«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 20-10-2016

Βραβείο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το ολοκληρωμένο σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας


Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου η 6η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment και των Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον», η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έλαβε το 2ο βραβείο Περιβάλλοντος στην κατηγορία των ΟΤΑ και ήταν η μοναδική Περιφέρεια που διακρίθηκε, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, για το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας»....

Σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υποδέχθηκε στο γραφείο του τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΔΕ προκειμένου να τους συγχαρεί για την σημαντική τους επιτυχία.
«Είναι ιδιαίτερη η τιμή για εμάς, για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε πράξη και πλέον αναγνωρίζεται για τη συμβολή στην περιβαλλοντική ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά όλους σας και στο πρόσωπό σας όλους τους εργαζόμενους της Διεύθυνσής μας, τα στελέχη των τμημάτων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας. Αποτελούν παράδειγμα για όλους μας καθώς εργάστηκαν ακούραστα ώστε να υλοποιήσουν αυτό το έργο. Επίσης, να ευχαριστήσω για τη στήριξη που παρείχε σε όλους ο  πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Υφαντής  και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Δημήτρης Καραβίδας».
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ παρέστησαν ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Από την Περιφέρεια στην εκδήλωση εκτός του Αντιπεριφερειάρχη βρέθηκαν στελέχη και διευθυντές της Υπηρεσίες.
Να υπενθυμίσουμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει λάβει ένα ακόμη βραβείο για το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας», από τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο στη Ρόδο και επιδιώκουν να συμβάλλουν στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας.


Τι είναι το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας»
Το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας» είναι μια βάση γεωχωρικής πληροφορίας όπου σκοπό έχει την δυνατότητα παρουσίασης, διάχυσης των αποτελεσμάτων από τους συστηματικούς ελέγχους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΔΕ στους πολίτες και φορείς δια μέσω της ιστοσελίδας της ΠΔΕ.
Οι συστηματικοί έλεγχοι  της ΠΔΕ έχουν ξεκινήσει το 2013 αρχικά σε όλους τους ΒΙΟΚΑ και έχουν ήδη επεκταθεί στη διερευνητική παρακολούθηση ποιοτικής κατάστασης στα υπόγεια υδατικά συστήματα και στα επιφανειακά υδάτινα σώματα στις περιοχές υφιστάμενων ΧΥΤΑ της Π.Δ.Ε., στον έλεγχο τήρησης των ορίων διάθεσης σε επιλεγμένα Υδατικά Συστήματα από παρακείμενες μεταποιητικές και βιομηχανικές μονάδες και στη συμπληρωματική εποπτική παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων.
Επίσης στο Γεωχωρικό Σχέδιο παρουσιάζεται η παρακολούθηση της ποιοτικής κατάστασης του αέρα σε αστικά κέντρα της ΠΔΕ (αρχικά στη πόλη της Πάτρας και στη ΒΙΠΕ) και οι θέσεις έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων (γεωτρήσεις), οι αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τα ελαιοτριβεία ΠΔΕ.
Το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας» είναι σε πιλοτική φάση, δυναμικό και θα παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2016.

***

Γ. Αγγελόπουλος: Με κοινές προσπάθειες μπορεί να αξιοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό της Αδριατικής – Ιονίου

«Το δυναμικό της περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου είναι τεράστιο και μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο με κοινές και συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις χώρες της περιοχής, με σημαντική συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών».
Αυτό επεσήμανε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Βοηθός Περιφερειάρχη, Γιώργος Αγγελόπουλος, στην 1η Συνάντηση των Fora των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής- Ιονίου που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία.
«Με την έως τώρα αποκτηθείσα εμπειρία από τις υφιστάμενες μακροπεριφερειακές στρατηγικές, η CPMR, και ιδίως η Διαμεσογειακή Επιτροπή της, προωθεί την μακροπεριφερειακή προσέγγιση στη λεκάνη της Μεσογείου. Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά και περιβαλλοντικά» συμπλήρωσε ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνοντας πως οι Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές αποτελούν μια κατάκτηση και παρ’ όλο που η ΕΕ δείχνει διστακτική στην απελευθέρωση πόρων προς τέτοιου είδους πολιτικές, πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση.
«Οφείλουμε να απαγκιστρωθούμε από τη λογική της πανσπερμίας Προγραμμάτων, Διαχειριστικών Αρχών κ.λπ., και να συγκεντρώσουμε τους διαθέσιμους πόρους που θα κατευθυνθούν σε δράσεις που θα μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα με ευρύτητα. Εδώ χρειάζεται ευελιξία και ταχύτητα, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Είναι σίγουρο ότι η ίδια συνταγή, το ίδιο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους και να έχει επιτυχία. Κάθε περιοχή, σε επίπεδο μακροπεριφέρειας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το μοντέλο που την εξυπηρετεί που θα της δώσει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει να γίνει ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί τόσο στον ευρωπαϊκό, όσο και στον παγκόσμιο οικονομικό  χώρο. Η πολιτική απόφαση πρέπει να είναι ισχυρή και οι τεχνοκράτες πρέπει να είναι εκεί για να αναπτύξουν τα εργαλεία αυτής της πολιτικής» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.
Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στην EUSAIR και στους τέσσερις θεματικούς τομείς/πυλώνες στους οποίους διαρθρώνεται: τη Γαλάζια ανάπτυξη, με στόχο την ενίσχυση καινοτομικής ανάπτυξης των θαλασσών και της ναυτιλίας με την προώθηση ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικών ευορκιών στη γαλάζια οικονομία, τη Σύνδεση της περιοχής, με στόχο τη βελτίωση της συνδεσιμότητας όσον αφορά τις μεταφορές και την ενέργεια, την Ποιότητα του περιβάλλοντος, με έμφαση στη βιοποικιλότητα των ακτών και των θαλασσών και στη μόλυνση των θαλασσών, καθώς και στα διακρατικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα και στον Βιώσιμο τουρισμό, με στόχο την ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού της περιοχής όσον αφορά τον καινοτομικό ποιοτικό τουρισμό με την παράλληλη ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.
Μίλησε επίσης, ο Γ. Αγγελόπουλος, για την έναρξη της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και την Πολιτική Συνοχής  που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αναπτυξιακά εργαλεία, για την περιφερειακή ανάπτυξη, το PatrasIQ και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ώστε το 2017 να διοργανωθεί η στρογγυλή τράπεζα της Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας UNIADRION, τον 5ετή Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΠΔΕ με γνώμονα ένα ρεαλιστικό σχέδιο, στο πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, αλλά με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σε εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές Στρατηγικές, φυσικά και με τη Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιονίου, και στόχευση την  αποδοτικότερη εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων κ.α.***

Ο Απ. Κατσιφάρας για το θάνατο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργου Παυλίδη

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εκφράζει σε μήνυμά του τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα νωρίς το πρωί.
Συγκεκριμένα ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρει:
«Έφυγε σήμερα από κοντά μας ένας ξεχωριστός άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης με ήθος και σεβασμό.
Ο Γιώργος Παυλίδης υπήρξε ευσυνείδητος «υπηρέτης» των πολιτών, της κοινωνίας, με μεγάλη προσφορά στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας.
Αγωνίστηκε με μεγάλο πάθος για τα προβλήματα του τόπου, πάντοτε με συνέπεια και κοινωνική ευαισθησία.
Η απώλειά του στερεί από την Περιφέρειά του και την τοπική κοινωνία έναν εξαίρετο άνθρωπο, αλλά και από όλους εμάς, έναν εκλεκτό συνάδελφο και φίλο.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Περιφερειάρχη καλό ταξίδι!».