«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Προστατεύουμε τη στέγη κάθε οικογένειας – Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπαίνει μπροστά με δυναμικό τρόπο

Με δυναμικό τρόπο, ώστε να προστατευθεί η αξιοπρέπεια κάθε οικογένειας και το θεμελιώδες ανθρώπινο και δημοκρατικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην κατοικία, στη στέγη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλία, ενόψει της διεξαγόμενης διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Πρόκειται για σειρά προτάσεων που εγκρίθηκαν σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Πανελλαδική πρωτοβουλία μαζί με τους φορείς 1ου και 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης,
- Ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης.
Στόχος είναι η συνταγματική κατοχύρωση προστασίας μιας στέγης και τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Η αξιοπρεπής στέγη είναι μια βασική ανάγκη για καθέναν από εμάς, για κάθε οικογένεια και κοινωνικό δικαίωμα για κάθε άνθρωπο. Η Περιφέρειά μας πρέπει και μπαίνει μπροστά για να προστατεύσουμε τα σπίτια των συνανθρώπων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην βρεθεί κανένας στο δρόμο» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την τοποθέτησή του.
Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Η έλλειψη στέγης αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα συμπτώματα του κοινωνικού αποκλεισμού και είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Πλέον, όμως, λόγω της πολύπλευρης κρίσης και ιδίως της οικονομικής, το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζει και ο γενικός πληθυσμός. Πρέπει να επέμβουμε και να αλλάξει η νομοθεσία. Να προστατευτούν συνταγματικά οι πολίτες, οι οικογένειες».

Αναλυτικά οι προτάσεις
Την εισήγηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε η Βοηθός Περιφερειάρχη Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου, η οποία μίλησε για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την απουσία συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας της κυρίας κατοικίας, αλλά και τα όσα απορρέουν από το  ν.3869/2010 για τη Ρύθμιση Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων.
Οι προτάσεις που έγιναν και εγκρίθηκαν από το Σώμα, περιλαμβάνουν αναλυτικά:
Η συνταγματική προστασία της στέγης των πολιτών σε συνδυασμό με τη θέση σε ισχύ ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλέγματος προστασίας, θα επιφέρει τα σκοπούμενα με βάση τις αναλυθείσες αρχές αποτελέσματα και θα δώσει στον οφειλέτη τον κατάλληλο μηχανισμό άμυνας σε περίπτωση επιβολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κυρίας κατοικίας του.
Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της διαβούλευσης για την Συνταγματική Αναθεώρηση και της καθιέρωσης διενέργειας πλειστηριασμού ακινήτων ηλεκτρονικά και προκειμένου να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας της στέγης εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους,
το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας εγκρίνει:
1.Την πρωτοβουλία δικτύωσης φορέων αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού πανελληνίως για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς.
2. Την ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης
α) Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
β) Τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση.
Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν με:
              Ενημέρωση σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της χώρας και
              Ενσωμάτωση όλων των αποφάσεων των Π.Σ. σε ενιαία θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ).
              Δράσεις Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της ΠΔΕ για την ενυπόγραφη έγκριση του αιτήματος.
Η απόφαση αυτή που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας θα τεθεί υπόψη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ώστε ενιαία η Αυτοδιοίκηση να προτείνει στην Κυβέρνηση της διασφάλιση της πρώτης κατοικίας σε κάθε οικογένεια, πριν κληθούμε να διαχειριστούμε περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Εκσυγχρονίζουμε τις τουριστικές πύλες εισόδου μας – Σύσκεψη για τα αεροδρόμια Ακτίου και Αράξου

Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των πυλών εισόδου τουριστών, μέσω αέρος, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα των δύο πολιτικών αεροδρομίων Ακτίου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Αράξου στην Π.Ε. Αχαΐας, και αφορά την είσοδο τουριστών και στην Π.Ε. Ηλείας, συζητήθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Μείζον ζήτημα το οποίο και τίθεται ως προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων οδικών αρτηριών που συνδέουν τα αεροδρόμια με τις γειτονικές περιοχές και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
«Ήδη έχει γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα με το μεγάλο οδικό αναπτυξιακό έργο που ενέταξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την οδική σύνδεση της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα σε δύο σημαντικά τμήματα, από Βόνιτσα μέχρι και την είσοδο του νησιού και από Άκτιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα να εκτελείται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Παράλληλα θα συνεχίσουμε εντάσσοντας νέα έργα για την αναβάθμιση των οδικών αρτηριών», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Επιπλέον, με σύντομες διαδικασίες θα προχωρήσει σε αίτημα τροποποίησης της ονομασίας του αεροδρομίου Ακτίου, που ανήκει χωρικά  στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να εφαρμοστεί απολύτως και τυπικά.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για σχέδιο δημιουργίας γραφείων πληροφόρησης και υποδοχής τουριστών και στον Άραξο και στο Άκτιο, ενημερώνοντας για τις περιοχές της Περιφέρειάς μας και διανέμοντας υλικό.
«Στόχος μας είναι η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και η παραμονή των τουριστών στη Δυτική Ελλάδα μέσω των δύο αυτών σημαντικών πόλων της περιοχής μας, του Αράξου και του Ακτίου. Πρέπει να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα συμβάλλουν προς αυτό το σκοπό» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, καθώς και η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου.

***
 Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: «Πράσινο φως» για τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο «Εκσυγχρονισμός Συστήματος Φωτεινής Σηματοδότησης»


Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις διαδικασίες για την προμήθεια του έργου «Εκσυγχρονισμός Συστήματος Φωτεινής Σηματοδότησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», μετά τη δημόσια διαβούλευση που έγινε μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) (www.eprocurement.gov.gr).
Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έχει λάβει κωδικό ΟΠΣ5002678 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.815.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και έχει ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η διαβούλευση διήρκεσε από τις 22 Ιουνίου μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2017 και κατά τη διάρκεια αυτής, δεν υπεβλήθηκε κανένα σχόλιο.
Ως εκ τούτου, προχωρά κανονικά η διαδικασία στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την έγκριση της διενέργειας του διαγωνισμού και την κατάρτιση των όρων διακήρυξης για την προμήθεια, καθώς και για τη σύσταση των απαραίτητων Επιτροπών και συγκεκριμένα αποσφράγισης και αξιολόγησης προσφορών, ενστάσεων και προσφυγών και παρακολούθησης των όρων της σύμβασης και παραλαβής των υλικών.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τηρεί με κάθε τρόπο τη νομιμότητα και τις διαφανείς διαδικασίες σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία που διενεργεί, ενώ όταν κρίνεται ως απαραίτητο βάσει της νομοθεσίας προχωρά πάντα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς, αρχές και πολίτες να μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους, για την βελτίωση της διαδικασίας και την αποφυγή τυχόν λαθών» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας:
«Προχωράμε με όραμα, πολύ δουλειά, αλλά και σεβασμό στους περιορισμένους πόρους, στο δημόσιο συμφέρον και στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας».