«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4-10-2016

Πλήθος πολιτών ενημερώθηκαν στις δράσεις Περιφέρειας και Φορέων για το Διαβήτη σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο

Πεζοπορία, εξετάσεις και ενημερωτικές ημερίδες διοργάνωσε, με την παρουσία πλήθους συμπολιτών μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη, δράσεις που έγιναν με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, του Χαμόγελου του Παιδιού, του Δήμου Πατρέων, του Δήμου Πύργου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Η πρώτη εκδήλωση έγινε στην περιοχή της Πλαζ του ΕΟΤ στο Αλσύλλιο στην Πάτρα με τίτλο «Περπατώντας, μαθαίνω για το Διαβήτη», όπου πραγματοποιήθηκε πεζοπορία μέσα στο δασάκι, στην οποία ανά κάποια μέτρα υπήρχαν ενημερωτικά περίπτερα με πληροφορίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ στο τέλος της διαδρομής έγιναν και προληπτικές εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, καθώς και οφθαλμολογική εξέταση με την κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού».
Επιπλέον στο σημείο, λειτουργούσε και διατροφικό εργαστήρι το οποίο ενημέρωνε σχετικά με την υγιεινή διατροφή.
Η επόμενη εκδήλωση έγινε στο Αγρίνιο και ειδικότερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με τον τίτλο «Μαθαίνω το Διαβήτη», κατά την οποία μίλησαν οι: Απόστολος Ξυλωμένος, Παθολόγος -Διαβητολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας, Ελευθερία Γκέρκη Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, Βασιλική Γούλα Πρόεδρος του "Γλυκιά Ζωή" Πάτρας.
Στον Πύργο έγινε η τελευταία ημερίδα στην αίθουσα του Διοικητηρίου της Περιφέρειας με ομιλητές Μαρία Καλαπόδη Παθολόγος –Διαβητολόγος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ηλείας, Στυλιανός Φουντουλάκης Ενδροκρινολόγος, Παναγιώτα Ανδριοπούλου Διαιτολόγος –Διατροφολόγος.

Και στις δύο εκδηλώσεις συντονίστρια ήταν η ιατρός αλλεργιολόγος της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΔΕ Κατερίνα Μπρίνια, ενώ παρέστησαν πέρα από τους πολίτες Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι από τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

«Η Περιφέρεια συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα δημόσιας υγείας.
Είναι καθήκον μας και προς αυτό το σκοπό θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με φορείς της κοινωνίας» σημείωσε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.

***
Την Παρασκευή η 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020

Την ερχόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32 και Αμερικής, Πάτρα).
Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί η πορεία υλοποίησης του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, ενώ θα γίνει ενημέρωση για την ετήσια έκθεση υλοποίησης, αλλά και για την πορεία εφαρμογής της Εξειδίκευσης του ΕΠ και της επίτευξης των ετήσιων στόχων.
Επιπλέον, θα δημοσιοποιηθούν οι νέες δράσεις προς εξειδίκευση, συζήτηση και έγκριση από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, η παρουσίαση της πορείας Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, καθώς και για την εφαρμογή της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης.
Θα γίνει παρουσίαση προόδου κάλυψης Αιρεσιμοτήτων, ενημέρωση, συζήτηση και έγκριση από τα μέλη της Επιτροπής του Σχεδίου Αξιολόγησης του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας, καθώς και ενημέρωση για την υλοποίηση της στρατηγικής για την πληροφόρηση και επικοινωνία του ΕΠ.
Κλείνοντας, η συνεδρίαση θα γίνει αναλυτική συζήτηση και θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τα μέλη.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.dytikiellada.gr.

***
Η ένταξη του σιδηροδρόμου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO – Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Διεθνές Συμπόσιο στη Ζυρίχη 20-21 Οκτωβρίου
Το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης με πρωτοβουλία του καθηγητή κυρίου Bernd Scholl, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία του σε θέματα αξιοποίησης των σιδηροδρομικών υποδομών για την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και σε συνέχεια του επιστημονικού έργου CODE PATRAS, διοργανώνει Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Τουρισμός, Τραίνο και Περιφερειακή Ανάπτυξη», στις 20 και 21 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη.
Στο Συμπόσιο θα παρουσιασθούν υλοποιημένα παραδείγματα από την διεθνή εμπειρία σιδηροδρομικών διαδρομών ενταγμένων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και θα διερευνηθεί η αντίστοιχη δυνατότητα ένταξης του Σιδηροδρομικού Δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Παρών θα είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γ. Αποστολόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Κ. Πετράκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α. Σχίζας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ο καθηγητής του ΠΠ Β. Παππάς, ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Μωραίτης, o τ. Πρόεδρος του ΟΣΕ Π. Θεοφανόπουλος, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, της ΓΑΙΑΟΣΕ, του ΣΦΣ Ελλάδας ,του ΣΦΣ Αρκαδίας καθώς και έγκριτοι Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες πολεοδόμοι και συγκοινωνιολόγοι, μέλη του CODE PATRAS.
Η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, με τον απαράμιλλο πλούτο τους σε φυσικά τοπία ιδιαιτέρου κάλλους, αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας εμβέλειας, ιστορικούς τόπους και μνημεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς ακτινοβολίας και εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών.
Η Πελοπόννησος, ως λίκνο του σύγχρονου Ελληνικού κράτους (κήρυξη της Επανάστασης του ’21 η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας) αποτελεί ένα τόπο εξέχουσας ιστορικής σημασίας.
Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και συντονισμού των αρμόδιων κρατικών και ιδιωτικών φορέων καθώς και η επικράτηση του τουριστικού μοντέλου των προηγούμενων δεκαετιών το οποίο δεν ενσωμάτωσε με αειφόρο και ισόρροπο τρόπο τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, οδήγησαν σε μία άναρχη και ανισοβαρή περιφερειακή ανάπτυξη: Συγκέντρωση τουριστικών εγκαταστάσεων- συχνά αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προσφερομένων υπηρεσιών- κατά μήκος των παραλιακών ζωνών με παράλληλη ερήμωση των ορεινών περιοχών.
Οι κοινωνικοί, δημογραφικοί και οικονομικοί δείκτες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικοί: Σε 45% των ορεινών κοινοτήτων μικρότερων των 500 κατοίκων, η μείωση του πληθυσμού ανέρχεται από  10 έως 250 άτομα.(ΕΛΣΤΑΤ 1991,2001)
Η αξιοποίηση του υφιστάμενου ανενεργού σιδηροδρομικού δικτύου για τουριστικούς σκοπούς θα μπορούσε να έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε διάφορους τομείς: ήπια και αειφόρο χωρική, οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη, αξιοποίηση της φυσικής, πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Το τραίνο ως ένα σύγχρονο, υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την πολυπόθητη αποκέντρωση και την έξοδο από την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική κρίση.
Υπεύθυνη για τον επιστημονικό συντονισμό είναι η Ε. Φρεζάδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, ενώ τα αποτελέσματα των εργασιών του Συμποσίου θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο 2016.