«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση ΔΗΠΑΚ Οδοντιάτρων - «Δεν θα γίνουμε χωροφύλακες στους συναδέλφους...»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗ.ΠΑ.Κ Οδοντιάτρων

«Δεν θα γίνουμε χωροφύλακες  στους συναδέλφους...»
Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη την αντιμετώπιση της πανδημίας, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες, ιδιαίτερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τα λόγια του πρωθυπουργού στο τελευταίο διάγγελμα, πως «όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», δείχνουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να φορτώνει στο λαό την ευθύνη της «αυτοπροστασίας» από τον κορονοϊό και να αποποιείται την κρατική ευθύνη...


Ακριβώς εδώ «κουμπώνει» και η οδηγία-εντολή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Συντάσσεται με την κυβέρνηση, παίρνει τη σκυτάλη και αποφασίζει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους αυτοαπασχολούμενους οδοντιάτρους με την επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας...

 Προτρέπει τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους να «φορέσουν τη στολή του αστυνόμου». Καλεί να τσεκάρουμε, για το αν θα τηρούνται οι κανονισμοί που προτείνονται. Να ελέγξουμε και να πάρουμε μέτρα ενάντια σε συναδέλφους… Με λίγα λόγια βρίσκει την ώρα να μοιραστούν  πρόστιμα και ποινές !!!

Επιστρέφουμε την ευθύνη στην κυβέρνηση και στο κράτος της !!!

Θυμίζουμε, πως το ίδιο το κράτος είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας, όπως και το ίδιο το κράτος είναι υπεύθυνο όχι μόνο στο να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και για τη συνολική θωράκιση του συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.

Η δε Ομοσπονδία να πάψει να «λιβανίζει» την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δήθεν «κάνει προσπάθειες για την μείωση των αναπόφευκτων συνεπειών της πανδημίας» όταν δεν βγάνει άχνα:

·      Για τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό που φτάνουν τις 30.000.
·      Για την τάχα «ετοιμότητα» 1.015 κλινών ΜΕΘ (ιδιωτικά και δημόσια), όταν πριν την επιδημία η χώρα χρειαζόταν 3.500 δημόσια κρεβάτια.
·      Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
·      Για τους Γιατρούς και Υγειονομικούς που δεν έχουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές κ.λπ.), ή τα χρυσοπληρώνουν στη «μαύρη αγορά».

Όταν αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, τις ιδιωτικές κλινικές και αλυσίδες διαγνωστικών που εξασφαλίζουν αυξημένη πελατεία, διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσή τους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ από τα 800 στα 1500 ευρώ ή αντίστοιχα επιδοτούνται με κονδύλια του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια - κατασπατάληση διαγνωστικών τεστ.

Η ΔΗ.Π.Α.Κ το ξεκόβει σε κυβέρνηση και Ομοσπονδία:
Ούτε που να το σκέφτονται, πως θα παίξουμε το ρόλο του χωροφύλακα απέναντι σε συνάδελφο!!!

Αν το Προεδρείο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είναι τόσο ευαίσθητο με την Δημόσια Υγεία, να στρέψει τα βέλη του στην κυβέρνηση,  στο Υπουργείο Υγείας που «στέλνει στον πόλεμο χωρίς όπλα» το υγειονομικό προσωπικό, χωρίς να διασφαλίζει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από την πανδημία, που αφήνει γυμνό το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, χωρίς γιατρούς, κρεβάτια και ΜΕΘ, που δεν επιτάσσει τις  ιδιωτικές δομές υγείας.

 Να στρέψει τα βέλη του στην κυβέρνηση που προσπάθησε να κοροϊδέψει τους αυτοαπασχολούμενους οδοντίατρους με προγράμματα κατάρτισης, όταν έχουν κοντά δύο μήνες να ανοίξουν τα ιατρεία τους, που έχουν χτυπηθεί από την προηγούμενη οικονομική κρίση, που χρωστάνε φόρους, νοίκια, εξοπλισμό, ταμεία. Που περιμένουν με αγωνία το «μετά», το τι θα ακολουθήσει, πως θα δουλέψουν εν μέσω πανδημίας και μετά την πανδημία και με το φόβο ότι θα ξαναμπούνε σε ένα νέο κύκλο κρίσης και ανασφάλειας...

Να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους συναδέλφους και το προσωπικό των ιατρείων μέχρι να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της Πανδημίας. Ήδη υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Η  ΔΗ.Π.Α.Κ καλεί  το   Δ.Σ. του  Οδοντιατρικού  Συλλόγου   Αγρινίου
να πάρει ξεκάθαρη θέση καταγγέλλοντας τη στάση της Ομοσπονδίας

 Παράλληλα απαιτούμε:

·        Διασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας για όλους τους οδοντιάτρους   και συνολικότερα τους υγειονομικούς.
·        Ουσιαστικά άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους.
·        Να προσληφθούν μόνιμοι οδοντίατροι για να καλύπτουν τις ανάγκες 24ωρης λειτουργίας των Δημοσίων Οδοντιατρείων.

                                                                                             Αγρίνιο 8 Μαΐου 2020
-                                                                                       ΔΗ.ΠΑ.Κ Οδοντιάτρων