«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Άμεσες δράσεις Αγροτών

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΑΙΤΩ/ΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου στην Αμφιλοχία παρουσία κτηνοτροφών και εκπροσώπων Αγροτικών συλλόγων της περιοχής, αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι οδηγούνται σε αφανισμό εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών καθώς και την ασφυκτική πίεση των γαλακτοβιομηχανιών. Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα και στο κρέας. Το συνεχιζόμενα αυξημένο κόστος παραγωγής, η άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από κακοκαιρίες και αρρώστιες, η συνεχιζόμενη τακτική των καθυστερήσεων απόδοσης των αποζημιώσεων, μαζί με τη ληστρική αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.
Για όλα αυτά και άλλα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας αναδείχτηκε από την κουβέντα η ανάγκη για άμεσες δράσεις, αποφασίσαμε :
·         να καλέσουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής, σε κινητοποίηση στον κόμβο Αμφιλοχίας  την Τετάρτη  9 Μαη και ώρα 11.00 π.μ. ως μια πρώτη απάντηση δράσης των κτηνοτρόφων ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας.
·         καλούμε επίσης όλους και όλες να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου την Τρίτη 1η Μάη στις 10:00 στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου.
·         ακόμα αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο 10ήμερο αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη του 2018, που αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Διεκδικούμε
-   Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος.
-   Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουν τα κοπάδια.
-   Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.
-   Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
-   Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο.
-  Άμεση πληρωμή των απλήρωτων προγραμμάτων φυτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας.