«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 7-10-2016

Σύμπραξη φορέων ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας – Τετραήμερο δράσεων στην Πάτρα από αύριο μέχρι τη Δευτέρα


Ένα τετραήμερο εκδηλώσεων για την Ψυχική Υγεία συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με φορείς και τη στήριξη του Δήμου Πατρέων, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.
 Συγκεκριμένα συνδιοργανωτές είναι:


Συγκεκριμένα συνδιοργανωτές είναι:  Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πάτρας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πάτρας Γενικού Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», Ψυχιατρική Κλινική Π.Γ.Ν.Π., Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Επανένταξης «Ψυχαργώ» της Ψ/Κ του Π.Γ.Ν.Π., Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ε.Κε.ΨΥ.Ε Πάτρας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος Αυτοεκπροσώπησης Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία «Σθένος», Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Ν. Αχαΐας «Φάρος», Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αποκατάστασης και Ένταξης Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού «Οι Γέφυρες ΚΟΙΝΣΕΠ», Οικοτροφεία Κλίμακα – Σεμέλη, Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, Πατρών, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο.

Στη διάρκεια συνέντευξης που έγινε στο κτίριο του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου- Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 4ημέρου που θα γίνει από αύριο Παρασκευή 7 Οκτωβρίου έως και την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στην Πάτρα.
Περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις όπως ενημερωτικά περίπτερα, παρουσίαση χορευτικών και θεατρικής παράστασης, έκθεση φωτογραφίας και μπαζάρ έργων των δομών, ενώ την τελευταία ημέρα θα διεξαχθεί Ημερίδα με θέμα: «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και ο Ρόλος της Οικογένειας».
Μιλώντας στη συνέντευξη ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος ευχαρίστησε του φορείς για την συνεργασία, αναφέρθηκε στην συνειδητή επιλογή του χώρου για την πραγματοποίηση της συνέντευξης τύπου και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας.
Παράλληλα, υπογράμμισε την έμπρακτη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη διοργάνωση, εντάσσοντας εκδηλώσεις για την ψυχική υγεία στο ετήσιο σχέδιο πρόληψης και προαγωγής της υγείας, ευαισθητοποιώντας παράλληλα τον πολίτη.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να ακολουθεί μία κοινωνική πολιτική δίπλα στον πολίτη, στηρίζοντας και αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελούν οι Δομές Ψυχικής Υγείας, υπό συνθήκες αντίξοες, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Χαροκόπος.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Διευθύντρια του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου  Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών Β. Σιγάλα, η Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας Κ. Σωτηριάδου, ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πάτρας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοι.Σ.Π.Ε. «Φάρος» Στ. Κούλης και η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας και πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης «Οι Γέφυρες» Χρ. Μπίκου.
Άπαντες αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα της διοργάνωσης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή και στην συνεργασία των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων ψυχικής υγείας ενώ εξέφρασαν και την αγωνία τους για το μέλλον των Δομών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης ενώ τα περιστατικά και ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας συνεχώς αυξάνεται.
Κλείνοντας, ο Βοηθός Περιφερειάρχη ενημέρωσε για την έκδοση εντύπου από την Περιφέρεια, όπου θα παρέχονται πληροφορίες για τις δημόσιες και ιδιωτικές Δομές Ψυχικής Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το οποίο θα διανέμεται στις εκδηλώσεις, ενώ τέλος απηύθυνε κάλεσμα προς κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη για ενεργή συμμετοχή.


***

Απ. Κατσιφάρας: Υπηρετούμε τους πολίτες με στόχο μια κοινωνία συνοχής - Ενιαίος σχεδιασμός και προγραμματισμός για όλη τη Διοίκηση

Για μια κοινωνία συνοχής, στην οποία δε θα υπάρχουν ανισότητες, θα μειωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η φτώχια και θα υπάρχει διαρκής ανάπτυξη, μίλησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας με τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, καλώντας τους ταυτόχρονα όλους να εργαστούν για την εξυπηρέτηση και το καλό των συμπολιτών μας.
«Είμαστε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που έχουμε ως πυρήνα αρμοδιοτήτων την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Και αυτό καλούμαστε να κάνουμε: Να υπηρετήσουμε για μία κοινωνία συνοχής, αλλά και για την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Έχουμε ένα θεσμό βιώσιμο και θετική ανταπόκριση από τους πολίτες» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «απέναντι στους συμπολίτες μας εργαζόμαστε όλοι άκοπα, με σεβασμό και διαφάνεια».
Κατά τη συνάντηση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης άκουσε προσεκτικά όλους τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προτάσεις που έχουν για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών και των υπαλλήλων.
Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές πως «ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περνάμε ετησίως 140 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία μέσα από τη Διοίκηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας που “ματώνει” καθημερινά λόγω της οικονομικής κρίσης».
Επιπλέον, τα θέματα που έθεσε ο Περιφερειάρχης είναι η πολυνομία, η γραφειοκρατία και η μεγάλη έλλειψη προσωπικού τονίζοντας: «Συνεχώς μεταφέρονται νέες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, χωρίς, δυστυχώς, να έχουμε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και πόρους, με τελευταία παραδείγματα τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, καθώς και τα κοινωνικά προγράμματα».
Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας ζήτησε αντίστοιχες συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος απουσίαζε λόγω ασθενείας.
«Θα πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό και φυσικά να εργαζόμαστε συλλογικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» επεσήμανε η κυρία Σταρακά.
Από την πλευρά του ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε πως «όλοι μαζί θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας ως Περιφέρεια για το καλό των συμπολιτών μας».


***

Στη συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στο Ναύπλιο ο Κώστας Καρπέτας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει στο επίκεντρο των πολιτικών της, την ενίσχυση του Τουρισμού, καθώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της οικονομίας και της ανάπτυξης και των τριών της Περιφερειακών Ενοτήτων. Παράλληλα, παραμένει ένας σταθερός πυλώνας ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Αντιπεριφερειαρχών και Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού των Περιφερειών της χώρας, το ερχόμενο Σάββατο.
Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση που διοργανώνεται, αυτή τη φορά, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου στο Ναύπλιο. 

***

Δημιουργούνται 15 Κέντρα Κοινότητας, ύψους πάνω από 14 εκατ. ευρώ, με 60 νέες θέσεις εργασίας – Υπέγραψε την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ ο Απ. Κατσιφάρας

Οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη καθώς έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την κοινωνία μας, βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά, κυρίως, δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής φτώχειας.
Πλέον, αυτό γίνεται πραγματικότητα με την υπογραφή, από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, της ένταξης των 15 Πράξεων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», για τη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, συνολικού ύψους 4.107.488 ευρώ.
«Είχαμε δεσμευτεί και αυτό κάνουμε, δημιουργούμε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες μας. Συμπολίτες άνεργους, συμπολίτες που ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχιας, συμπολίτες κάθε ηλικίας. Είμαστε εδώ, χρήσιμοι στα κρίσιμα και πάντοτε σχεδιάζοντας, υλοποιώντας και διεκδικώντας ακόμα περισσότερα για τον τόπο μας» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Πέρα από τη δημιουργία των υποδομών που ουσιαστικά θα εξυπηρετούν και θα βοηθούν στη διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα, ανοίγουν και περίπου 60 νέες θέσεις εργασίας για εργαζόμενους που θα στελεχώσουν τα συγκεκριμένα Κέντρα Κοινότητας, με τον κ. Κατσιφάρα να συμπληρώνει: «Με αυτό το στόχο, έστω κι αν είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν, συμβάλλουμε και στη μείωση της ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Να σημειωθεί πως τέσσερα από αυτά τα Κέντρα Κοινότητας, θα διαθέτουν και παραρτήματα Ρομά.
Η δράση των Κέντρων Κοινότητας εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ύψους 8 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει επίσης, δομές παροχής βασικών αγαθών (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία), δομές για αστέγους (υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας), Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕΔΗΦ) και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

Αναλυτικά τα Κέντρα Κοινότητας
1.       Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καλαβρύτων, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
2.       Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, συνολικό κόστος Πράξης 108.000 ευρώ
3.       Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συνολικό κόστος Πράξης 120.960 ευρώ
4.       Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας με Παράρτημα Ρομά, συνολικό κόστος Πράξης 220.320 ευρώ
5.       Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων, συνολικό κόστος Πράξης 488.160 ευρώ
6.       Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου, συνολικό κόστος Πράξης 362.880 ευρώ
7.       Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πηνειού, συνολικό κόστος Πράξης 369.504 ευρώ
8.       Κέντρο Κοινότητας με διευρυμένη δράση Παραρτήματος Στήριξης Ρομά Δήμου Ερυμάνθου, συνολικό κόστος Πράξης 196.560 ευρώ
9.       Κέντρο Κοινότητας Ακτίου – Βόνιτσας, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
10.   Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Αχαΐας με Παράρτημα Ρομά, συνολικό κόστος Πράξης 357.264 ευρώ
11.   Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αιγιάλειας, συνολικό κόστος Πράξης 220.320 ευρώ
12.   Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, συνολικό κόστος Πράξης 313.200 ευρώ
13.   Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγρινίου, συνολικό κόστος Πράξης 483.840 ευρώ
14.   Κέντρο Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά Δήμου Ναυπακτίας, συνολικό κόστος Πράξης 311.040 ευρώ
15.   Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, συνολικό κόστος Πράξης 330.800 ευρώ
Συνολικό ποσό 4.107.488 ευρώ

Τι είναι τα Κέντρα Κοινότητας
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α.).
Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)
Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ α΄ βαθμού και λοιποί φορείς καθ' αρμοδιότητα, φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από ΟΤΑ α' βαθμού (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις).