«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ψεκασμοί εκνέφωσης για τα κουνούπια σε Μετόχι και Μανωλάδα στις 12 και 13 Ιουλίου – Τι πρέπει να κάνουν πολίτες και αγρότες


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει πως θα διενεργηθούν ψεκαστικές δράσεις εκνέφωσης υπέρμικρου όγκου (ULV), πλησίον και εντός οικισμών, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη 12-13 Ιουλίου, σε συγκεκριμένες περιοχές.
Πρόκειται για ψεκασμούς, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί μαζί με άλλους φορείς, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και καταπολέμηση για τα κουνούπια με επίκεντρο...
τις περιοχές των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας, στα υγροτοπικά συστήματα Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, Έλος Λάμιας και λίμνη Προκόπου.
Συγκεκριμένα, προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθούν δράσεις εκνέφωσης, αρχικά, στο Μετόχι την Τετάρτη 12 Ιουλίου και στους οικισμούς της Νέας Μανωλάδας την Πέμπτη 13 Ιουλίου, από τις 10 το βράδυ και μετά.
Βασικός στόχος παραμένει η προστασία της Δημόσιας Υγείας, η αντιμετώπιση της απειλής της ελονοσίας, καθώς και η μείωση της όχλησης από τα κουνούπια.
Οι εφαρμογές αυτές, που θα πραγματοποιηθούν τις νυκτερινές ώρες, θα γίνουν υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τους Δήμους, με μέθοδο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα, και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.
Στις περιοχές αυτές, από τις αρχές του Μαΐου, εκτελούνται υψηλής έντασης εργασίες προνυμφοκτονίας, καταπολέμησης δηλαδή των προνυμφών κουνουπιών που ζουν σε στάσιμα ύδατα, εκεί που τα κουνούπια αναπαράγονται. Πέραν των δράσεων αυτών,  πραγματοποιούνται ήδη ψεκαστικές δράσεις ακμαιοκτονίας σε επιφάνειες που αποτελούν χώρους ανάπαυσης των ανωφελών κουνουπιών που ενέχονται στην μετάδοση της ελονοσίας.
Για το εκτελούμενο έργο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφάλισε για πρώτη φορά την άδεια των αρμόδιων υπουργείων για την διενέργεια ψεκαστικών δράσεων εκνέφωσης υπέρμικρου όγκου (ULV) πλησίον και εντός των οικισμών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το 2010 για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, έχοντας προσφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων δημόσιας υγείας.
Οι ακμαιοκτονίες θα αποτελέσουν πρόσθετο και απαραίτητο εργαλείο για την πραγματοποίηση του απαιτούμενου ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη μάχη κατά των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές.

Οδηγίες προς πολίτες και αγρότες
Να επισημάνουμε πως τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν έχουν κανένα κίνδυνο ή υπολειμματική δράση, ούτε σε ανθρώπους, αλλά ούτε σε ζώα.
Εντούτοις θα πρέπει θα ακολουθηθούν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές.
Συγκεκριμένα:
·         Απομακρύνετε τα μελισσοσμήνη από την περιοχή
·         Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)
·         Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα
·         Κλείστε τα παράθυρα και τα κλιματιστικά σας
·         Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους
·         Μην προσπαθείτε να συνομιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού
·         Μην κυκλοφορείτε πεζοί, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις ημερομηνίες και τους οικισμούς, παρακαλώ απευθυνθείτε στο Δήμο σας, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (τηλ. 2613-620716), ή στο κινητό τηλέφωνο 6974755202.

***

Τελευταία νέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στρατηγικός σχεδιασμός και βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσα από τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Ο Απ. Κατσιφάρας στην Ευρωπαϊκή Ημερίδα για την εφαρμογή της Αστικής Ατζέντας της ΕΕ

«Οι πόλεις είναι αυτές που δέχονται τις περισσότερες πιέσεις και τις συνέπειες από την κρίση και την ύφεση και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε αν θέλουμε να βρούμε τις λύσεις για... 

Συνοχή, συνεργασία και δράση για τη μεταναστευτική κρίση και για τη Νεολαία ζητούν οι Περιφέρειες της Μεσογείου – Ο Απ. Κατσιφάρας παρέλαβε το Τοτέμ Ειρήνης για τη Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR

Οι προτεραιότητες της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) για τη δράση τους κατά την διετία 2017-2018 συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε...