«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 5 Δεκέμβρη 2016

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με φοιτητές του ΤΕΙ ενημέρωσαν για το AIDS


Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στο κέντρο της Πάτρας, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για δράση που έγινε...
την 1η Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.
Φοιτητές, αλλά και στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διένειμαν προφυλακτικά, καθώς και ενημερωτικό υλικό, αναφορικά με την αποφυγή μολύνσεως από τη νόσο και τη σημασία της δευτερογενούς πρόληψης μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης του ιού.
«Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας , σήμερα το 40% των πασχόντων από HIV (πάνω από 14 εκατομμύρια) δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μειώνει την πιθανότητα διασποράς της, ενώ παράλληλα αυξάνει το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής με την χρήση των σύγχρονων αντιικών φαρμάκων» σημείωσε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος συμπληρώνοντας πως η δράση έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου δράσης προαγωγής υγείας του πληθυσμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


***

Αρχίζει άμεσα η λειτουργία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής, έπειτα από την έγκριση του καταστατικού λειτουργίας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή.
Πρόκειται για μια σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, στην οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει σαν βασικούς στόχους την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας στην εγχώρια και διεθνή αγορά και τη διαρκή συνεργασία των παραγωγικών φορέων με την Επιστημονική και Ερευνητική Κοινότητα, προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Στους συνολικά 80 εταίρους της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης περιλαμβάνονται: η πλειοψηφία των Δήμων της Περιφέρειας (12 Δήμοι), Επιστημονικοί και Ερευνητικοί Φορείς (Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΙΝΒΙΣ), το σύνολο των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Περιφέρειας και μεγάλος αριθμός Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, το σύνολο των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Περιφέρειας, το σύνολο των Επιμελητηρίων (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας), μεγάλος αριθμός Συλλογικών Επαγγελματικών Φορέων και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων (περίπου 40) του αγροτοδιατροφικού τομέα.
«Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί τον κυριότερο τομέα ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας. Σύμφωνα με το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που διαθέτουμε για τον αγροτικό τομέα, προχωράμε στη σύσταση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ», που αποτελεί τη μεγαλύτερη δικτύωση φορέων της αγροδιατροφής που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα όχι μόνο η περιοχή μας αλλά και ολόκληρη η χώρα. Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και τη βέλτιστη προβολή και προώθησή τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος τόνισε πως «αλλάζει σελίδα η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα στην περιοχή μας, αφού συνολικά 80 φορείς και επιχειρήσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας συμμετέχουν ως εταίροι, προσδοκώντας ότι ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο βραχυπρόθεσμα. Οι δραστηριότητες της Σύμπραξης επεκτείνονται και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Σύμπραξη ως «Διαμεσολαβητής», στη δημιουργία Επιχειρησιακών Ομάδων Καινοτομίας από τους εταίρους/μέλη της. Η τελευταία αυτή δραστηριότητα, η οποία χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αναμένεται να συμβάλλει στην άμεση διάχυση της καινοτομίας και του ερευνητικού έργου από τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς της περιοχής μας προς την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων».
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Μητρόπουλος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, τους προκατόχους του Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Αγγελόπουλο, Παναγιώτη Πλατανιά και Παναγιώτη Μπράμο, αλλά και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Βασίλη Μιχαλόπουλο και τα στελέχη Μαρία Φασόη, Γιώργο Καλαντζόπουλο και Ελένη Κακαρίδη.

Τα οφέλη από την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη
Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για τον ιδιωτικό τομέα (παραγωγούς, επιχειρήσεις, κ.λ.π.) αφορούν κυρίως στην αύξηση της παραγωγικότητας, των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, της εστίασης και του τουρισμού, όπως επίσης στην πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία που θα οδηγήσει στη βελτίωση του προφίλ των επιχειρήσεων και στην καλύτερη προώθηση των ποιοτικών προϊόντων τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Από την πλευρά του ο Δημόσιος τομέας (Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα, κ.λ.π.) προσβλέπει στην αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα, στην ανάπτυξη καινοτομικών μεθόδων παραγωγής, μεταποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και σε ευκαιρίες απασχόλησης που θα οδηγήσουν στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.

Το προσωρινό Δ.Σ.
Το πενταμελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα διοικήσει και θα οργανώσει την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ, μέχρι την σύσταση του εκλεγμένου Δ.Σ. από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, ορίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και αποτελείται από τα κάτωθι μέλη:
              Μητρόπουλος Κωνσταντίνος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως Πρόεδρος
              Ευθυμίου Απόστολος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
              Παρασκευόπουλος Γεράσιμος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
              Μπριντζίκης Διονύσιος, Οινολόγος-Επιχειρηματίας,
              Μιχαλόπουλος Βασίλειος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

***

Απ. Κατσιφάρας: Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και ανάγκες – Επίσκεψη στο νέο καφέ «Γέφυρες Ζωής»

Με αφορμή την Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συνοδευόμενος από τον βοηθό Περιφερειάρχη και εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο σε Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο, επισκέφθηκαν το περασμένο Σάββατο το καφέ «Γέφυρες Ζωής»- Κοινωνικό και Κοινοτικό Σταθμό Ψυχικής Υγείας του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ Πάτρας), με αφορμή.
Εκεί συνάντησαν τους υπεύθυνους της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, το Δ.Σ. του ΣΟΨΥ, καθώς και άλλους φορείς, όπου συζήτησαν για τη λειτουργία του καφέ, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας και των ατόμων με αναπηρία.
«Αυτή η κίνηση θα πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί ακόμα περισσότερο, να αγκαλιαστεί ακόμη περισσότερο από τους συμπολίτες μας. Μου έδωσε πολύ χαρά και δύναμη αυτή η προσπάθεια που γίνεται εδώ» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας, συγχαίροντας τους δημιουργούς αυτού του καφέ, και κατέληξε: «Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και ανάγκες. Πρέπει να υπηρετούμε όχι μόνο με λόγια αυτές τις αξίες, αλλά με πολιτικές, έργα δράσεις και πρωτοβουλίες. Τότε θα καταφέρουμε να γίνουμε μία ώριμη Δημοκρατία και θα δώσουμε οξυγόνο στους συμπολίτες μας».
Στο καφέ παραβρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΨΥ Πάτρας με την πρόεδρο, Χριστίνα Μπίκου και εργαζομένους του Συλλόγου, τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος Ανδρέας Λίβανος, η αναπλ. Οργανωτική Γραμματέας Βασιλική Γούλα και ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Γιώργος Κανελλόπουλος με μέλη του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, ο Γεώργιος Αγγελακόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του Ιδρύματος «Μέριμνα» και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, η πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «Μαχητές», Μάρθα Χριστοπούλου, ο ταμίας του Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, Κωνσταντίνος Πλιάκας, η Βούλα Ρογκάλα, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Αχαΐας και από τον Σύλλογο Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού Π.Γ.Ν.Π., η πρόεδρος Ιουλία Συροκώστα και ο ταμίας του Συλλόγου Χρήστος Κάραλης.

***
 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τις συντηρήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αυτή τη φορά με τη συντήρηση της σήμανσης και ασφάλισης του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και ασφαλτοστρώσεις στις επαρχιακές οδούς των Δήμων Πατρέων και Ερυμάνθου.
Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης μεγάλων τμημάτων, ξεκινούν νέες παρεμβάσεις στους Δήμους Πατρέων και Ερυμάνθου.
Με τη νέα σύμβαση «Συντηρήσεις, αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς Δήμου Πατρέων και Ερυμάνθου 2016» που υπεγράφη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, θα γίνουν εργασίες ασφαλτόστρωσης, σήμανσης, τοποθέτησης στηθαίων, κοπής θάμνων, καθαρισμού τάφρων, κατασκευή τεχνικών έργων κ.α.
«Δεν εφησυχαζόμαστε, θα συνεχίσουμε να εκτελούμε σημαντικά έργα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των συμπολιτών μας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημοπρατηθεί έργα, αξίας άνω των δέκα εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την οδική ασφάλεια στην Π.Ε. Αχαΐας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος κατά την υπογραφή της σύμβασης.
Και κατέληξε: «Με το νέο αυτό το έργο, όπως και με αυτά που ακολουθούν, συνεχίζουμε, προσπερνώντας τις οικονομικές αντιξοότητες της εποχής μας, να παραμένουμε παραγωγικοί και πάντα δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του».

Σύμβαση για τη συντήρηση σήμανσης στην Ηλεία
Ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συντήρηση σήμανσης και ασφάλισης  του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης για το έργο από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα, με την παρουσία του αναδόχου, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Βασίλη Λοτσάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν, αφορούν την αντιμετώπιση των βλαβών που υπάρχουν στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση και γενικά στα μέτρα ασφαλείας της οδού ,αλλά και των απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών που εμφανίζονται στο ΕΟΔ της Π.Ε. Ηλείας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποκατάσταση – βελτίωση της κατακόρυφης  και οριζόντιας σήμανσης, αντικατάσταση χτυπημένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας και τοποθέτηση  καινούργιων  σε νέες θέσεις, συμπλήρωση της περίφραξης καθώς και λήψη λοιπών μέτρων ασφαλείας ,που κρίνονται απαραίτητα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του δικτύου.
«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε πόρους για να προσφέρουμε στους πολίτες όσο το δυνατόν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο με στοχευμένες παρεμβάσεις» δήλωσε ο κ. Λύτρας, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει και ο ίδιος ο  Περιφερειάρχης  Απόστολος  Κατσιφάρας  και ζήτησε την  άμεση έναρξη των εργασιών και για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται  στην υπογραφείσα  σύμβαση.

***

Σχέδιο παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Επιστολή Κατσιφάρα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Ένα σχέδιο συγκεκριμένων παρεμβάσεων έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς την κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα, χρηματοδότηση κυρίως για τις ζημιές που προκαλούνται εξαιτίας των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και τον αναπλ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων της Περιφέρειάς μας, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο στο παλιό εθνικό δίκτυο.
Επιπλέον, αναφέρεται στην επικινδυνότητα του οδικού δικτύου και στα συνεχή και θανατηφόρα τροχαία που σημειώνονται στους δρόμους της Δυτικής Ελλάδας, ενώ τονίζει πως οι όποιες σοβαρές παρεμβάσεις έχουν γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και δίνουν προσωρινές λύσεις, σταδιακά όμως χάνουν την αξία τους, ιδιαίτερα σε κόμβους, διασταυρώσεις και εξόδους εργοταξίων, όπου προστίθενται και τα βαρέα οχήματα των εργοταξίων, της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ, με την κατάσταση εκεί να είναι τραγική.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας και ζητά χρηματοδότηση, κυρίως, για τις ζημιές που προκαλούνται εξαιτίας των έργων που κατασκευάζονται.
Στο σχέδιο παρεμβάσεων εντάσσονται και οι τρεις ξεχασμένοι εθνικοί οδοί α)Πατρών – Πύργου – Καλό Νερό, β) Πατρών Τριπόλεως (111) και γ) Αγρίνιο – Θέρμο – Καρπενήσι.

Το σχέδιο
Αναλυτικότερα το σχέδιο συντήρησης και οδικής ασφάλειας που πρέπει να χρηματοδοτηθεί:
              Αντίρριο - Μεσολόγγι – Αγρίνιο - Αμφιλοχία – Μενίδι: Οδικό δίκτυο 145 χιλ. που δέχεται όλο το κυκλοφοριακό φορτίο του δυτικού άξονα της χώρας. Χρειάζονται άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας ύψους 7εκ. ευρώ.
              Αμφιλοχία - Άκτιο - Λευκάδα: Οδικό δίκτυο 80 χιλ. δέχεται όλο το κυκλοφοριακό φορτίο από και προς Λευκάδα - Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα με την Ιόνια Οδό. Οι εργολαβίες κατασκευής της Αμβρακίας οδού, που εκτελούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι όλες σταματημένες και η επικινδυνότητα μεγάλη. Οι άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις ανέρχονται στο ύψος των 6 εκ. ευρώ.
              Αγρίνιο –Θέρμο-Καρπενήσι: Οδικό δίκτυο 60 χιλ. στα όρια της Αιτωλοακαρνανίας είναι το μοναδικό οδικό δίκτυο που ενώνει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και παραμένει ασυντήρητο για 10ετίες. Οι τεχνικές παρεμβάσεις ανέρχονται στο ύψος των 5 εκ. ευρώ.
              Πάτρα – Πύργος: Οδικό δίκτυο 100 χιλ. Είναι ο μοναδικός άξονας που εξυπηρετεί στο σύνολό του την Ηλεία, Κεφαλληνία και Ζάκυνθο. Έγινε μια σοβαρή παρέμβαση από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά δεν καλύφθηκαν όλα τα προβλήματα. Σήμερα και μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου θα χρειαστούν για άμεσες παρεμβάσεις 7 εκ. ευρώ.
              Πύργος – Καλό Νερό: Οδικό δίκτυο 43 χιλ. Απαιτεί άμεσα ένταξη σε Πρόγραμμα για συντήρηση και οδική ασφάλεια. Οι παρεμβάσεις ανέρχονται στο ύψος των 20 εκ. ευρώ.
              Πατρών – Τριπόλεως: Οδικό δίκτυο 140 χιλ. Είναι ένα ξεχασμένο από το κεντρικό κράτος εθνικό οδικό δίκτυο που ενώνει τις δύο πρωτεύουσες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία. Πρόσφατα έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά παραμένουν ακόμη μεγάλες εκκρεμότητες, έχουν κατατεθεί τεχνικά δελτία στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένονται χρηματοδοτήσεις. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία ύψους 7 εκ. ευρώ.
              Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Τρίπολη: Οδικό δίκτυο 70 χιλ. Κρίσιμη οδική αρτηρία  αναπτυξιακά για την επισκεψιμότητα της Αρχαίας Ολυμπίας και σύνδεση με την ενδοχώρα της Πελοποννήσου. Η κατάσταση σήμερα είναι σε πολλά σημεία επικίνδυνη και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης- βελτίωσης ύψους 6 εκ. ευρώ.
              Πάτρα - Αίγιο – Αιγείρα: Οδικό δίκτυο 70χιλ. Έχει μετατραπεί σε βασικό δρόμο για χρήση από και προς την Αθήνα. Η μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε από τις Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έδωσε προσωρινή λύση, αλλά οι επιβαρύνσεις σε φορτία που γίνονται από τα βαριά μηχανήματα των εργοταξίων της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ έχουν φέρει νέα προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις ύψους 8 εκ. ευρώ.
              Κόμβοι Οδικής Ασφάλειας στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα – Πύργος - Αγρίνιο: Την κύρια ευθύνη συντήρησης και κυκλοφοριακής διευκόλυνσης στις εισόδους των πόλεων την έχει η Περιφέρεια. Για το σύνολο των παρεμβάσεων χρειάζονται 8 εκ. ευρώ.

Χρειάζεται η έμπρακτη στήριξη του κράτους
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2011 που ανέλαβε την αρμοδιότητα του Εθνικού Οδικού Δικτύου, όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του, σήκωσε όλο το βάρος συντήρησης από τους ελάχιστους πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που της διατίθενται και στο περιορισμένο όριο πληρωμών που έχει.
«Κάναμε και θα κάνουμε στο ακέραιο το καθήκον μας, αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των δύο μεγάλων Διευρωπαϊκών Δικτύων Ιόνιας οδού και του “τμήματος” της Ολυμπίας οδού (Κόρινθος –Πάτρα) και χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξη του Κεντρικού Κράτους» σημειώνει ο κ. Κατσιφάρας.
Τα τεχνικά Δελτία για την έγκριση των έργων οδικής ασφάλειας βρίσκονται στη τελική φάση προετοιμασίας και θα υποβληθούν άμεσα  στα Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών. Άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι εντάξεις έργων στο Π.Δ.Ε του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή εναλλακτικά στο Π.Δ.Ε της Περιφέρειας εκτός του ορίου πληρωμών της.

«Πρέπει να τρέξουμε»
Κλείνοντας την επιστολή του ο Απόστολος Κατσιφάρας τονίζει πως «έχουμε πλήρη επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών που περνάει η πατρίδα μας και ο ελληνικό λαός, η κατάσταση όμως επιβάλλει συνεργασία – επαγρύπνηση - αλληλοβοήθεια και καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων για να χρηματοδοτηθεί το παραπάνω προτεινόμενο σχέδιο παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας. Θέλω να τονίσω το αίσθημα δικαίου που πρέπει να διαπερνά την πολιτική και την ευθύνη διαχείρισης των Δημοσίων Υποθέσεων και πιστεύω αυτό υπηρετείτε κι εσείς με τον Πρωθυπουργό που το έχει θέσει ως κεντρικό αξιακό πρόταγμα οριζόντια σε όλες τις πολιτικές».
Και καταλήγει: «Είμαστε η μόνη Περιφέρεια στη χώρα που δεν έχουμε σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και αυτό είναι μια διαχρονική αδικία που βαρύνει όλες τις κυβερνήσεις. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα με σταδιακή ένταξη έργων από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο».