Περιφέρεια ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017 και τη στενότερη συνεργασία που έχει ξεκινήσει πλέον με τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ δεν παρέλειψε και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας με τις ΟΧΕ Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας και της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού που έχουν στόχευση την επίτευξη της ενίσχυσης του τουρισμού, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της διατήρησης των πόρων, εστιάζοντας στη φέρουσα δυνατότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιμέρους χωρικών ενοτήτων και χρησιμοποιώντας ως κινητήρες της, την ανταγωνιστικότητα και την τοπική επιχειρηματικότητα.
Κλείνοντας μίλησε, επίσης, στη στρατηγική της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του Τουρισμού και η σύνδεσή του με τον Πολιτισμό, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των δομών, όπως είναι το λιμάνι Κατακόλου που δέχεται πολλά κρουαζιερόπλοια, τα έργα σύνδεσης του συγκεκριμένου λιμανιού με την ΝΕΟ Πατρών – Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία, η δημιουργία του δρόμου που συνδέει την Κυλλήνη με την εθνική οδό, η έναρξη των εργασιών για τον Προαστιακό Πάτρα – Κάτω Αχαΐα, η κατασκευή σύγχρονου δρόμου για τον αρχαιολογικό χώρο Βούντενης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου κ.α.
Οι Αντιπεριφερειάρχες και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι έθεσαν τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον τουρισμό, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στη διοικητική δομή, ενώ παράλληλα έκαναν σημαντικές προτάσεις για συνέργιες και συνεργασίες στο τομέα, κυρίως του θεματικού τουρισμού, όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε εθνικό επίπεδο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Κ. Καρπέτα, Η Διευθύντρια του γραφείου της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, Αγγελική Χονδροματίδου, η ειδική υπηρεσία Τουρισμού εξειδικευμένης σε θέματα ΕΣΠΑ με τον προϊστάμενο Δημήτριο Μπλούκο και τον ΕΟΤ η Γενική Διευθύντρια Έρευνας, Αγοράς και Διαφήμισης Πηνελόπη Νομπιλάκη, η διοργανώτρια Περιφέρεια Πελοποννήσου με την θεματική Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνα Νικολάκου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Θάνο Αλέξανδρο, η Περιφέρεια Ηπείρου με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πρέβεζας και Υπεύθυνο Τουρισμού Στράτο Ιωάννου, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας-Πολιτισμού-Τουρισμού και Αθλητισμού Θεοφύλαχτο Ζυμπίδη και με τον πρόεδρο Εταιρείας Τουρισμού & Περιφερειακό Σύμβουλο Παναγιώτη Κόττα, η Περιφέρεια Αττικής με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για τον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη του Τουρισμού Αγγελόπουλο Θεόδωρο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Τουρισμού Κόκκαλη Γεωργία.
Η 4η Συνάντηση Ανιπεριφερειαρχών & Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού θα γίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου.