«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για την τοποθέτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας

ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας καταδικάζουμε με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο την  τοποθέτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας, καθώς μέσα από αυτήν την τοποθέτηση αποτυπώνεται πλήρως το πως αντιλαμβάνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μεγαλοξενοδόχοι το δικαίωμα στις διακοπές των λαϊκών στρωμάτων.  Για εμάς ο τουρισμός είναι η ανάγκη του εργαζόμενου, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του νεολαίου για διακοπές - ξεκούραση - αναψυχή.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία όμως των κατοίκων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, οι καλοκαιρινές διακοπές κυριολεκτικά αποτελούν "όνειρο θερινής νυκτός". Μπορεί, σε μια χώρα που ο ήλιος, η θάλασσα και ο πολιτισμός περισσεύουν, όμως οικονομικά δεν "βγαίνει". Με μισθούς πείνας, με ανεργία και αυξήσεις-"φωτιά", το κόστος των διακοπών είναι απλησίαστο για τους εργαζόμενους, τους νέους, ακόμα περισσότερο για τους ανέργους. Μια ακόμα κοινωνική αδικία για τους πολλούς και προνόμιο για τους λίγους...
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν διαχρονικά οι δημότες του δήμου Ακτίου Βόνιτσας φαντάζει ως μονόδρομο αν δεν πάνε στις όμορφες παραλίες του Δήμου μας,  να επισκεφτούν το ξεχωριστό νησί της Λευκάδας για τα μπάνια τους και μέσα από το υστέρημα τους να ενισχύσουν την οικονομία του νησιού. Για το πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λευκάδας όμως δεν αποτελούν την ελίτ των τουριστών που θέλει να έρχονται στο νησί της Λευκάδας.

Η τουριστική ανάπτυξη, οι υποδομές δεν αφορούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα συνολικότερα, τις λαϊκές ανάγκες για φθηνές ποιοτικές διακοπές, αλλά τις τσέπες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Τα περί "ο τουρισμός πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης", "το κλειδί της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας", αφορούν τα κέρδη των ισχυρών ομίλων του κλάδου. Είναι κοροϊδία, δεν έχουν καμιά σχέση με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, οι συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ατελείωτος Γολγοθάς. Με "αντάλλαγμα" την απασχόληση, οι εργαζόμενοι βιώνουν εντατικοποίηση και κατάργηση δικαιωμάτων, σε έναν κλάδο που ήδη χαρακτηρίζεται από τη στυγνή εκμετάλλευση σπουδαστών και την εκτεταμένη ανασφάλιστη εργασία. Για τους "μικρούς" του τουρισμού, η σαρωτική δράση των μεγάλων ομίλων, δημιουργεί καθεστώς "ασφυξίας". 

Τέτοιες δηλώσεις θα βρίσκουν απέναντί τους το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται και θεωρεί αναφαίρετο το δικαίωμα των εργαζομένων, των νέων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή. Ο τουρισμός αποτελεί σύγχρονη ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα.

Νώντας Μωραΐτης,
Δημοτικός σύμβουλος,
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»