«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 14-10-2016

Απ. Κατσιφάρας: Με συνεργασία, διαφάνεια και κοινή στόχευση προχωρά το ΕΣΠΑ – Εκπαιδευτική ημερίδα δικαιούχων για θέματα Διαχειριστικής Επάρκειας


Η αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας των δικαιούχων ΕΣΠΑ στη διαχείριση και υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πράξεών τους, προκειμένου να επιτυγχάνουν έγκαιρη, απρόσκοπτη και επιτυχή ολοκλήρωση των έργων τους, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της Εκπαιδευτικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.
Πρόκειται για...

 την πρώτη εκπαιδευτική ημερίδα Δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2014-2020, σε θέματα Διαχειριστικής Επάρκειας, η οποία και πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ)  της Εθνικής Αρχής Συντονισμού και την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων α.ε. (ΜΟΔ α.ε.).
«Βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο για τη χώρα, δε θα πρέπει να μας διαφεύγει πως είμαστε πάνω από 7 χρόνια στην κρίση και όλο πιο έντονη είναι η απειλή ενός διαρκούς μνημονίου. Το μοναδικό οικονομικό εργαλείο που διαθέτει η χώρα μας είναι το ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημαντική εμπειρία που αποκτήθηκε από τη διαχείριση του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013:
«Στηριζόμαστε πάντα και αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε και τώρα σε δύο αρχές: Στην αρχή της διαφάνειας και στην αρχή της αποτελεσματικότητας. Δε θέλουμε μισές δουλειές, να μην έχουμε ελλιπή προετοιμασία και κυρίως να μην ρίχνουμε ευθύνες στους άλλους. Πρέπει να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Έχουμε ένα πρόγραμμα δυναμικό, που έχει προέλθει από βαθιά και εξαντλητική συζήτηση με όλους τους φορείς δικαιούχους την προηγούμενη διετία, ένα πρόγραμμα που έχει προτεραιότητες, όπως είναι η αντιμετώπιση της φτώχιας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίες, καθώς και οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ και ΒΑΑ)».
Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για την απορροφητικότητα της προηγούμενης ΠΠ και τα έργα που παραδόθηκαν στην κοινωνία: «Κάναμε μεγάλα βήματα, απορροφήσαμε πάνω από 107% στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Σπάνια περιφερειακό πρόγραμμα πετυχαίνει αυτούς τους στόχους, σε μια κοινή δουλειά όλων μας. Αποδόθηκαν στην τοπική κοινωνία και οικονομία 178 έργα από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί  τα 169 και είναι λειτουργικά, ενώ τα 120 έχουν κλείσει και διαχειριστικά, και σύντομα κλείνουν και τα υπόλοιπα», ενώ ευχαρίστησε και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. για την δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, σημείωσε πως «η συνάντηση είναι σημαντική γιατί αποσκοπεί στο να οριοθετήσει το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη πενταετία. Οι προϋποθέσεις εξασφάλισης διαχειριστικής ικανότητας των δυνητικών δικαιούχων για την Προγραμματική Περίοδο (ΠΠ) 2014-2020 παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία με τις αντίστοιχες της περιόδου 2007-2013. Η «Διαχειριστική Ικανότητα» αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση φορέων από το νέο ΕΣΠΑ. Επιβεβαιώνει τη διοικητική, επιχειρησιακή και χρηματοοικονομική ικανότητα δυνητικών δικαιούχων και αποτελεί μέρος του φακέλου κάθε αίτησης χρηματοδότησης. Απώτερος σκοπός μας στρατηγικά είναι η παρακολούθηση των αναγκών των δικαιούχων καθ’ όλη τη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου και η κινητοποίηση των πόρων για την κάλυψη αυτών των αναγκών».
Στην ημερίδα μίλησαν: Σ. Γερογιαννάκη, στέλεχος της Μονάδας Γ’ ΕΥΘΥ για τις γενικές προυποθέσεις της Διαχειριστικής Ικανότητας των Δικαιούχων, Κ. Αρβανίτης, συντονιστής της Ομάδας Υποστήριξης Δικαιούχων ΕΣΠΑ, καθώς και Α. Αναστασίου από την ΜΟΔ και Κ. Σιδηρόπουλος από την ΕΥΘΥ.
Να σημειωθεί πως κατά την ημερίδα, συμπληρώθηκαν από τους δικαιούχους και ερωτηματολόγια για τη διερεύνηση των αναγκών, που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της συνεργασίας με την Διαχειριστική Αρχή.
Παρέστησαν εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης, φορέων, ιδρυμάτων, κ.α. δικαιούχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2014-2020.

Βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:
2016.10.14 - ΠΔΕ Ημερίδα δικαιούχων ΕΣΠΑ


***

10η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα – Δράσεις και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αύριο Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η 10η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα από το Ι. Ο. ΑΣ. (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»).
Στη δράση αυτή, που γίνεται Πανευρωπαϊκά, συμμετέχει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων, όσον αφορά την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ. Εντάσσεται στην συνολική προσπάθεια που κάνει η Περιφέρειά μας με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους μας» υπογραμμίζει ο Βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος. 
Σκοπός της δράσης είναι να διαδοθεί το μήνυμα «Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί» και να υιοθετηθούν στάσεις ζωής για έναν κόσμο χωρίς τροχαία ατυχήματα.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο νυχτερινό κέντρο DISCO ROOM (Αγ. Ανδρέου 88), στην Πάτρα και στον κεντρικό πεζόδρομο του Μεσολλογίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Ι.Ο.ΑΣ. στο τηλέφωνο: 2108620150  και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ioas.gr
Θυμηθείτε: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει, Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

***

Το 5ετές Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελουργικών Εκτάσεων, ισχυρό εργαλείο ενίσχυσης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ολοκληρώνεται αισίως το τρίτο έτος του πενταετούς προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελουργικών Εκτάσεων που έως τώρα, έχει στεφθεί με επιτυχία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και ειδικότερα για την Π.Ε. Αχαΐας, στην οποία σημειώθηκε μέχρι στιγμής και ο μεγαλύτερος βαθμός απορρόφησής του.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας (2014-2018), μέσω του οποίου έχουν εξασφαλιστεί για τους παραγωγούς που θα ενταχθούν ενισχύσεις ύψους 44.178.000 ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τα κονδύλια σύμφωνα με τον Εθνικό φάκελο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα για την πενταετία 2014-2018 κατανέμονται ανά έτος ως εξής:
·         Για το 2014, ποσό 4.178.000€
·         Για το 2015, 2016, 2017 και 2018, ποσό 10.000.000€ για κάθε έτος.
Στόχος του προγράμματος είναι η ποιοτική βελτίωση του ελληνικού αμπελώνα μέσω της υλοποίησης των ακόλουθων δράσεων:
·         ποικιλιακή μετατροπή συμπεριλαμβανομένου του επανεμβολιασμού.
·         μετεγκατάσταση αμπελώνα σε άλλη θέση.
·         βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.
Οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Π.Ε. της Περιφέρειας από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου κάθε έτους, ενώ η χορήγηση της ενίσχυσης γίνεται το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.
«Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος με ισχυρή οικονομική στήριξη, υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του αμπελώνα της Περιφέρειάς μας, ο οποίος με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στην σύγχρονη απαίτηση για ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ Κώστας Μητρόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι «κύριο μέλημά μας είναι και η ταυτόχρονη και εξισορροπημένη ανάπτυξη του αμπελώνα μας και στις τρεις Περιφερειακές μας Ενότητες μέσα στις οποίες επικρατούν άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικών αμπελοοινικών προϊόντων. Θα πρέπει λοιπόν οι παραγωγοί μας να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις του προγράμματος προκειμένου να επωφεληθούν από αυτό, ειδικά τώρα που διανύουμε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο μέσα στην οποία οι ευκαιρίες στήριξης και χρηματοδότησης πάσης φύσεως επιχειρηματικότητας είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Προτρέπουμε λοιπόν τους αμπελουργούς μας να απευθυνθούν στα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, ώστε να ενημερωθούν αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του».
Με αφορμή τις απαραίτητες προϋποθέσεις-κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα, τονίζουμε ότι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση συγκομιδής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016 μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. www.minagric.gr.