«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

7 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

 
Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας είναι ημέρα αγώνα για όλους τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους, για όλο το λαό! Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας του SARS-COV2 και με το τρίτο κύμα να μαίνεται στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγεία;. Συνεχίζει χωρίς αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και σχέδιο περιορισμού της μετάδοσης. Επιρρίπτει τις δικές της ευθύνες στην «ατομική ευθύνη». Καταφεύγει στη στρατηγική των ατελέσφορων λοκντάουν – ακορντεόν με μεγάλο κόστος για...

τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση. Χρησιμοποιεί την αστυνομική καταστολή ως κύριο μέτρο για την πανδημία. Αυξάνει τις δαπάνες για την αστυνομία στον προϋπολογισμό για το 2021, ενώ τις μειώνει για τη δημόσια Υγεία κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται απλόχερα.  

Στις 7 Απρίλη, όπως και κάθε μέρα, οι ανάγκες όλου του λαού συναντώνται με τις διεκδικήσεις του υγειονομικού κινήματος

Για ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο που θα προλαμβάνει τη διασπορά του SARS-COV2, με μέτρα κατά της υπερσυγκέντρωσης στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και μεταφορών, στις δομές ηλικιωμένων, προσφύγων και μεταναστών, στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Με επιδημιολογική επιτήρηση, ιχνηλάτηση, στοχευμένη απομόνωση, ιατρική παρακολούθηση στην κοινότητα, ορθολογική χρήση μέτρων καραντίνας. Για έγκαιρη διάγνωση & αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 και στην ταχεία εφαρμογή των συνιστώμενων θεραπευτικών στρατηγικών με στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να νοσηλεύονται έγκαιρα οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρό Cοvid-19, με αύξηση των ΜΑΦ και ΜΕΘ. Για ισότιμη, δωρεάν διανομή των εμβολίων με σπάσιμο των πατεντών, διεθνή συνεργασία και εθνική παραγωγή, με ταχύτητα και προτεραιότητα στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, από ένα ενιαίο κέντρο εμβολιασμών, με ευθύνη της Πολιτείας.

7 Απρίλη, παγκόσμια ημέρα Υγείας διεκδικούμε έναν άλλο δρόμο, μία άλλη κοινωνική πολιτική για  την Υγεία: Ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα έχει στον πυρήνα του τον άνθρωπο κι όχι τα επιχειρηματικά κέρδη. Με κέντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη, δικτυωμένη με τους χώρους εργασίας, σπουδών, μεταφορών και κοινωνικών δομών. Με ποιοτική δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Με εθνική, δημόσια παραγωγή φαρμάκου. Με ουσιαστική κοινωνική πρόνοια, προστασία των ατόμων με αναπηρία. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η μεγάλη αύξηση των δαπανών για την υγεία και η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.

Προτάσσουμε μία διαφορετική πολιτική για την Υγεία που θα σκύβει πάνω στις αιτίες που γεννούν τις πανδημίες, τις μαζικές ασθένειες, τις βαριές αναπηρίες. Για καλύτερες συνθήκες εργασίας και στέγης, για ποιοτική διατροφή, για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την καταστροφική δράση των πολυεθνικών.

7 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους υγειονομικούς της χώρας στις πύλες των νοσοκομείων, με όλο το λαό, με το διεθνές κίνημα, με κάθε φωνή στον κόσμο:
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Στέλιος Μερμίγκης