«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Εκδήλωση για τη Μάχη της Αμφιλοχίας από την ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την μάχη της Αμφιλοχίας διοργάνωσαν η ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Ιούλη στην κεντρική πλατεία Αμφιλοχίας, στο λιμάνι, για τη διήμερη επιθετική και νικηφόρα μάχη της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο με θέμα τη δράση του θρυλικού ΕΛΑΣ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου έγινε ειδική αναφορά σε γεγονότα σταθμούς της εποχής εκείνης: Επίθεση στο σταθμό Αιτωλικού, μάχη Γουρίτσας, μάχη Αμφιλοχίας, μαζικές εκτελέσεις της Μεγάλης Παρασκευής του 1944 στο Αγρίνιο, ομαδική εκτέλεση 59 αγωνιστών στα Καλύβια και εκτέλεση της Μαρίας Δημάδη.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από το Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ο Νίκος Μωραΐτης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι...
«το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών και στην παρανομία για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού (…) Τότε η εργατική τάξη, ο λαός μας με μπροστάρη το Κόμμα τους, το ΚΚΕ, έδωσαν τη μάχη συσπειρωμένοι στο ΕΑΜ, το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ και τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις. Συνέβαλαν και αυτοί στο μέτρο του δυνατού στην ήττα του φασισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέτοια συμβολή ήταν και η μεγάλη μάχη που διεξήχθη εδώ στην Αμφιλοχία, στης 12-13 Ιούλη του 1944. Κατά την διάρκεια της εκστρατείας των Γερμανών στην Πίνδο (3-22 Ιούλη του 1944), η 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ, εκμεταλλευόμενη την αραίωση της εχθρικής διάταξης στην περιοχή Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς, αποφάσισε την άμεση εφαρμογή σχεδίου επιχείρησης κατάληψης της Αμφιλοχίας. Το σχέδιο είχε εκπονηθεί έπειτα από διαταγή και οδηγίες του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Η επιχείρηση άρχισε με ταυτόχρονες επιθετικές ενέργειες κατά της Αμφιλοχίας και των γειτονικών γερμανικών φρουρών στο Μοναστηράκι, Ρίβιο, Κρίκελο κ.ά. Το σχέδιο της επιχείρησης εκτελέστηκε με μεγάλη επιτυχία. Ύστερα από σκληρότατο αγώνα, που πήρε τη μορφή οδομαχιών, η αντίσταση του εχθρού κάμφθηκε. Ο ΕΛΑΣ κυριάρχησε στην πόλη.
Αναφερόμενος στο σήμερα, ο Ν. Μωραΐτης σημείωσε μεταξύ άλλων:  ότι «ο ιμπεριαλισμός επιχειρεί να σβήσει την προσφορά του Κομμουνιστικού Κινήματος, να κρύψει τις κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος. Επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις νεότερες γενιές, με τη μαύρη προπαγάνδα, να τις υποτάξουν μαζικά στα σημερινά του εγκλήματα. Ο αντικομμουνισμός αποτελεί παγκόσμια ιδεολογική και πολιτική δράση των δυνάμεων του κεφαλαίου, προκειμένου να υψωθούν απέραστα τείχη, για να μη βγει ο κόσμος από το πισωγύρισμα που τον έφερε η αντεπανάσταση του 1989 - 1991»
Σύντροφοι και φίλοι η αντοχή και ικανότητα του ΚΚΕ ως ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ είναι προϋπόθεση για να αναδειχθούν όλες οι αρετές της εργατικής τάξης ως τάξης απελευθερώτριας από την εκμετάλλευση, την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μαζί με τους συμμάχους της.
Για αυτό, βαδίζοντας προς τα 100 χρόνια του το ΚΚΕ έχει θέσει ως στόχο και επιδιώκει να ενισχυθεί η ικανότητά του σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε χώρο και κλάδο εργασίας, σε κάθε πόλη και χωριό ώστε: Να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη αγώνων διεκδίκησης χωρίς να αποσπά αυτή τη δράση από τη ζύμωση και πάλη για την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, την κατάργηση των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων. Να συνδέει κάθε οικονομικό και πολιτικό αγώνα και κάτω από οποιονδήποτε συσχετισμό με το κύριο πολιτικό καθήκον, την πάλη για την επαναστατική εργατική εξουσία. Να αποκρούει την αντικομμουνιστική επίθεση και να επαγρυπνεί.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Αρχή φόρμας