«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 11-10-2016

Απ. Κατσιφάρας: Μεγαλύτερη συμμετοχή στην υλοποίηση EUSAIR, να δοθεί βαρύτητα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Στις εργασίες της 11ης Συνεδρίασης της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της Επιτροπής των Περιφερειών προήδρευσε σήμερα (Τρίτη 11 Οκτωβρίου) το πρωί, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Η σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας, είχε ιδιαίτερη σημασία για την εμπλοκή των Περιφερειών και των Πόλεων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου στην υλοποίηση της Στρατηγικής EUSAIR, καθώς πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της Μεσογειακής Συνόδου της Αθήνας και της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβα, που έγιναν το Σεπτέμβριο, αλλά και...

ελάχιστες ημέρες μετά τις συναντήσεις των Συντονιστών των Πυλώνων της EUSAIR και του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της EUSAIR, που έγιναν στην Αθήνα 6 & 7 Οκτωβρίου 2016.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειές μας και οι Πόλεις μας είναι ακριβώς οι ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι χώρες μας. Στη Σύνοδο της Αθήνας μεταξύ άλλων κυριάρχησε και το θέμα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης που κλονίζει τις Περιφέρειές μας. Δυστυχώς, στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα που ακολούθησε στις 16 Σεπτεμβρίου, για άλλη μια φορά κυριάρχησαν οι διαφωνίες και τα αποτελέσματα επί του θέματος ήταν πενιχρά» ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας Απ. Κατσιφάρας, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη του Ντουμπρόβνικ μετά το 1ο Φόρουμ EUSAIR, τον Μάιο του 2016, επικαλούμενη την αρχή της Αλληλεγγύης στην οποία βασίζεται η ΕΕ, ζητά όλα τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ σε εθνικό, περιφερειακό, εδαφικής συνεργασίας και τα προενταξιακά προγράμματα στις χώρες που συμμετέχουν στην EUSAIR να εξετάσουν, όπου είναι αναγκαίο και δικαιολογημένο, πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό στο πλαίσιο των υφιστάμενων προτεραιοτήτων και στόχων της EUSAIR, και μάλιστα, καλεί το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας ADRION για την παροχή στήριξης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης με αναπροσαρμογή των πόρων του Προγράμματος.
Κατά τη συνεδρίαση το Σώμα χαιρέτισε προσέγγιση της Ελληνικής Προεδρίας της EUSAIR «Σκεφτόμαστε Μακροπεριφερειακά και δρούμε Τοπικά», ως ένα ισχυρό τρόπο συνεργασίας και βούλησή να υλοποιηθεί η Στρατηγική EUSAIR με την ευρύτερη συμμετοχή εθνικών και περιφερειακών φορέων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από το 1ο EUSAIR Φόρουμ στο Ντουμπρόβνικ μοιράζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Περιοχή Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR), ενώ από 1ης Ιουνίου, και για ένα χρόνο, ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου (ΑΙΙ).
«Μετά και το BREXIT το καλοκαίρι, αλλά και τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, είναι σαφές έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ σε επίπεδο κυβερνήσεων η αλληλεγγύη συχνά μεταφράζεται σε ευχολόγια. Για αυτό θεωρώ ότι έχει μεγάλη σπουδαιότητα η προσέγγιση «Σκεφτόμαστε Μακροπεριφερειακά και δρούμε Τοπικά. Πρέπει να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των κοινωνιών μας, στις Πόλεις μας και τις Περιφέρειές μας, για το τι αντιπροσωπεύει η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου και για το ποια είναι η προστιθέμενη αξία της. Αλλά και η Στρατηγική EUSAIR πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα, με άμεσα αποτελέσματα για τους πολίτες» υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κατσιφάρας.
Επίσης κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε η προετοιμασία της απάντησης της Ομάδας στο έγγραφο για την επισήμανση των έργων, στο έγγραφο για την πλατφόρμα των ενδιαφερόμενων μερών, και πάνω απ 'όλα, στο έγγραφο για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Διακυβέρνησης EUSAIR στην Αθήνα, δεδομένου ότι η προθεσμία που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Διακυβέρνησης (στο οποίο συμμετέχει και η Διαπεριφερειακή Ομάδα Αδριατικής-Ιονίου της ΕτΠ) για να αποστείλουν γραπτώς τη συμβολή τους είναι η 30η Οκτωβρίου.

***
Το 14ο ετήσιο ραντεβού των Περιφερειών και των Πόλεων της Ευρώπης

Το 14ο ετήσιο ραντεβού των Περιφερειών και των Πόλεων της Ευρώπης - η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων (European Week of Regions and Cities) - ξεκίνησε χθες στις 10 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με μια εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (Committee of the Regions) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Corina Cretu ( Corina Creţu) και συζήτηση με θέμα "Πολιτική Συνοχής, επενδύοντας στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Πόλεις".
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμμετέχει στις εργασίες της Ολομέλειας και της EWRC, καθώς είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών.
Η εναρκτήρια αυτή συνεδρίαση ξεκίνησε επίσημα ένα τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων σχετικά με την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, που αποτελείται από 130 εργαστήρια σε περίπου 30 διαφορετικά σημεία των Βρυξελλών και με εγγεγραμμένους πάνω από 5.000 άτομα και 800 ομιλητές.
Παρακολουθήστε LIVE μέσω web streaming:
* τις εκδηλώσεις EWRC στο σύνδεσμο http://ec.europa.eu/…/regions-and-cit…/2016/webstreaming.cfm
* τις εργασίες της 119ης Ολομέλειας της ΕτΠ στο σύνδεσμο http://cor.europa.eu/…/cor-plenary-session-webstreaming.html

*Φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:
***
Μέχρι την Παρασκευή αιτήσεις επιχειρήσεων για πρόσληψη αστέγων στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΣτεγάΖΩ»

Μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων ενδιαφέροντος από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και τους εργοδότες ιδιωτικού τομέα, για να προσλάβουν απόρους – ωφελούμενους, ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣτεγάΖΩ» (Στέγαση και Επανένταξη) που υλοποιείται στην Πάτρα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Το Πρόγραμμα παρέχει συνολικά, στους ωφελούμενους του προγράμματος οι εξής υπηρεσίες:
Α’ πυλώνας: στέγαση, σίτιση, κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης,
Β’ πυλώνας: ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και εργασιακή επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται μηνιαίως στους ωφελούμενους με βάση το ατομικό πλάνο επανένταξης και μέχρι την λήξη του προγράμματος.
Βασικός στόχος του πυλώνα της εργασιακής επανένταξης, είναι η πολύπλευρη στήριξη των ωφελούμενων προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η σύναψη τριμερών συμβάσεων επιχορήγησης, μεταξύ δικαιούχου (Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) του προγράμματος, εργοδότη και ωφελούμενου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου, και διέπονται από τις γενικές διατάξεις περί συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ο χρόνος απασχόλησης μπορεί να είναι πλήρης ή μερικός και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.
Στην σύμβαση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας που καταρτίζεται εγγράφως και κατατίθεται αρμοδίως, αναφέρεται ρητά ότι πρόκειται για εργασία που σχετίζεται με την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
Ως ποσό χρηματοδότησης υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις, με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Το ποσό αυτό καταβάλλεται πλήρως από το πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής, στον ημιώροφο).

***
Γρ. Αλεξόπουλος: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά καυσίμων και για το 2016

Συνεχίζονται οι έλεγχοι, από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε πρατήρια καυσίμων όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα για την προστασία των καταναλωτών.
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος «οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη νοθεία είναι πολλαπλασιαστικές έτσι η αναγκαιότητα για τους συνεχής ελέγχους και η λήψη μέτρων καταπολέμησης του φαινομένου είναι επιτακτική».
Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας - Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού διενεργεί διαρκώς ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων.
Συγκεκριμένα για το 2016 και μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν:
• Δειγματοληψίες, Λιτρομετρήσεις υγρών καυσίμων, LPG κ.α., συνολικά 206.
• Έλεγχοι Test Kit, συνολικά 140.
«Η εικόνα στην αγορά, στην περιοχή μας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι ικανοποιητική παρ’ όλα αυτά σε μια περίπτωση διαπιστώθηκε νοθεία. Στην προκειμένη περίπτωση η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών. Μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν τηρούσε τη νομοθεσία και τα καύσιμα που προμήθευσε το πρατήριο δεν είναι κατάλληλα. Το πρόστιμο προς την εν λόγω εταιρεία είναι «τσουχτερό» και αγγίζει τα 10.000 ευρώ, με γνώμονα την πάταξη της μη συμμόρφωσης  με τους νόμους του κράτους και φυσικά την προστασία των καταναλωτών. Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής όλων των υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας και προσωπικό μας στοίχημα» κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το προσεχές διάστημα ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.