«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Το Ε.Κ. Αγρινίου και οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι για την ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 16 ΙΟΥΛΗ 2017

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  - ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ 2017 ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

To ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου εκφράζει την έμπρακτη συμπαράστασή του, στον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο, για να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη Αργία και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους, να δώσουν αγωνιστικό μαχητικό παρών στην πανελλαδική απεργία την Κυριακή 16 Ιούλη 2017 και στην απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη (Δημαρχείο) στις 10 πμ (το πρωί).
Καλεί επίσης τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους της περιοχής να εκφράσουν την ταξική τους αλληλεγγύη και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Το ΔΣ

***
ANAKOIΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Η ΕΝΩΣΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 16 ΙΟΥΛΗ 2017


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ»
Έδρα: Εργατικό Κέντρο Αγρινίου -(Ελευθερίου Βενιζέλου 13) έναντι Πάρκου
Τηλ: 26410-22325-KIN 6983795028 & 6937906749 – Email:
somidip-enosi@hotmail.gr
                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                 Αγρίνιο  10/7/2017
Να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας!
H νομοθετική κατάργηση της Κυριακής αργίας που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνοντας πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις να ανοίγουν τα καταστήματα τους στο Δήμο Αθήνας, στο παραλιακό τόξο, στο αεροδρόμιο και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει φέρει ήδη τα πάνω-κάτω στη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Με βάση τον παραπάνω νόμο, η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε δόσεις, έχει δώσει αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που χωρίς δισταγμούς και με πλήρη ελευθερία κινήσεων, ανοίγουν όπως, όπου και όποτε θέλουν τα καταστήματα τους σε όλη τη χώρα, προσπερνώντας νόμους και εργατικά δικαιώματα.
To σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Αγρινίου «η Ένωση» καταγγέλλει...
πως επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στα γεωγραφικά όρια που δίνει ο νέος νόμος, σκοπεύουν να προχωρήσουν παράνομα στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όπως και στις 16/7 (π.χ. jumbo και άλλες) και παράλληλα πιέζουν τους συναδέλφους να εργαστούν (σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό). Ήδη μεγαλοκαταστήματα και super market είτε ξεκίνησαν να ανοίγουν τις Κυριακές είτε δρομολογούν άμεσα το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Περιφερειακά Συμβούλια και τοπικές επιθεωρήσεις εργασίας ή σφυρίζουν αδιάφορα και κρύβονται ή δηλώνουν σύγχυση σε σχέση με το τι ακριβώς προβλέπει ο νέος νόμος και «αναρμόδιοι».
To σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Αγρινίου «η Ένωση» απαιτεί να σταματήσει άμεσα το ντόμινο του ανοίγματος των καταστημάτων σε όλη την έκταση της περιοχής μας, σε όλη την Ελλάδα, να μπει φρένο στις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι.
Η απάντηση του ΣΕΠΕ επιβεβαίωσε το δίκιο των καταγγελιών των σωματείων! Παράλληλα δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει προκαταβολικά σε κινήσεις και πρόστιμα ενάντια σε επιχειρήσεις που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν τις Κυριακές παρά μόνο την ίδια μέρα του ανοίγματος των καταστημάτων. Το σωματείο μας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση!
• Να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους,
να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας!
 • Δεν αποδεχόμαστε την μερική ή ολική κατάργηση της Κυριακής αργίας!
•Δε θα χαρίσουμε καμία Κυριακή!
Η Κυριακή είναι αργία! Είναι για τις οικογένειες μας, για την ξεκούραση μας, για τα παιδιά μας!
Να δώσουμε δυναμική απάντηση με τη συμμετοχή μας, παίρνοντας μέρος στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, την Κυριακή 16 Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16/7 στον πεζόδρομο της Χ. Τρικούπη (στο Δημαρχείο Αγρινίου) στις 10 το πρωί.

***


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ»
Έδρα: Εργατικό Κέντρο Αγρινίου -(Ελευθερίου Βενιζέλου 13) έναντι Πάρκου
Τηλ: 26410-22325-KIN 6983795028 & 6937906749 – Email:
somidip-enosi@hotmail.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί
στον πεζόδρομο της Χ.Τρικούπη (Δημαρχείο)

Δεν θα γίνουμε δούλοι για τις πολυεθνικές
Νομική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας ΤΩΡΑ!
Να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή! 
 Συναδέλφισσα , συνάδελφε,
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, υλοποιεί κι ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, για τη λειτουργία τους 24 ώρες το 24ωρο. Η κατάργηση της θέτει υπό αμφισβήτηση την 5ήμερη εργασία.
Ο νόμος που ψηφίστηκε για το 4ο Μνημόνιο τελειώνει την Κυριακάτικη Αργία, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές, στο Δήμο Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο της Αθήνας, για την περίοδο (Μάιος – Οκτώβριος).
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με όλο το πλέγμα των αντεργατικών νόμων (κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ενεργός και ανενεργός χρόνος εργασίας, σπαστό ωράριο, ωρομίσθιο, μερική απασχόληση) μας οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικογενειακή ζωή, στην προσωπική ζωή, στο δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο για μας και τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική μας ζωή, βάζοντας εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, γιατί οι γυναίκες είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο.
Έτσι, επιτυγχάνεται ο στόχος κυβέρνησης-κεφαλαίου και ΕΕ για περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μισθούς των 200 – 300 ευρώ και παράλληλα την καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων
Επιβεβαιώνεται ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι τα μονοπώλια, που ανοίγουν και λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού, που η ΕΕ υπερασπίζεται.
Δεν θα σταματήσουν εκεί, η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργηση της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και πολύ σύντομα θα ισχύσει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.
Έχουμε συμμάχους τους μικρούς αυταπασχολούμενους. Να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας. Χτυπιούνται και αυτοί από τα μέτρα, και αυτό της κατάργησης της Κυριακής Αργίας, αλλά και ασφαλιστικό, φορολογικό κ.α.
Απεργούμε στις 16 Ιούλη γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τα ωράρια των πολυεθνικών. Με τη δουλειά χωρίς αρχή μέση και τέλος. Ο χαρακτηρισμός περιοχών ως τουριστικές και ο δήθεν «εθνικός» στόχος της ανάπτυξης είναι το τυράκι στη φάκα για να αποσπάσουν τη συναίνεση μας στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας.
Απεργούμε στις 16 Ιούλη γιατί η Κυριακή αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, και όχι μόνο. Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε κλάδο.
Απεργούμε στις 16 Ιούλη γιατί οι εμποροϋπάλληλοι δεν είμαστε για σφαγή. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Θα παλέψουμε για να σταματήσουν οι συνθήκες γαλέρας μέσα στους χώρους δουλειάς. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην απεργία κόντρα σε όσους θέλουν να βάλουν εμπόδια.

Απεργούμε στις 16 Ιούλη και διεκδικούμε:
  • Νομοθετική  κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  •  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό  – λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
Όλοι την Κυριακή 16 Ιούλη στη συγκέντρωση 
 στις 10 το πρωί, στον πεζόδρομο της Χ.Τρικούπη (Δημαρχείο) για την υπεράσπιση της απεργίας .


To Διοικητικό Συμβούλιο