«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΣΘΕΒ: Άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

"ο Πρωθυπουργός αλλά και άλλοι Υπουργοί να αναγκαστούν να διαβεβαιώσουν ότι το μέτρο απέτυχε... "
Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο απέστειλε η Διοίκηση του ΣΘΕΒ, με την οποία επανέρχεται στο θέμα της άμεσης κατάργησης του μέτρου του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πριν την έναρξη του τρύγου.

Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα τόσο από τις έντονες διαμαρτυρίες επιχειρηματιών για τον «άδικο φόρο» στις συνεταιριστικές όσο και...
από ιδιωτικές επιχειρήσεις του αμπελοοινικού κλάδου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νταβέλης, η εφαρμογή του μέτρου της Κυβέρνησης αποσκοπούσε στην είσπραξη περίπου 55 εκατ. ευρώ καθώς προβλεπόταν επιβολή φόρου 20 λεπτών το λίτρο και αποδείχθηκε τελικά ότι εισπράχθηκαν από την Κυβέρνηση μόλις 16 εκατ. ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από αυτά που προσδοκούσαν με την εφαρμογή του μέτρου.

Ως συνέπεια των παραπάνω, ο φόρος στο κρασί επέφερε στον κλάδο επιπλέον οικονομική επιβάρυνση όπως η τεράστια γραφειοκρατία και η αύξηση στο λαθρεμπόριο οίνου, με συνέπεια να δεχθεί καίριο πλήγμα η οινική αγορά, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση την πλειοψηφία των οινοποιητικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών οινοποιείων.

Μετά από 1,5 χρόνο εφαρμογής του τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια για την αγορά όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, με συνέπεια ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και άλλοι Υπουργοί να αναγκαστούν να διαβεβαιώσουν ότι το μέτρο απέτυχε με συνέπεια την κατάργηση του έως τέλος του τρέχοντος έτους.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ζητά την άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί εν όψει του επικείμενου τρύγου και πριν την συγκομιδή του.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  και στους Βουλευτές Θεσσαλίας.