«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα με τον Υφυπουργό Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη – Στο επίκεντρο πρακτική άσκηση σπουδαστών και έργα στην Π.Ε. Ηλείας

Με τον Ηλείο Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη συναντήθηκε στην Αθήνα σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θέτοντας στο επίκεντρο μια σειρά σημαντικών έργων που εξελίσσονται από την Περιφέρεια στην Π.Ε. Ηλείας, ενώ συζητήθηκαν και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση...

Αρχικά ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τα έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται και έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί προς υλοποίηση στην περιοχή, έκανε εκτενή ενημέρωση για την Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας που βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο, αφού έχει ανοίξει ήδη η πρώτη από τις προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα», από τους δυνητικούς δικαιούχους.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύμφωνη γνώμη που δόθηκε στη ΔΕΥΑ Πύργου, ώστε να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες για την δημοπράτηση ενός μείζονος σημασίας έργου για την Π.Ε. Ηλείας και συγκεκριμένα: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δικτύου Ύδρευσης Πύργου Ηλείας», συνολικού ύψους σύμβασης 1.978.668 ευρώ.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Δ. Μπαξεβανάκης, ζήτησε από την Περιφέρεια να στηρίξει το θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των ΕΠΑΛ, προσφέροντας θέσεις μαθητείας σε αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων και στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στη διασύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της τοπικής κοινωνίας.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ενημέρωσε τον κ. Μπαξεβανάκη πως ήδη έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο η απόφαση ένταξης συνολικά 30 μαθητευομένων, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος θα τεθούν προς έγκριση περισσότερες θέσεις, ιδίως στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ενώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα διατεθούν και θέσεις πρακτικής άσκησης στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.
«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τα νέα παιδιά, ιδίως μετά την εκπαίδευσή τους. Θα είμαστε δίπλα στο Υπουργείο στη σημαντική προσπάθεια που κάνει να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους σπουδαστές» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας, με τον κ. Μπαξεβανάκη να υπερθεματίζει τη σημασία του νέου αυτού θεσμού για την ομαλή και ασφαλή είσοδο των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε πως από τις αρχές του 2013 κιόλας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε, από τους πρώτους δημόσιους φορείς, στο ενοποιημένο πλέον σύστημα διαμεσολάβησης «Άτλας», μεταξύ φοιτητών, φορέων υποδοχής και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να πραγματοποιούν οι φοιτητές την Πρακτική τους Άσκηση.
Τέλος, ο Υφυπουργός Δ. Μπαξεβανάκης απεδέχθη την πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να επισκεφθεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να συζητηθούν εκτενέστερα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας.

***

Προχωρά ο εκσυγχρονισμός του Δικτύου Ύδρευσης Πύργου Ηλείας – Σύμφωνη γνώμη από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για την υπογραφή σύμβασης με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ 2014-2020

Το «πράσινο φως» για ένα ακόμη σημαντικό έργο ύδρευσης, μετά από αυτό στον Δήμο Ερυμάνθου, έδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Ουσιαστικά, δόθηκε στην ΔΕΥΑ Πύργου η σύμφωνη γνώμη, ώστε να προχωρήσουν συντόμως οι διαδικασίες για την δημοπράτηση ενός μείζονος σημασίας έργου για την Π.Ε. Ηλείας και συγκεκριμένα: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δικτύου Ύδρευσης Πύργου Ηλείας», συνολικού ύψους σύμβασης 1.978.668 ευρώ.
Την ικανοποίησή του για τις σύντομες διαδικασίες των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π., εκφράζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θέλω να συγχαρώ την αρμόδια Υπηρεσία, η οποία στο πλαίσιο της ταχείας ενεργοποίησης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε πολύ γρήγορα στον έλεγχο και στην έκδοση της απαραίτητης σύμφωνης γνώμης για τη δημοπράτηση του έργου».
Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Το έργο αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, ένα έργο μείζονος σημασίας που θα βοηθήσει και στην προστασία του περιβάλλοντος», ενώ δεν παρέλειψε να υπερτονίσει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την υλοποίηση των έργων στην Περιφέρειά μας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σημείωσε πως «πρόκειται για ένα έργο που θα εκσυγχρονίσει ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο που συνεχώς δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους του Πύργου και των γύρω περιοχών. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που έχει η κοινωνία και συνεργαζόμαστε με όλους για το καλύτερο δυνατό».
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύργου, Γαβριήλ Λιατσής, μετά την έκδοση της σύμφωνης γνώμης, τόνισε:
«Ο Δήμος Πύργου με την αποφασιστική βοήθεια της Περιφέρειας πραγματοποιεί το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που θα γίνει στην Περιφέρειά μας. Η επιλογή αυτή του κ. Κατσιφάρα, του κ. Γεωργιόπουλου και των συνεργατών του, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου Πύργου πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια και να χτίσουμε το Δήμο που όλοι έχουμε ανάγκη. Να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα πολλά προβλήματα που μας κληρονόμησε το χθες. Συγχαρητήρια και στην ΔΕΥΑΠ, στον Πρόεδρο της κ. Γεώργιο Ανδριόλα και την Διαχειριστική Αρχή που συμπράττουν επιστημονικά για ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο».

Τι αφορά το έργο
Με το έργο αυτό θα παραδοθεί ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα αυτοματισμού για την εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.
Το συγκεκριμένο έργο που θα υλοποιηθεί από την ΔΕΥΑ Πύργου αφορά αναλυτικά σε:
1. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού είκοσι (20) νέων θέσεων τοπικών σταθμών ελέγχου (Τ.Σ.Ε.).
2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δέκα (10) τοπικών σταθμών ελέγχου διαχείρισης πίεσης (ΤΣΕΔΠ) για την παρακολούθηση παραμέτρων (παροχή, πίεση, και άλλες κρίσιμες παραμέτρους), αλλά και την διαχείριση της πίεσης στις υποδομές του εσωτερικού δικτύου της πόλης του Πύργου για τον έλεγχο διαρροών στο δίκτυο.
3. Προμήθεια φορητού προγραμματισμού και ανίχνευσης διαρροών (Φ.Σ.Ε.), που περιλαμβάνει:
·         Δύο (2) Μονάδες προγραμματισμού των λογικών ελεγκτών 
·         Έναν (1) Ψηφιακό συσχετιστή 
·         Ένα (1) Ακουστικό γαιόφωνο
·         Τριάντα (30) Τηλεμετρικές διατάξεις ανίχνευσης διαρροών και εκπομπής συναγερμού
·         Ένα (1) Σύστημα επισκόπησης αγωγών και εντοπισμού διαρροών
4. Προμήθεια και εγκατάσταση ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.) (εξοπλισμός, λογισμικά και επικοινωνίες).
5. Παράδοση σε θέση πλήρους και κανονικής λειτουργίας του συνολικού συστήματος.
6. Δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος καθώς και απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του για διάστημα τριών (3) μηνών, από την ημερομηνία θέσεως του σε λειτουργία και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με ταυτόχρονη τήρηση των προγραμμάτων ελέγχου, μετρήσεων και συντηρήσεων, τα οποία θα παραδίδονται στην Υπηρεσία.
7. Εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσίας κατά το διάστημα της τρίμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευές, τήρηση προγραμμάτων μετρήσεων κ.λπ. της προμήθειας και ο εφοδιασμός της με τα αντίστοιχα πλήρη προγράμματα, βιβλία, εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών και οδηγίες για την σωστή, εύρυθμη και μακρόχρονη λειτουργία του συστήματος.