«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ ενδεχομένως σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία
2 μεγάλες μελέτες των τελευταίων χρόνων καταλήγουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου. Το εύρημα αυτό ήταν σταθερό σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες και ανεξαρτήτως φυλής (δημοσίευση στο Ιατρικό περιοδικό AnnalsofInternalMedicine).
Ο καφές ενδεχομένως αποτελεί τη δημοφιλέστερη κοινωνική συνήθεια στις περισσότερες χώρες του κόσμου...
Η μελέτη EPIC(EuropeanProspectiveInvestigationintoCancerandNutrition) ήταν μία μεγάλη προοπτική μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν τα στοιχεία 450.000 ανθρώπων σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι οι υψηλότερες ποσότητες καφέ σχετίζονται με ελαττωμένο κίνδυνο θανάτου από διαφορετικές αιτίες, κυρίως κυκλοφορικά νοσήματα και νόσους του πεπτικού συστήματος.
Με μέση παρακολούθηση 16 ετών καταγράφηκαν 42.000 θάνατοι. Οι άνδρες που έπιναν από τρεις και πάνω κούπες καφέ την ημέρα φάνηκε να έχουν 12% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από όσους δεν έπιναν. Για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7% μείωσης του κινδύνου.
Ο κίνδυνος για θάνατο από γαστρεντερική νόσο ήταν 59% ελαττωμένος για όσους άνδρες πίνουν τρεις και άνω κούπες την ημέρα και 40% ελαττωμένος για τις γυναίκες.
Επίσης φάνηκε θετική επίδραση του καφέ στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, κυρίως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ειδικά στις γυναίκες. Για τους άνδρες σε αυτόν τον τομέα καταγράφηκε μικρή ελάττωση του κινδύνου σε όσους πίνουν αρκετό καφέ.
Συνολικά τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τον κλασικό καφέ και τον ντεκαφεινέ.
Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης MEC (MultiethnicCohort) στην οποία παρακολουθήθηκαν 185.000 άνθρωποι από το Πανεπιστήμιο της Hawaii. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με ελαττωμένο κίνδυνο θανάτου σε ΑφροΑμερικανούς, Γιαπωνέζους, Λατίνους και λευκούς.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η κατανάλωση καφέ είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και ότι ο καφές περιέχει πληθώρα βιοενεργών παραγόντων. Άρα μπορεί τελικά η θετική του επίπτωση να οφείλεται σε άλλα συστατικά και όχι στην καφεΐνη αυτή καθαυτή.
Πηγή: Medscape