«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Η ΛΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε συνάντηση που ζήτησε και είχε με τον αντιδήμαρχο κύριο Ζαρκαβέλη, υπεύθυνο για τα θέματα παιδείας του Δήμου, ενημερώθηκε για τα μέτρα που έχουν παρθεί για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα. Στην συζήτηση που ακολούθησε η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ορισμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
Το κύριο ζήτημα που παραμένει είναι πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλύετε το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και δήμο...

Αυτή τη στιγμή μπορεί τα σχολεία να είναι σε υποφερτή κατάσταση και λόγο της καλής δουλειάς των καθαριστριών αλλά και της παύσης των μαθημάτων για περίπου δύο μήνες. Όμως τα προβλήματα στην κτιριακή υποδομή είναι γνωστά και διαχρονικά.
Οι σχολικές αίθουσες σε πολλά σχολεία δεν ξεπερνούν τα 30τ.μ Σε πολλά σχολικά συγκροτήματα έχουν δημιουργηθεί αίθουσες με παρεμβάσεις που έγιναν σταδιακά σε διαδρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς το σωστό εξαερισμό και τις αναγκαίες διαστάσεις. Τα εργαστήρια (πληροφορικής, φυσικών επιστημών, ΕΠΑΛ) δεν έχουν τις απαιτούμενες χωροταξικές προδιαγραφές. Πολλές αίθουσες στεγάζονται σε προκατ κατασκευές. Τα προαύλια και οι κοινόχρηστοι χώροι (διάδρομοι, βρύσες, τουαλέτες) είναι στενάχωρα και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών ακόμα και σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων. Πολλά σχολεία συστεγάζονται, με συνέπεια το συνωστισμό εκατοντάδων μαθητών στους κοινόχρηστους χώρους. Τα γραφεία των καθηγητών είναι στην πλειοψηφία τους μικροί και ακατάλληλοι χώροι για να εργαστούν, ακόμα και για να σταθούν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
Οι όροι που έχουν τεθεί από την επιστημονική κοινότητα είναι πρακτικά ανεφάρμοστοι για πολλά σχολικά κτίρια. Στις υπάρχουσες σχολικές αίθουσες, τα τμήματα θα πρέπει να χωριστούν σε ομάδες των 4-8 μαθητών προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.   
Τα προβλήματα  στην καθαριότητα των σχολείων, τις απολυμάνσεις και την επάρκεια σε αναλώσιμα  και στην υγιεινή των σχολείων είναι χρόνια. Οι σχέσεις εργασίας πολλών καθαριστριών είναι ελαστικές, με συμβάσεις έργου και αμοιβές πείνας. Σε πολλά σχολεία η καθαριότητα των σχολικών κτιρίων γίνεται μετά το πέρας του ωραρίου ή στην καλύτερη περίπτωση γύρω στις 12.00. Τα σωματεία των καθαριστριών, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς απαιτούν εδώ και χρόνια, τη μονιμοποίηση και την πλήρους ωραρίου εργασία των καθαριστριών στα σχολεία. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μόνιμο το προσωπικό της καθαριότητας στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να προχωρήσει και σε νέες προσλήψεις, καθώς τα σχολεία είναι απαραίτητο να καθαρίζονται μετά από κάθε διάλειμμα και όχι δύο φορές την ημέρα, όπως εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας. Η προσωρινή λύση της μεταφοράς καθαριστριών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια είναι «μπαλώματα» που δεν καλύπτουν το πρόβλημα.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι και η μετακίνηση των μαθητών καθώς δημιουργείται συνωστισμός κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης. Θα πρέπει να βρεθεί λύση σε συνεννόηση με την περιφέρεια και το αστικό ΚΤΕΛ για τον διπλασιασμό των δρομολογίων τις ώρες αιχμής.
Τέλος θα πρέπει να δοθεί γενναίο έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την αγορά όλων των αναλώσιμων με ευθύνη του κράτους, για τη συχνή απολύμανση των σχολείων.
Να προμηθευτούν όλα τα σχολεία όλα τα ατομικά μέσα προστασίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες (αντισηπτικά -μάσκες -γάντια κ.λπ.).
Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως κόστος για τον κρατικό κορβανά. Η τοποθέτηση της Υπουργού ότι «τα ταμεία των σχολικών επιτροπών πλεονάζουν και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» είναι εκτός πραγματικότητας.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσει τις συναντήσεις για το μείζων ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είδη έχει δρομολογηθεί συνάντηση με το σωματείο των καθαριστριών, τον σύλλογο  γονέων και κηδεμόνων Αγρινίου καθώς και την Β’ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.