«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνεχίζεται με συνέργειες – Συνάντηση της βοηθού Περιφερειάρχη Αναστασίας Τογιοπούλου με τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας και έχει κάνει στροφή στην πολιτική που σχεδιάζει και υλοποιεί, θέτοντας την ανακούφιση των συμπολιτών μας στο επίκεντρο των στρατηγικών της, ώστε με κάθε τρόπο να αρθούν οι ανισότητες, να καταπολεμηθεί η φτώχεια και οι επιπτώσεις της από την πολυεπίπεδη κρίση.
Ήδη από το 2014, η Περιφέρειά μας έχει συμπεριλάβει...
στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», 39 νέες δομές συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 30,3 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, ενημερώνοντάς την, παρέχοντας υπηρεσίες φροντίδας σε άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους, εξασφαλίζοντας διαμονή και διατροφή σε αστέγους ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δημιουργώντας κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο, δομές συσσιτίου, καθώς και κέντρα κοινότητας.
Μάλιστα, η επιλογή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα να ορίσει ως βοηθό του και Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο σε θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων την Αναστασία Τογιοπούλου, καταδεικνύει την στροφή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κοινωνική πολιτική, η οποία υλοποιείται πάντοτε με συνέργειες και στενή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Τογιοπούλου συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Καρέλλα, μαζί με την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου και τον προϊστάμενο της Μονάδας Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ευάγγελο Γεωργίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης, γνωστή, η ολοκληρωμένη διαδικασία για την λειτουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού έχει ήδη τροποποιηθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Υπηρεσίας εντάσσοντας την υπηρεσία αυτή σε τμήμα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας.
Στο επίκεντρο τέθηκε ο τρόπος διασύνδεσης των Κέντρων Κοινότητας με το Περιφερειακό Παρατηρητήριο και τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού του Υπουργείου, ώστε με το που θα ξεκινήσει η λειτουργία τους, να μπορούν άμεσα να προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας που τα έχουν άμεση ανάγκη.
Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε πως από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας, θα ακολουθήσει επικοινωνία με το Υπουργείο προκειμένου να δοθούν οι κωδικοί διασύνδεσης και έτσι άμεσα να καταχωρούνται τα στοιχεία.

Στο επίκεντρο και το Κωνσταντοπούλειο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η βοηθός Περιφερειάρχη Αναστασία Τογιοπούλου έθεσε υπόψη του Γενικού Γραμματέα Δ. Καρέλλα και το μείζον ζήτημα συνέχισης λειτουργίας του Κωνσταντοπουλείου Ευγηρείου Πατρών, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης.
Η κυρία Τογιοπούλου ενημέρωσε τον Γ.Γ. για την καθοριστική σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία η λειτουργία αυτού του σημαντικού ιδρύματος και τόνισε πως θα πρέπει να συμβάλλουμε ο καθένας από την πλευρά του για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του, ζητώντας παράλληλα, να εξεταστεί η δυνατότητα μιας έκτακτης χρηματοδότησης του Ιδρύματος.

***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ξεκινά την Τετάρτη ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός Δακοκτονίας σε Πάτρα και Αιγιάλεια

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αχαΐας ανακοινώνει ότι από την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, αρχίζει ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός Δακοκτονίας 2017.
Συγκεκριμένα ο ψεκασμός θα γίνει σε περιοχές των Δήμων Πατρέων και Αιγιαλείας και ειδικά στις κάτωθι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες:
Δήμος Πατρέων
ΑΝΩ και ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ – ΠΛΑΤΑΝΙ, ΔΡΕΠΑΝΟ – ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ, ΡΙΟ - ΑΚΤΑΙΟ - ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΝΩ και ΚΑΤΩ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΘΕΑ – ΚΡΗΝΗ, ΑΡΓΥΡΑ – ΣΕΛΛΑ.
Δήμος Αιγιαλείας
ΣΕΛΙΑΝΤΙΚΑ, ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ, ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ, ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ, ΚΟΥΝΙΝΑ, ΖΗΡΙΑ, ΚΑΜΑΡΕΣ, ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ, Ν. ΕΡΙΝΕΟΣ, ΑΙΓΙΟ, ΜΑΥΡΙΚΙ.
Παρακαλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να έχουν ανοικτά τα ελαιοκτήματα τους, αν είναι δυνατό να παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια κ.λπ.) όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Καλούνται επίσης οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τις μελισσοκυψέλες τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια των ψεκασμών.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα 2613-613723, -718 και -701.
 


*** 

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Ερυμάνθου: «Πράσινο φως» για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Ερυμάνθου – Οι περιοχές που θα ωφεληθούν

Με γοργούς ρυθμούς να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση ενός πολύ σημαντικού έργου για τα ορεινά της Π.Ε. Αχαΐας, δόθηκε με την έκδοση της σύμφωνης γνώμης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η προέγκριση για τη δημοπράτηση δόθηκε στον Δήμο Ερυμάνθου και πρόκειται για το έργο «Εκσυγχρονισμός και Διαχείρισης Δικτύου Ύδρευσης Δήμου Ερυμάνθου» συνολικού προϋπολογισμού 1.562.290 ευρώ.
«Στο πλαίσιο της ταχείας ενεργοποίησης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, η αρμόδια Υπηρεσία προχώρησε πολύ γρήγορα στον έλεγχο και στην έκδοση της απαραίτητης σύμφωνης γνώμης για την δημοπράτηση ενός μείζονος σημασίας έργου ύδρευσης που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας της διαβίωσης του πολίτη» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Με τη συνεργασία πάμε μπροστά. Ο Δήμος Ερυμάνθου συνεργάζεται με τη Περιφέρεια για ένα σημαντικό έργο που αφορά την ποιότητα ζωής του πολίτη», καταλήγοντας πως «ένα έργο για να πετύχει χρειάζονται πολλοί. Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή θα συμβάλλουμε, με πολιτική βούληση και διοικητική υποστήριξη, όπου απαιτείται, για να υλοποιούνται οι στόχοι των Δημοτικών Αρχών. Είμαστε παράλληλοι θεσμοί. Έχουμε κοινούς στόχους. Σε αυτούς επικεντρωνόμαστε».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής σημειώνει: «Με τα έργα αυτά που θα γίνουν, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας μας, θα αντικατασταθούν επιτέλους τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ θα εκσυγχρονίσουμε και τη γενικότερη λειτουργία του δικτύου μας. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε διαρκώς, περισσότερα σημαντικά έργα για τον τόπο μας, για τον Δήμο μας».

Τι αφορά το έργο
Το έργο αφορά στην μερική αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης οικισμών στις Δ.Ε. Φαρρών, Τριταίας, Καλεντζίου και Λεοντίου. Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης περιλαμβάνει:
α) την αντικατάσταση τμημάτων αγωγών πολυαιθυλενίου, συνολικού μήκους 19.960 μ.,
β) την τοποθέτηση πέντε (5) νέων δεξαμενών,
γ) την τοποθέτηση εβδομήντα οκτώ (78) νέων χλωριωτήρων με τους αυτοματισμούς τους,
δ) την τοποθέτηση ενενήντα δύο (92) νέων ογκομετρητών σε κατάλληλα σημεία των δικτύων, με καταγραφικό παροχής και επιμέρους τηλεμετάδοση, καθώς και επεξεργασία δεδομένων με SCADA,
ε) την αντικατάσταση αντλητικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού,
στ) την τοποθέτηση σε πέντε σημεία του Δήμου συστήματος τηλεχειρισμού αντλητικών από δεξαμενή.

Που θα γίνουν αντικαταστάσεις
Όσον αφορά τις αντικαταστάσεις των αγωγών και των δεξαμενών, θα γίνουν στις παρακάτω περιοχές.
Συγκεκριμένα, στην Δημοτική Ενότητα Φαρρών: 
·         Τοπική Κοινότητα Βασιλικού (Αγριλιά)
·         Τοπική Κοινότητα Πλατανόβρυσης (Πλατανόβρυση & Κάτω Πλατανόβρυση)
·         Τοπική Κοινότητα Σταροχωρίου (Σταροχώρι & Δαφνούλα)
·         Τοπική Κοινότητα Ισώματος (Ίσωμα),
·         Τοπική Κοινότητα Χαλανδρίτσης (Μαστοραίικα)
·         Τοπική Κοινότητα  Καταρράκτη (Καταρράκτης)
·         Τοπική Κοινότητα Ελληνικού (Νεοχώρι)
·         Τοπική Κοινότητα Λακκωμάτων (Λακκώματα - Ρίκαβα).
Στην Δημοτική Ενότητα Τριταίας:
·         Τοπική Κοινότητα Χιόνας (Χιόνα)
·         Τοπική Κοινότητα Σπαρτιάς (Κυπαρίσσι)
·         Τοπική Κοινότητα Ρουπακιάς (Ρουπακιά)
·         Τοπική Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας (Αγία Βαρβάρα)
·         Τοπική Κοινότητα Κάλφα (Κάλφα)
·         Τοπική Κοινότητα  Σκούρα (Σκούρα)
·         Τοπική Κοινότητα Δροσιάς (Πτέρη – Κάτω Δροσιά)
·         Τοπική Κοινότητα Σταυροδρομίου (Ξηροχώρι).
Στην Δημοτική Ενότητα Καλεντζίου:
·         Τοπική Κοινότητα Καλεντζίου (Άγιος Γεώργιος).
Στην Δημοτική Ενότητα Λεοντίου:
·         Τοπική Κοινότητα Λεοντίου (Τάβλιζες).
Εκτός από τα παραπάνω θα γίνουν και μικρότερης έκτασης παρεμβάσεις σε όλους σχεδόν τους οικισμούς του Δήμου.