«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ενημερωτική ημερίδα για την κατάρτιση και υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαΐου και ώρα 11.30 το πρωί, με θέμα την κατάρτιση και υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (συγχρηματοδοτούμενο και εθνικό σκέλος) της Περιφέρειας.
Η ημερίδα, η οποία θα γίνει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής, Πάτρα), απευθύνεται τόσο σε πολιτικά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, όσο και σε αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των Φορέων Υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Περιφέρειας, Δήμων, Κρατικών Υπηρεσιών κ.λπ).

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την σύσταση και συγκρότησή της ως αιρετή αυτοδιοίκηση, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τόσο προς τη κατεύθυνση της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, όσο και στην ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούνται αποτελεσματικά και οι πόροι που διατίθενται μέσω ειδικών και στοχευμένων Συλλογικών Αποφάσεων Έργων της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ), όπως η ΣΑΕΠ401 (τέως Ταμείο Μολυβιάτη) για την οποία εκπονήθηκε Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την πυρόπληκτη Ηλεία, η ΣΑΕΠ501 (επαναλαμβανόμενων δράσεων) με την οποία αντιμετωπίζουμε το σοβαρότατο πρόβλημα συντήρησης του εκτεταμένου Εθνικού και Επαρχιακού μας Οδικού Δικτύου, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία καθώς και η ΣΑΕΠ801 για την αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, που επανειλημμένα έχουν πλήξη περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Ως επιβράβευση των προσπαθειών μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ανακηρυχθεί ως μία εκ των τριών Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Περιφερειών για το έτος 2017 και ήδη υλοποιεί τις δράσεις της εγκριθείσας επιχειρηματικής στρατηγικής μέσω της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα (ΣΕΑΔΕ).
Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων και στελέχη του Τμήματος Κατάρτισης του ΠΔΕ της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

***
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Εξετάζουμε για πιθανά προβλήματα όρασης τα παιδιά μας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του «Ετήσιου Σχεδίου δράσης πρόληψης, ενημέρωσης και προαγωγής υγείας των πολιτών  της ΠΔΕ για το  2017» οργανώνει μία κοινή δράση σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο πρόληψης της υγείας των μαθητών Δημοτικών Σχολείων, ομάδα εκπαιδευτών-οπτομετρών καθηγητών με υποστηρικτική ομάδα σπουδαστών, πρόκειται να εξετάσουν μικρούς μαθητές για πιθανά προβλήματα όρασης, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ θα ενημερώσουν και τους γονείς (για την φροντίδα των οφθαλμών των παιδιών τους).
Για την πληρέστερη ενημέρωση, τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους, θα διανεμηθεί έντυπο υλικό για την φροντίδα των οφθαλμών και την αντιμετώπιση παθήσεων τους. Οι ομάδες αυτές έχουν και συνεργαζόμενο οφθαλμίατρο, αν καταστεί αναγκαίο.
Η επιλογή των σχολικών μονάδων έγινε με κριτήριο την απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, την αδυναμία κάποιων οικογενειών να επισκέπτονται συχνά οφθαλμιατρικά ιατρεία και την απουσία παιδο-οφθαλμιάτρων στα  γενικά νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα γίνουν οι εξετάσεις είναι:
Αχαΐα
Δημοτικό σχολείο Διακοπτού (10 Μαΐου),
Α’ τάξη: 34 μαθητές
1ο Δημοτικό σχολείο Ακράτας (24 Μαΐου)
Α’ τάξη: 17 μαθητές
Β’ τάξη: 16 μαθητές

Αιτωλοακαρνανία
Δημοτικό σχολείο Δάφνης Ναυπάκτου (23 Μαΐου)
Α’ τάξη: 12 μαθητές
Β’ τάξη: 12 μαθητές

Ηλεία
Δημοτικό σχολείο Βάρδας (31 Μαΐου)
Α’ τάξη: 35 μαθητές.

***
Προτάσεις «ανάσα» του Α. Κατσιφάρα στον Υπουργό Ε. Αποστόλου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών από το έντομο «διαλευρώδη»

Σημαντικές προτάσεις για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί, οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» στους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το έντομο που είναι κοινώς γνωστό ως «Διαλευρώδης» (Dialeurodes citri), έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.
Σε επιστολή του σημειώνει πως «τα τελευταία δύο (2) χρόνια παρατηρείται έντονη προσβολή της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών από το έντομο, στην Π.Ε. Ηλείας. Η προσβολή εκτείνεται - μέχρι σήμερα - στις ευρύτερες αγροτικές περιοχές των Δήμων Πύργου, Πηνειού και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών καταλαμβάνει έκταση της τάξεως των 18.000 στρεμμάτων περίπου».
Όπως τονίζει ο κ. Κατσιφάρας, «η ζημιά που προκαλείται είναι διπλή τόσο για το εμπορεύσιμο προϊόν (ποιοτική υποβάθμιση του καρπού), όσο και για το ίδιο το δένδρο και την επιβίωσή του (μείωση της φωτοσυνθετικής του ικανότητας). Οι συνήθεις γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση του εντόμου, με συνέπεια την εξάπλωση της προσβολής σε ολοένα και νέες περιοχές».
Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της Π.Ε. Ηλείας, συνολικής έκτασης 24.000 στρεμμάτων περίπου, προτείνονται τα εξής: 
- Η ένταξη του συγκεκριμένου φαινομένου στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ με την ταυτόχρονη αποζημίωση της παραγωγής των παραπάνω περιοχών, καθώς οι ζημιές που παρατηρήθηκαν κατά τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους αλλά και αυτές που είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθούν είναι ευρύτατης έκτασης και επιβάλλεται λήψη μέτρων αποζημίωσης από την πλευρά της πολιτείας για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
- Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου, προγράμματος συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κ.λ.π.), προκειμένου να διερευνηθεί ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου εντόμου ώστε να αποτυπωθούν μέθοδοι καταπολέμησης με φυσικούς εχθρούς και άλλους ενδεικνυόμενους τρόπους.