«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη ενός  ημεδαπού, για καταδικαστική απόφαση
  
Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, 34χρονος ημεδαπός, διότι  σε  αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου  Αθηνών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί  ποινή φυλάκισης  έξι μηνών για απλή σωματική βλάβη.


Σύλληψη ενός  ημεδαπού, για καταδικαστική απόφαση
  
Συνελήφθη, προχθές το βράδυ στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, 52χρονος ημεδαπός, διότι σε  αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι...
σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου  Πατρών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων μηνών,  για  κλοπή.


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος μιας γυναίκας για απάτη

   
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστης γυναίκας, η οποία χθες το πρωί στο Αίγιο, προσέγγισε 79χρονη και  προφασιζόμενη την λογίστρια της κόρης της, της απέσπασε κοσμήματα συνολικής αξίας χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ περίπου. Η δράστιδα αναζητείται.


Σχηματισμός δικογραφίας   σε βάρος αγνώστων δραστών για κλοπή
  
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες το μεσημέρι μετέβησαν στο όρος Παναχαϊκό και αφαίρεσαν είκοσι πέντε μέτρα, περίπου, καλωδίων χαλκού και πέντε χάλκινα εξαρτήματα. Οι δράστες αναζητούνται.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλληψη ενός  ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών
  
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας  62χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν εντός θερμοκηπίου τέσσερα (4) δέντρα κάνναβης διαστάσεων 3μ. ύψος και 5 μ. πλάτος,  καθώς επίσης και  δύο συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν 10 γραμμάρια κάνναβης.   

Σύλληψη ημεδαπού διωκόμενου με δύο  εντάλματα σύλληψης και τρείς καταδικαστικές αποφάσεις
  
Συνελήφθη, χθες το πρωί στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας  52χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν,  δυο εντάλματα σύλληψης του  Ανακριτή Σύρου Κυκλάδων για υπεξαίρεση, καθώς και τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μήλου Κυκλάδων, με τις οποίες του είχε επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης τριάντα δυο (32) μηνών και χρηματική ποινή (10.500) ευρώ, για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας,  παράβαση του νόμου περί επιταγών και  για υπεξαγωγή εγγράφων.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη ενός ημεδαπού για οπλοκατοχή

Συνελήφθη, χθες το πρωί στην Ναύπακτο, από  αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, ένας 56χρονος ημεδαπός για οπλοκατοχή, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε  ένα κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν είχε ανανεώσει την άδεια του.


***
Εξιχνιάστηκαν ακόμη δέκα κλοπές σε οικίες στην Αιγιαλεία

Δράστης είναι ένας 24χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου, δέκα κλοπές που έλαβαν χώρα φέτος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε περιοχές της Αιγιαλείας.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για διακεκριμένες κλοπές, σε βάρος ενός 24χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και  αναζητείται.

Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου προέκυψε ότι, ο δράστης είχε διαπράξει από τις (2-7-2016) μέχρι και (7-8-2016) στην Ελίκη, στον Ριζόμυλο και στα Νικολέικα Αιγιαλείας, δέκα κλοπές σε οικίες, κατά τις οποίες είχε αφαιρέσει κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και χρηματικά ποσά, συνολικής αξίας (17.655) ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 24χρονου θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου.

***
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με επιτυχία σε κοινή αστυνομική επιχείρηση, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

Η διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «CICONIA ALBA», υποστηρίχθηκε από τη Europol και πραγματοποιήθηκε το διάστημα  10-16 Οκτωβρίου 2016

Συμμετείχαν όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 24 ακόμα χώρες και άλλοι διεθνείς εταίροι
Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν 14 συλλήψεις για απάτες σε βάρος αεροπορικών εταιρειών και διακίνηση μεταναστών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία συμμετείχαν Υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις κατά των ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων, της διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης, καθώς και των απατών μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «CICONIA ALBA», αφορά σειρά δράσεων, που υποστηρίχθηκαν από τη Europol και πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 10 μέχρι και 16 Οκτωβρίου 2016. Συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και 24 ακόμα χώρες και άλλοι διεθνείς εταίροι, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και αξιοποίησαν τους υπάρχοντες πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.


Από το Κέντρο Επιχειρησιακού Συντονισμού της Europol, Αξιωματικοί του Οργανισμού, Αξιωματικοί-σύνδεσμοι και εθνικοί εμπειρογνώμονες των χωρών που συμμετείχαν, σε συνεργασία με ειδικούς από άλλους διεθνείς εταίρους, επεξεργάζονταν συνεχώς τις εισερχόμενες πληροφορίες και ενημέρωναν όσους ασχολούνταν με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές δράσεις.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν (314) άτομα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (2,38) τόνοι κοκαΐνης και αναγνωρίσθηκαν (529) θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking), ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν σε (449) νέες έρευνες.

Η Επιχείρηση «CICONIA ALBA», επικεντρώθηκε στους τομείς-προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «EMPACT» (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats) και συγκεκριμένα: εμπορία ανθρώπων, διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης, διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών, διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης, διακίνηση πυροβόλων όπλων, πλαστά εμπορεύματα, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και φορολογικές απάτες (MTIC-Missing trader intra-community fraud), οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας και έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Οι δράσεις υποστηρίχθηκαν, επίσης από τη Μόνιμη Επιτροπή της Ε.Ε. για την Εσωτερική Ασφάλεια (COSI).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα 10 έως 15 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε δράση σε (189) αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, μέσω τριών συντονιστικών κέντρων, που συστάθηκαν στη Europol στη Χάγη, στην Interpol στη Σιγκαπούρη και στην Ameripol στην Μπογκοτά, με την υποστήριξη του Καναδά και των Αμερικανικών Αρχών επιβολής του νόμου.

Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από (43) χώρες, (83) εταιρείες (75 αεροπορικές εταιρείες και 8 ταξιδιωτικά γραφεία) και (189) αεροδρόμια. Υποστηρικτικό ρόλο στην κοινή επιχείρηση είχαν εκπρόσωποι από εταιρείες έκδοσης καρτών πληρωμής, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ και η πρωτοβουλία Perseuss, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί Eurojust και Frontex, ενίσχυσαν με εκπροσώπους τους (20) αεροδρόμια της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης, αναφέρθηκαν (350) ειδοποιήσεις αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές και απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, σε (193) επιβάτες.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της Κοινής Αστυνομικής Επιχείρησης, όπως αναλύεται παρακάτω:

Καταπολέμηση των απατών μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών

Η συμμετοχή της χώρας μας στη δράση για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές όλων των αερολιμένων της Χώρας μας.

Διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές - κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου (fraud notifications).

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δράσης, διαβιβάσθηκαν συνολικά είκοσι εννέα (29) ειδοποιήσεις για τριάντα εννέα (39) επιβάτες, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες με ύποπτες για απάτη συναλλαγές – εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων με χρήση πιστωτικών καρτών, των οποίων τα στοιχεία είχαν υποκλαπεί.

Οι ειδοποιήσεις αφορούσαν στους αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος, Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Ρόδου «Διαγόρας», Μυτιλήνης «Οδ. Ελύτης» και Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και οδήγησαν στη σύλληψη (10) ατόμων για απάτη και παράβαση των διατάξεων του «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» και στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος επιπλέον (10) ατόμων, που δεν εμφανίστηκαν για την πραγματοποίηση της πτήσης, για τα ίδια αδικήματα.

Αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών

Η χώρα μας συμμετείχε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των σημείων εισόδου - ελέγχου (χερσαία σύνορα, κεντρικό λιμάνι, κεντρικά και περιφερειακά αεροδρόμια) στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων EMPACT «Ηρωίνης, Κοκαΐνης και Συνθετικών Ναρκωτικών».

Oι επιχειρησιακές δράσεις συντονίστηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και κατά τη διάρκεια τους αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και συναρμόδιες τελωνειακές Αρχές. 

Από τις μεικτές επιχειρησιακές ομάδες ελέγχθηκαν συνολικά (101) φορτηγά αυτοκίνητα προερχόμενα από την Τουρκία, (582) άτομα, (64) δέματα, (18) χώροι αποθήκευσης και διαμετακόμισης δεμάτων και (3) εμπορευματοκιβώτια ενώ κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (120.000) ευρώ και (596) συσκευασίες καπνού.

Καταπολέμηση της διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης

Συντονιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη δράση είχε η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Σάμου και Αλεξανδρούπολης καθώς και των Αερολιμένων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Οι επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο στάδια, αφορούσαν σε ελέγχους εντός και εκτός χώρων συγκέντρωσης μεταναστών καθώς και στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών, με τη χρήση πλαστών εγγράφων, διαμέσου συνοριακών σημείων ελέγχου.

Ειδικότερα, το διάστημα 10 έως και 16 Οκτωβρίου 2016 στους Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν (3) υπήκοοι Συρίας ως διακινητές, απετράπη η έξοδος σε (10) υπηκόους Συρίας και (2) υπηκόους Αλβανίας, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά (26) ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παράλληλα, το διάστημα 12 και 13 Οκτωβρίου 2016, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο και Αλεξανδρούπολη που οδήγησαν στη σύλληψη ημεδαπού, για χορήγηση γνήσιων εγγράφων άλλων ατόμων και απετράπη η έξοδος σε (2) αλλοδαπούς, υπηκόους Πακιστάν και Ιράκ, ενώ κατασχέθηκαν (2) ταξιδιωτικά έγγραφα.
 
Οι κοινές αστυνομικές δράσεις της επιχείρησης «CICONIA ALBA», έρχονται να προστεθούν στις επιτυχημένες «Επιχείρηση Αρχιμήδης» και «Blue Amber» των δύο περασμένων ετών, κατά τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία επίσης συμμετείχε με δράσεις για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, της παράνομης μετανάστευσης και της απάτης, με χρήση πιστωτικών καρτών, τελούμενης μέσω διαδικτύου.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και σχετικά γραφήματα σχετικά με την Επιχείρηση «CICONIA ALBA», έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL, ως εξής: