«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 30 Σεπτέμβρη 2016

Πατρών – Πύργου, Αμβρακία, ΠΕΣΔΑ, σύνδεση Αγρινίου με Ιόνια, ανταποδοτικό τέλος για Εύηνο και ενίσχυση προσωπικού στη συνάντηση Απ. Κατσιφάρα με Π. Κουρουμπλή


Τα μεγάλα θέματα της περιοχής, όπως η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Ολυμπία και Ιόνια Οδός, ιδίως μετά την εμπλοκή στο θέμα της Πατρών – Πύργου, το «νεκρό» έργο της Αμβρακίας, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ, η έλευση του φυσικού αερίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή...

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έθεσε αρχικά το ζήτημα ολοκλήρωσης των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων Ολυμπίας και Ιόνιας Οδού, με έμφαση στην Πατρών – Πύργου μετά τις τελευταίες εμπλοκές με τον διαγωνισμό του τέταρτου τμήματος, ενώ ζήτησε τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
«Παραμένει προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας η ολοκλήρωση των δρόμων αυτών γιατί έτσι θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης με τον Υπουργό να σημειώνει πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, αφού μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα γίνουν με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και οι επόμενοι πέντε διαγωνισμοί.
«Δεν είναι δυνατόν, δε νοείται για εμάς η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας το Αγρίνιο να μην έχει πρόσβαση στο οδικό δίκτυο» συμπλήρωσε ο Απ. Κατσιφάρας, ενώ μιλώντας για τις εκκρεμότητες με τις οδούς Πατρών – Τριπόλεως και την Αρχαίας Ολυμπίας – Τριπόλεως αλλά και το «αραχνιασμένο» έργο της Αμβρακίας Οδού που για περισσότερα από πέντε χρόνια παραμένει στάσιμο, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να πιέσει προς το Υπουργείο για να προχωρήσουν.
Παράλληλα, τέθηκε το θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), όπου από πλευράς Περιφέρειας ζητήθηκε να μην υπάρξει «κόφτης» και να εγκριθεί όπως έχει κατατεθεί.
Επιπλέον, τέθηκε και το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ανταποδοτικό φόρο στους Δήμους που «ξεδιψούν» μέσω του Εύηνου ποταμού την πρωτεύουσα, κάτι που όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη θα γίνει πράξη με ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο στο πολυνομοσχέδιο.

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού
Μείζονος σημασίας όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης το ζήτημα των προσλήψεων και της στελέχωσης των Περιφερειών, καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες σημειώνοντας: «Έχουμε μείωση περισσότερο από 40% στο ανθρώπινο δυναμικό. Έρχονται στην Περιφέρεια οι αρμοδιότητες μετά την κατάργηση των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), χωρίς καμία πρόβλεψη για στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών την Περιφερειών».
Απαντώντας σε αυτό ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως είναι απόλυτη προτεραιότητα η στελέχωση της αυτοδιοίκησης και σε περίπου δύο μήνες θα μπορεί να δώσει απαντήσεις, ενώ μίλησε και για την επαναθεσμοποίηση που προχωρά το Υπουργείο σε συνεργασία με ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και εργαζόμενους.
Τέλος ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε την άμεση επιχορήγηση της Περιφέρειας με το ποσό της αποζημίωσης των οικογενειών των θυμάτων που έχει αποφανθεί το δικαστήριο για την πολυκατοικίας στην οδό Δεσποτοπούλων στο Αίγιο που γκρεμίστηκε στον μεγάλο σεισμό το 1995, μια «κληρονομιά» της Περιφέρειας από την τότε κρατική Νομαρχία, με τον Υπουργό να αναφέρει πως θα υπάρξουν σχετικές απαντήσεις μέχρι το τέλος του έτους για την καταβολή αυτού μέσω των ληξιπρόθεσμων αποπληρωμής δικαστικών αποφάσεων.
«Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να είναι και είναι συμπαραστάτης μας σε αυτή τη δύσκολη πορεία. Έχουμε επίγνωση ότι η χώρα είναι σε μια δύσκολη περίοδο. Αλλά έχουμε και μία τεράστια ευθύνη: Να κρατήσουμε τη Δημοκρατία όρθια και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ελπίζει, να δημιουργεί, να στηρίζει τους πολίτες και να φέρει ένα πλαίσιο όπου θα υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση, στήριξη της επιχειρηματικότητας και βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Στη σύσκεψη με τον Απ. Κατσιφάρα και τον Π. Κουρουμπλή συμμετείχαν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι θεματικοί: Κώστας Καρπέτας, Δημήτρης Δριβίλας, Παναγιώτης Μπράμος, Νίκος Μπαλαμπάνης, Κώστας Μητρόπουλος, Γιάννης Λύτρας, οι βοηθοί Περιφερειάρχη Γιώργος Αγγελόπουλος, Αντώνης Χαροκόπος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Π.Δ.Ε Διονυσία Μαράτου, και οι πρόεδροι Συμβουλίων Χρήστος Μπούνιας και Σάκης Μαυρόγιαννης.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ στους παρακάτω συνδέσμους:

2016.09.30 - ΠΔΕ - Σύσκεψη Κατσιφάρα-Κουρουμπλή (1. Δηλώσεις Κατσιφάρας)
2016.09.30 - ΠΔΕ - Σύσκεψη Κατσιφάρα-Κουρουμπλή (2. Δηλώσεις Κουρουμπλής)

***
 Απ. Κατσιφάρας: Όλοι μαζί για το θεσμό και τους πολίτες της Περιφέρειάς μας που δοκιμάζονται – Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή με το νέο σχήμα


«Όλοι για έναν και ένας για όλους. Και όλοι μαζί για τον θεσμό και τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που δοκιμάζονται σκληρά από τις συνεχόμενες αντιλαϊκές και άδικες πολιτικές. Είμαστε κοντά στους πολίτες, στα προβλήματά τους, στην καθημερινότητά τους. Συνεργαζόμαστε με όλους τους παραγωγικούς φορείς και παλεύουμε κάθε λεπτό διεκδικώντας περισσότερα προς όφελος της κοινωνίας, της Περιφέρειάς μας».
Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, με το νέο σχήμα, μετά και την ανακοίνωση των νέων θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, των Βοηθών και των προέδρων των Συμβουλίων.
«Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ καλή αρχή με δύναμη, αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και δουλειά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σήμερα είστε εσείς σε θέση ευθύνης, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι συνάδελφοί σας. Το ίδιο ισχύει για όλους μας. Θα δουλέψουμε με μια ισχυρή πολιτική ομάδα, στηριζόμενοι πάνω στις αξίες του δίκαιου, της διαφάνειας, του σεβασμού στον πολίτη. Θέλω να συνεργάζεστε μεταξύ σας, με όλα τα μέλη της Περιφερειακής Ομάδας, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους αρχηγούς των παρατάξεων. Μακριά από εμάς η αδράνεια, η βιασύνη, η απομάκρυνση από την κοινωνία» συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους νέους Αντιπεριφερειάρχες και Βοηθούς να λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον, να έχουν έγνοια για κάθε γωνιά της Περιφέρειας πέρα από τυπικότητες και μικροπολιτικές, ενώ αναφέρθηκε στα όσα έχει καταφέρει η Περιφερειακή Αρχή από το ξεκίνημα της πρώτης θητείας της:
«Δουλέψαμε και πετύχαμε πολλά αυτά τα δύο χρόνια: Εδραιώσαμε το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σχεδιάσαμε το 5ετές αναπτυξιακό σχέδιο και το Χωροταξικό, ετοιμάσαμε το φάκελο για την έλευση του Φυσικού Αερίου, τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), υλοποιούμε το ετήσιο πρόγραμμα προληπτικής υγείας, ρυθμίστηκαν τα οικονομικά της Περιφέρειας, κερδίσαμε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των ΟΧΕ και των ΒΑΑ και έχουμε κρατήσει ζωντανά τα μεγάλα έργα της περιοχής μας».
Κλείνοντας ο Απ. Κατσιφάρας ζήτησε από όλους περισσότερη δουλειά ώστε να πετύχουμε μια σειρά από άλλους στόχους:
- Υλοποίηση του σχεδίου έλευσης του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο
- Διαρκή διεκδίκηση για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, Ολυμπίας και Ιόνιας Οδού.
- Αναβάθμιση των υποδομών του Προαστιακού και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τον Πύργο.
- Στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδίως των νέων.
- Αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Άρση των ανισοτήτων, να είμαστε δίπλα στους πολίτες και ιδίως στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
- Καλλιέργεια περιφερειακής αντίληψης.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Θα πρέπει να είμαστε η φωνή των πολιτών, να τους ακούμε, να τους αφουγκραζόμαστε και να μιλάμε μαζί τους, να μιλάμε στην κεντρική πολιτική σκηνή μεταφέροντας τις διεκδικήσεις τους».
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής συμμετείχαν: οι τρεις χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, και οι θεματικοί: Κώστας Καρπέτας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Δημήτρης Δριβίλας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Παναγιώτης Μπράμος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Νίκος Μπαλαμπάνης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Μητρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων.
Επιπλέον οι βοηθοί Περιφερειάρχη Γιώργος Αγγελόπουλος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Αντώνης Χαροκόπος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Μπούνιας, πρόεδρος του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.
Επίσης συμμετείχαν η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου και η Εκτελεστική Γραμματέας της Π.Δ.Ε Διονυσία Μαράτου.