«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 
Ο ΕΡΜΗΣ

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1911

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 8-ΑΓΡΙΝΙΟ Τ.Κ. 30132

 ΤΗΛ.- FAX:  2641057390

E-mail: empsilo@otenet.gr

ΑΓΡΙΝΙΟ:15-4-2021                                                                         

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:17775


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Από Δευτέρα 19 Απριλίου  υποχρεωτικά τα selftests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

 Το ΔΣ του Εμπορικού Σύλλογο Αγρινίου σας ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας επιστρατεύονται τα selftests για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας. Επεκτείνεται η χρήση αυτού του μέτρου σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα:

– Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

– Εστίαση

– Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.)

– Υπηρεσίες καθαρισμού

– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

 

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα  self-tests  είναι υποχρεωτικά  για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους  και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

 

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

 

1.Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

2.Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων  στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.

3.Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών selftest. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για selftest να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα.  Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:

4.Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος selftest για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

5.Αν το αποτέλεσμα του selftest είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

6.Αν το αποτέλεσμα του selftest είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε  καραντίνα.

7.Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο  εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

8.Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

9.Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα selftest.

10.Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

11.Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των selftest.

 

Οδηγίες για τον ΕΡΓΟΔΟΤΗ

 

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του selftest ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα selftest, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό selftest (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

 

Η δωρεάν διανομή των selftests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή  από τη Δευτέρα 19  μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

                                                                                                         ΤΟ Δ.Σ.

 

***

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 
Ο ΕΡΜΗΣ

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1911

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 8-ΑΓΡΙΝΙΟ Τ.Κ. 30132

 ΤΗΛ.- FAX:  2641057390

E-mail: empsilo@otenet.gr

 

ΑΓΡΙΝΙΟ:14-4-2021                                                                         

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:17774

 

Προς:

Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη                                                                                        

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

                                          Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

                                               Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

                                                                       κ. Νικόλαο Παπαθανάση

 

 Κοινοποίηση.:                                                                                                                        

                                                                  Βουλευτές Αιτωλ/νίας

                                                                  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

                                                                  Δήμος Αγρινίου

                                                                  Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας

                                                                  ΕΣΕΕ

                                                                  ΓΣΕΒΕΕ

                                                                  Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων

                                                                  Ομοσπονδίες ΕΒΕ

                                                                  Εμπορικοί Σύλλογοι                                                                 

                                                                  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

 

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

   Πριν λίγες ημέρες έγινε η επανεκκίνηση του Λιανικού Εμπορίου για τρίτη  φορά σε διάστημα ενός χρόνου με την ελπίδα αυτή να είναι μόνιμη και οριστική κάτι που άλλωστε ζητούσε έντονα ο Εμπορικός κόσμος.

    Οι μικρές επιχειρήσεις της Αγοράς προσπαθούν να βρουν πάλι τον βηματισμό τους για ακόμη μια φορά και ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή  στηρίζουν τις ελπίδες τους στη περίοδο του Πάσχα.

    Όπως και τις προηγούμενες φορές που το Λιανικό Εμπόριο έκανε μια νέα αρχή στη διάρκεια της πανδημίας έτσι και τώρα το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου ζητά από την Κυβέρνηση να στηρίξει με ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ τις μικρές επιχειρήσεις και αυτό να εξακολουθήσει να το κάνει για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

     Και σε αυτή την επανεκκίνηση το πρόβλημα της ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ  είναι αυτό που απασχολεί έντονα τους συναδέλφους στην Αγορά και ζητάμε:

     η 7 ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ να φθάσει σε πιο πολλούς και να είναι ενισχυμένη. Ιδιαίτερα η στήριξη αυτή με ρευστότητα , πρέπει να συνεχιστεί όσο χρόνο ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙκαθώς οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Απαιτούμε οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ.

     Η απαλλαγή από τα ΕΝΟΙΚΙΑ να συνεχίσει να ισχύει για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο καθώς και για τους επόμενουςνα εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης με αναλογία 60% - 40% , με αντίστοιχη κάλυψη των ιδιοκτητών.

     Για το θέμα των ΕΠΙΤΑΓΩΝ που όλοι έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη επίλυσης τους ,έχουμε προτείνει από τον μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ του 2020 να δοθεί άτοκη χρηματοδότηση στους εκδότες και εξόφληση των δανείων μετά πάροδο οκτώ μηνών και άμεση πληρωμή των κομιστών για να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.Για τις επιταγές του Απρίλιου που έχει δοθεί παράταση από την Κυβέρνηση να ανοίξουν επιτέλους οι πλατφόρμες των τραπεζών για να δηλώσουν οι συνάδελφοι τις επιταγές που επιθυμούν.

     Έχουμε ζητήσει και το επαναφέρουμε και πάλι ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ΚΟΥΡΕΜΑ ενός μέρους του ΧΡΕΟΥΣ που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας που αφορά οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να εφαρμοστούν 120 ΔΟΣΕΙΣ για την αποπληρωμή τους .

     Στις ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του ΕΦΚΑ έχουμε ζητήσει να καλυφθούν οι εισφορές από το κράτος για όσο διάστημα είμασταν ΚΛΕΙΣΤΟΙ με κρατική εντολή.Να υπάρξει έκπτωση 25% στις εκπρόθεσμες πληρωμές ,όπως εφαρμόστηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

     Να δοθεί ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ στις μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους μέσω του προγράμματος των Μικροπιστώσεων μέχρι 25.000€ χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.

     Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.

     Να δημιουργηθεί ο ΑΚΑΤΆΣΧΕΤΟΣ επαγγελματικός λογαριασμός.

 

      Οι μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου στη πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που ακόμη βιώνουμε στήριξαν με απόλυτα υπεύθυνο τρόπο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία κλείνοντας τα καταστήματα τους για έξι μήνες σε ένα χρόνο έχοντας υποστεί τεράστιες ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

      Τώρα είναι η ώρα που η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ καλείται να ΣΤΗΡΙΞΕΙ για όσο χρόνο ακόμη ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ τις μικρές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΑ

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ                                        ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ