«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη ανήλικου ημεδαπού για απόπειρα κλοπής και του γονέα του για παραμέληση της εποπτείας του
   
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στη Ναύπακτο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, ένας 11χρονος ημεδαπός, διότι ενεργώντας από κοινού με ακόμα έναν ανήλικο που αναζητείται, αποπειράθηκαν με τη μέθοδο της απασχόλησης, να αφαιρέσουν χρήματα από ηλικιωμένο ημεδαπό.

Για την υπόθεση αυτή, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας,  συνέλαβαν και...
τον 43χρονο πατέρα του ανηλίκου, δράστη, για την παραμέληση της εποπτείας του.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  

Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών
   
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 19χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε κάνναβη, συνολικού βάρους (37,7) γραμμαρίων.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για ληστεία
   
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ερυμάνθου σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία σε βάρος 38χρονου ημεδαπού, ο οποίος χθες το βράδυ στη Χαλανδρίτσα, μετέβη σε οικία 47χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Ρουμανίας και με την άσκηση σωματικής βίας του αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ.

Διενεργούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και την σύλληψη του δράστη.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ   

Σύλληψη δύο  ημεδαπών για κατοχή ναρκωτικών
    
Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στη Νέα Μανωλάδα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δυο ημεδαποί (άνδρας – γυναίκα), ηλικίας 27 και 18 ετών αντίστοιχα, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή τους και κατασχέθηκε μια αυτοσχέδια συσκευασία, που περιείχε (2,1) γραμμαρίων κάνναβη.


Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοκατοχή
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στη Γαστούνη, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 61χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι κατείχε παράνομα ένα κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν είχε προβεί στην ανανέωση της άδειας κατοχής του.

***
 Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε από τη Βουλγαρία χημικά προϊόντα με σκοπό τη νόθευση καυσίμων
Κατασχέθηκαν συνολικά (19.680) κιλά χημικών διαλυτών
Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται σε (24.583) ευρώ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και υπό το συντονισμό του Συντονιστικού  Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, εξαρθρώθηκε κύκλωμα, που εισήγαγε στη χώρα μας από τη Βουλγαρία, χημικούς διαλύτες με σκοπό τη νόθευση καυσίμων.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν (4) μέλη του κυκλώματος, αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας από 32 έως 58 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού κώδικα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, που φέρεται ότι θα παραλάμβανε το εμπόρευμα.   
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν στην περιμετρική οδό Πατρών, τράκτορα με επικαθήμενο, ο οποίος είχε εισέλθει στη χώρα μας από τη Βουλγαρία καθώς και έτερο όχημα τύπου τζιπ που λειτουργούσε ως προπομπός.

Σε έρευνα που επακολούθησε στον τράκτορα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (26) δεξαμενές, χωρητικότητας 1.000 λίτρων η κάθε μία, οι οποίες περιείχαν συνολικά (19.680) κιλά χημικών διαλυτών, ενώ από τα παραστατικά που υπεδείχθησαν προέκυψε ότι η εταιρία που επρόκειτο να τα παραλάβει ήταν ανύπαρκτη.
Κατασχέθηκαν τα δυο μεταφορικά μέσα, (950) ευρώ, (2.600) λεβ καθώς και έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι η ως άνω εταιρία έχει παραλάβει παρόμοιο εμπόρευμα, για ακόμη τρεις φορές μέσα στο 2018.
Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για τις κατασχεθείσες ποσότητες των χημικών διαλυτών ανέρχονται σε (24.583) ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ ελήφθη δείγμα από το αρμόδιο Τελωνείο προκειμένου να αποσταλεί προς εξέταση.      

***
Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στη γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών και στην αποθήκευση, νόθευση, επανασυσκευασία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της επικράτειας καθώς και υπόθεσης σύλληψης (2) ατόμων που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε σούπερ μάρκετ

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε τρεις σημαντικές  υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στο πεδίο της γενετήσιας εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών, της διακίνησης και εμπορίας σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και υπόθεσης σύλληψης (2) ατόμων που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε σούπερ μάρκετ.
Στην πρώτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μέσω οίκων ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και της νομιμοποίηση της παραμονής τους με πλαστές θεωρήσεις εισόδου και ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις.
Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018, οκτώ (8) μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 25 έως 68 ετών, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα οκτώ άτομα.
Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία, διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών, εμπρησμό, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παραχάραξη, παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, παραβίαση σφραγίδων, παραβάσεις της νομοθεσίας για τα εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα, πλαστογραφία πιστοποιητικών κατά συναυτουργία, παραβάσεις της νομοθεσία για τα όπλα, διευκόλυνση ακολασίας άλλων, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις.
Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους εντοπίστηκαν από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων δύο αλλοδαπές γυναίκες, θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευσή τους, από εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας και στο εξωτερικό.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) της οργάνωσης και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, όπου αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές μέθοδοι, τα μέλη της εγκληματικής εντόπιζαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση, και με το πρόσχημα της εύρεσης νόμιμης εργασίας στη χώρα μας με μεγάλες οικονομικές απολαβές, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους και τις προωθούσαν στην Ελλάδα. Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τις γυναίκες και τις εγκαθιστούσαν σε οικίες στο κέντρο της Αθήνας, όπου επιτηρούσαν πλήρως τις κινήσεις τους.
Στη συνέχεια, με τη χρήση ψυχολογικής βίας, απειλών και με το πρόσχημα υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους που είχε δημιουργηθεί από την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, που εκμεταλλεύονταν τα μέλη της οργάνωσης, παρακρατώντας μεγάλο μέρος των εσόδων τους.
Αποσκοπώντας μάλιστα στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, προέβαιναν στη νομιμοποίηση της παραμονής των εκδιδόμενων γυναικών, είτε μέσω κατάρτισης πλαστών σφραγίδων εισόδου και εξόδου από έδαφος Schengen, είτε εκδίδοντας πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις για την παράταση της διαμονής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιστρατεύσει και διάφορες μεθόδους εντοπισμού γυναικών που είχαν διαφύγει από τον έλεγχο τους, προσλαμβάνοντας ιδιωτικό ερευνητή επικαλούμενοι την υποτιθέμενη εξαφάνιση των γυναικών ή δημιουργώντας ψευδείς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να τις παραπλανήσουν.
Επιπλέον, μέλη τη οργάνωσης απείλησαν τουλάχιστον δύο άτομα που λειτουργούν κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, τους οποίους υποπτεύονταν ότι συνέδραμαν τις προαναφερόμενες γυναίκες κατά τη διαφυγή τους, ενώ με σκοπό τον εκφοβισμό τους, άγνωστοι δράστες προκάλεσαν πυρκαγιά στην πρόσοψη του καταστήματος.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•    το χρηματικό ποσό των 11.410 ευρώ,
•    τρία διαβατήρια με πλαστές σφραγίδες εισόδου και εξόδου,
•    διαβατήριο τρίτου προσώπου,
•    πλήθος έγγραφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία οίκων ανοχής,
•    αυτοκίνητο και
•    σιδερογροθιά.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια Ανάκριση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και όλες οι απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να εντοπιστούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που διαμένουν στο εξωτερικό.
Στη δεύτερη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην αποθήκευση, νόθευση, επανασυσκευασία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει το πεδίο δράσης τους σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, της Αττικής και της επικράτειας και συγκεκριμένα σε Πεδίο του Άρεως, την Κυψέλη, κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, το  Παλαιό Φάληρο, την Παιανία, τον Πειραιά και περιφερειακά στα Ιωάννινα, τον Βόλο και το Ρέθυμνο.
Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας πέντε υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 29 έως 48 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα όπλα και την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα και ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση στοιχείων αναφορικά με τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης και τη δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων (profiling), αποκαλύφθηκαν οι ρόλοι των μελών της και ο τρόπος δράσης τους, ενώ εντοπίστηκαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια και για την αποθήκευση και νόθευση των ναρκωτικών ουσιών.
Ως προς τους ρόλους των μελών της οργάνωσης, προέκυψε ότι αρχηγικό μέλος της ήταν ο 48χρονος συλληφθείς, υπεύθυνος για την ανεύρεση ποσοτήτων ναρκωτικών και την προμήθεια των άλλων μελών ήταν ο 30χρονος, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες, ηλικίας 29, 30 και 44 ήταν επιφορτισμένοι με την αποθήκευση, νόθευση και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Μετά από εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προχθές, 14 Απριλίου 2018, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν οι 5 υπήκοοι Αλβανίας, ενώ σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους και στους χώρους φύλαξης των ναρκωτικών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
•    εξοπλισμός εργαστηρίου νόθευσης και συσκευασίας ναρκωτικών,
•    ηρωίνη βάρους 1 κιλού και 464 γραμμαρίων περίπου,
•    κοκαΐνη βάρους 705,7 γραμμαρίων περίπου,
•    11.502 δισκία ecstasy,
•    κατεργασμένη κάνναβη βάρους 2 κιλών και 647,5 γραμμαρίων,
•    ακατέργαστη κάνναβη βάρους 18 κιλών και 532,4 γραμμαρίων,
•    τέσσερις ζυγαριές ακριβείας και περίπου 2 κιλά σκόνη άγνωστη χημικής προέλευσης, κατάλληλη για τη νόθευση ηρωίνης,
•    πιστόλι κρότου με τέσσερα φυσίγγια,
•    δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες,
•    το χρηματικό ποσό των 6.320 ευρώ,
•    21.200 Λεκ Αλβανίας,
•    μεταλλική πλάκα με σφραγίδα και αριθμό 9950, χρώματος χρυσού και
•    δώδεκα συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Από τη γκάμα των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, ηρωίνη, κοκαΐνη, ναρκωτικά δισκία ecstasy, ακατέργαστη και κατεργασμένη κάνναβη, κ.λπ. προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση διέθετε και διακινούσε όλο σχεδόν το φάσμα των ναρκωτικών ουσιών, λειτουργώντας ουσιαστικά ως «πολυκατάστημα – σούπερ μάρκετ» πώλησης ναρκωτικών ουσιών.
Σημειώνεται ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν και διακινήθηκαν υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Η τρίτη περίπτωση αφορά τη σύλληψη (2) ημεδαπών, ηλικίας 35 και 39 ετών,  από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «Σύσταση και Συμμορία, Ληστείες κατά συρροή και κατά συναυτουργία» και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι δράστες είχαν ενωθεί τουλάχιστον από τα τέλη Μαρτίου 2018 με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Κατά την παράνομη δράση τους:

•    ο ένας από τους συλληφθέντες με καλυμμένα τα χαρακτηρίστηκα του, εισέβαλλε εντός των καταστημάτων σούπερ μάρκετ και με την απειλή όπλου, αφαιρούσε από τα ταμεία χρηματικά ποσά,
•    ο δεύτερος, επίσης αποκρύπτοντας τα χαρακτηριστικά και κρατώντας όπλο, παρέμενε πλησίον της πόρτας εισόδου για να επιτηρεί τον χώρο και
•    μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών τους διέφευγαν πεζή.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον (4) υποθέσεις ληστειών σε σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα:

•    δύο περιπτώσεις ληστειών που διαπράχθηκαν στο ίδιο κατάστημα την 31 Μαρτίου και 14 Απριλίου 2018 αντίστοιχα, στο Παγκράτι Αττικής,
•    δύο περιπτώσεις ληστειών που διαπράχθηκαν στο ίδιο κατάστημα την 6 και 13 Απριλίου 2018 αντίστοιχα, στα Καμίνια Αττικής,
•    ενώ παράλληλα, εξετάζεται και η συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες πράξεις.
Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλαστικό πιστόλι χειρός, 810 ευρώ, (2) κινητά τηλέφωνα, στέλεχος κάρτας SIM και κασκόλ.

Σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν ξανά απασχολήσει τις Διωκτικές Αρχές και είναι σεσημασμένοι –κατά περίπτωση- για ληστείες, κλοπές, απάτες και ναρκωτικά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες (15-4-2018), το πρωί, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.