«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 22-10-2016

Αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις τελευταίες ώρες ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ιδίως στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Άμεσα εστάλη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το αίτημα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.
Τα προβλήματα επεκτείνονται στις...
βασικές υποδομές, κατοικίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του Δήμου και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Κλείνοντας, τόνισε πως η Πολιτική Προστασία με όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή από την αρχή των έκτακτων καιρικών φαινομένων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και σε συνεργασία με τους Δήμους επεμβαίνουν όπου χρειάζεται.

***

ΕΣΠΑ 2014-2020, Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, Κέντρα Κοινότητας και φυσικό αέριο στη συνάντηση Απ. Κατσιφάρα με τον Π. Κορκολή

Η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τα Κέντρα Κοινότητας, τις στρατηγικές των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αλλά και η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημόσιων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή.
«Για εμάς το ΕΣΠΑ παραμένει η κινητήρια δύναμη. Σε αυτή τη νέα Προγραμματική Περίοδο δίνουμε βαρύτητα σε τρεις βασικούς στόχους, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην άρση κοινωνικών ανισοτήτων, στην υλοποίηση των ΟΧΕ και των ΒΑΑ, αλλά και στην ενίσχυση της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Για εμάς η υλοποίηση των ΟΧΕ αποτελούν προτεραιότητα και ήδη έχουν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο οι στρατηγικές μελέτες» τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της και του άξονα σύνδεσης Κατακόλου και Πύργου, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι το αναπτυξιακό όραμα που τίθεται στο επίκεντρο διαμόρφωσης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την Π.Ε. Ηλείας, ενώ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής χωρικής επένδυσης σε έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για τη Δυτική Ελλάδα τη «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού», αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού επενδύσεων μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος έχει σχεδιάσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα αναζωογόνησης της υπαίθρου που θα αφορά όλες τις πόλεις της Περιφέρειάς μας και οι οποίες δεν εντάσσονται σε ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) ή ΒΑΑ (Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις) και ήδη έχει ξεκινήσει η δημιουργία του οδηγού του προγράμματος των αστικών αναπλάσεων.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα και για τα 15 Κέντρα Κοινότητας που ήδη έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ και θα δημιουργηθούν στους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, συνολικού ύψους 4.107.488 ευρώ.
«Το είχαμε δεσμευτεί και το κάνουμε πράξη. Δημιουργούμε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη. Είμαστε εδώ ως αιρετή Περιφέρεια, χρήσιμοι στα κρίσιμα, δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, στη συνάντηση έγινε αναφορά για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη μεγάλη συμμετοχή που είχε η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα πριν από λίγες ημέρες, με το στίγμα που έδωσε ο κ. Κατσιφάρας πως «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, χωρίς δογματισμούς, με στοχοπροσήλωση, ευελιξία, αντανακλαστικά και ευθύνη».
Μείζονος σημασίας στη συζήτηση του Γ.Γ. με τον Περιφερειάρχη ήταν και το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα με τον κ. Κατσιφάρα να υπογραμμίζει: «Η υλοποίηση του σχεδίου έλευσης του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο. Είναι στοίχημα για εμάς και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα γίνει πράξη».
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας επεσήμανε την ανάγκη εκχώρησης επιπλέον πόρων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, εφόσον διατεθούν τα περαιτέρω κονδύλια ύψους περίπου 1 δις από την Ευρώπη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ώριμα έργα στην Περιφέρεια.
Ειδικότερα, τόνισε: «Διεκδικούμε επιπλέον πόρους για δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας, για την ύδρευση, ενός αναγκαίου κοινωνικού αγαθού, αστικές αναπλάσεις για την ανάπτυξη υπαίθρου. Οι ανάγκες της κοινωνίας και η ταχύτητα που “τρέχει” το Πρόγραμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εγγυάται την απορρόφησή των κονδυλίων αυτών».

***

Διανομή τροφίμων στους ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (Ε.Β.Υ.Σ)  του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με φορείς, η Κοινωνική  Σύμπραξη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και οι εταίροι της θα προχωρήσουν στη διανομή νωπού κοτόπουλου στους δικαιούχους-ωφελούμενους.
Η διανομή θα γίνει τη Δευτέρα και την Τρίτη 24 και 25 Οκτωβρίου στους παρακάτω Δήμους:
- Δευτέρα 24/10/2016 σε Αγρίνιο (α’ διανομή) – Αμφιλοχία – Ναύπακτο
- Τρίτη 25/10/2016 σε Αγρίνιο (β’ Διανομή) – Ακτίου Βόνιτσας – Θέρμου και Ξηρομέρου.
Εφιστούμε την προσοχή στους δικαιούχους – ωφελούμενους ότι το προϊόν χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητο και ευαλλοίωτο, οπότε οφείλει να καταναλωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα από την ημέρα σφαγής του και δεν υπερβαίνει τις δύο με τρεις ημέρες.
Οι ωφελούμενοι θα ενημερωθούν από τους εταίρους του προγράμματος ΤΕΒΑ για τη διαδικασία καθώς και για τον ακριβή τόπο διανομής.

***
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε δύο παράλληλες εκθέσεις, το 7ο Agroquality Festival και το 4ο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε με δικό της περίπτερο στο 7ο Agroquality Festival που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αττική, παράλληλα με το 4ο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού.
Η επισκεψιμότητα ήταν μεγάλη και ιδιαίτερο το ενδιαφέρον από επαγγελματίες του εσωτερικού, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση για την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων.
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν, συνολικά, τριάντα εκθέτες με ελαιόλαδο, κρασί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, μέλι και αυγοτάραχο προβάλλοντας τα προϊόντα τους.
Παρών και τις τρεις ημέρες των παράλληλων Φεστιβάλ ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής και Ζωϊκής παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κωνσταντίνα Τσόλκα.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με παραγωγούς, αλλά και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, συμμετέχει στο 7ο Agro Quality Festival – Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα και στο 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού. Μία έκθεση που αποτελεί θεσμό για την παρουσίαση των πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων, με μεγάλη επισκεψιμότητα» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος συμπληρώνοντας:
«Στόχος μας είναι η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, και η δικτύωση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση) με τον τουρισμό, καθώς και η ανάδειξη της ποιότητας και μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειάς μας. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, αφού αποτελεί πολιτική επιλογή μας η ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα, του σημαντικότερου πυλώνα ανάπτυξης της ΠΔΕ και της χώρας».

***
 Κ. Καρπέτας: Στρατηγικός στόχος η ενίσχυση του Τουρισμού μέσω αναπτυξιακών πολιτικών - Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο 15ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ


Στο 15ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα «Τουρισμός και Ανάπτυξη» συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας.
«Η Περιφέρεια έχει διαμορφώσει και υλοποιεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, με μόνο στόχο την μετατροπή της Δυτικής Ελλάδας σε έναν διακριτό και ανταγωνιστικό προορισμό Τουρισμού. Τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει, μπορούν να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και στην αύξηση της επισκεψιμότητας» σημείωσε ο κ. Καρπέτας προσθέτοντας πως «ο σχεδιασμός που έχει ήδη γίνει και υλοποιούμε μπορεί να συνδράμει ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας».
Στο επίκεντρο του Συνεδρίου τέθηκε ο νέος οδικός χάρτης του Ελληνικού Τουρισμού, τα οφέλη διασύνδεσης του Τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ συζητήθηκαν και οι μελλοντικές προκλήσεις, καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
«Οι αρχαιολογικοί μας χώροι, τα μουσεία, η ιστορία, η θρησκευτική κληρονομιά, το φυσικό μας περιβάλλον, τα προϊόντα μας, αποτελούν δυναμικό απόθεμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τον Τουρισμό να παραμένει ένας σταθερός πυλώνας ιδίως τα τελευταία χρόνια με την κρίση, για την οικονομική ανάταση» συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Να υπενθυμίσουμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με τον ΣΕΤΕ όσον αφορά τον Τουρισμό για την υλοποίηση των δράσεων βάσει του Οδικού Χάρτη Εξειδίκευσης του Τουρισμού για την ΠΔΕ, που έχει εκπονηθεί από τον Σύνδεσμο.
Στο Συνέδριο μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο οποίος μίλησε για το σχέδιο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ο Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.α.