«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2 Δεκέμβρη 2016

ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας: Ρεαλιστικό και φιλόδοξο πλαίσιο με δυναμική και προτεραιότητες για την διαχείριση των απορριμμάτων

Αλλάζει ριζικά το πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με έναν σχεδιασμό βιώσιμο, δίκαιο και με αποκεντρωμένο χαρακτήρα που υποδεικνύει τα κατάλληλα μέτρα που προωθούν ιεραρχικά και συνδυασμένα την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ασφαλή τελική διάθεση σε περιφερειακό επίπεδο...

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΣΔΑ), το οποίο αποτελεί την εξειδίκευση στο χώρο για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας των γενικών κατευθύνσεων που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και στο Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, όλοι μαζί, φορείς και πολίτες, πλέον, θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά και αποτελεσματικά για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ.
«Έχουμε αναλάβει αυτή την υποχρέωση και μέσα από μακρά διαβούλευση καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που σκοπό έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι μια πυξίδα, ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και φιλόδοξο με δυναμική και προτεραιότητες. Πρέπει επιτέλους, να κάνουμε μία ύστατη προσπάθεια μαζί για να απαλλαγούμε πλέον, από τη γάγγραινα αδυναμίας να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας».
Ο ΠΕΣΔΑ, σαν στρατηγικό κείμενο αναφοράς, καλύπτει τέσσερις βασικές κατηγορίες αποβλήτων:
1. Απόβλητα αστικού τύπου
2. Βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων
3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων
4. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης αναφέρθηκε στους στόχους του ΠΕΣΔΑ:
              Βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων στο σύνολο της Περιφέρειας.
              Εφαρμογή της ιεράρχησης όπως αυτή ορίζεται α) πρόληψη, β) προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, γ) ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση, π.χ. ανάκτηση ενέργειας, και ε) διάθεση.
              Μείωση της περιεκτικότητάς τους σε επικίνδυνες ουσίες (ποιοτική βελτίωση).
              Εφαρμογή προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή και χωριστή επεξεργασία των συλλεγέντων αποβλήτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, κ.λπ).
              Εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».
              Εφαρμογή της αρχής της εγγύτητας.
              Χρησιμοποίηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη την τεχνολογική εφαρμοσιμότητα και την οικονομική βιωσιμότητα.
              Προώθηση της οργάνωσης, με την ευθύνη του παραγωγού, ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης των άλλων ρευμάτων αποβλήτων, πλην των αστικών.
              Ασφαλής τελική διάθεση των αποβλήτων.
              Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού έτσι ώστε να υπάρχει ενεργή συμμετοχή και ευθύνη των πολιτών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σε μόνιμη βάση.
«Πλέον φθάνουμε στο τέλος μιας κοπιαστικής διαδικασίας που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή εκ μέρους των Δήμων, όμως με την άριστη συνεργασία όλων υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μας, ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή που από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, αναγνωρίσαμε την κρισιμότητα του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μπήκαμε μπροστά, δε φοβηθήκαμε και σχεδιάσαμε βάσει της κείμενης Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.
Κλείνοντας, αυτό που επεσήμανε στο Σώμα, είναι πως όλοι μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο σύνολό του τον ΠΕΣΔΑ και επιπλέον, μαζί με τους συμπολίτες μας να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματά μας μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
«Να αλλάξουμε κουλτούρα και σκέψη όσον αφορά τα απορρίμματα. Όλοι μαζί θα το πετύχουμε» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε
Να υπενθυμίσουμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε με διαπιστωτική πράξη του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκπονήσει την αναθεώρηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ μέσα από τη σύνταξη δύο μελετών: Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που την ακολουθεί, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε συγκροτηθεί ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την εκπόνηση και υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ. Και αυτό συνέβη με ευθύνη των Δήμων της Περιφέρειας που δεν ενεργοποιήθηκαν, καθώς και του ίδιου του κράτους που με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων έδινε δυνατότητα παράτασης/αναβολής της αναγκαστικής λειτουργίας του.
Συγκέντρωσε όλα τα ψηφισμένα Τοπικά Σχέδια στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 και τον Φεβρουάριο 2016 παρουσιάστηκε το προσχέδιο του ΠΕΣΔΑ όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων και των προτάσεων. Στις 18 Απριλίου κατατέθηκε το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ αλλά και η ΣΜΠΕ στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, από τα οποία υπάρχουν οι δύο θετικές γνωμοδοτήσεις για την επίτευξη των στόχων που επιβάλλει ο Εθνικός Σχεδιασμός.
Στις 28 Αυγούστου, δόθηκε ομόφωνα η θετική γνωμοδότηση από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και έτσι έκλεισε ο κύκλος των γνωμοδοτήσεων. Ακολούθησε η λήξη της διαβούλευσης που έγινε εγγράφως ή ηλεκτρονικώς και εγκρίθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και τέλος εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ.


***

Σε κλίμα συγκίνησης η χοροθεατρική παράσταση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μία εκπληκτική παράσταση διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, από την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Πρόκειται για την παράσταση «ANIMARM» από το Χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου.
Οι παρευρισκόμενοι με συγκίνηση και δέος, που προκαλεί η υψηλή τέχνη του θεάτρου, απόλαυσαν την παράσταση. Οι χορευτές με απόλυτη αρμονία και ταυτότητα κινήσεων και μουσικής μετέφεραν με συμβολισμούς τα μηνύματά τους όπως η συνύπαρξη, η αλληλοϋποστήριξη, η φιλία, ο έρωτας και κυρίως η ανάγκη παρουσίας για άτομα με αναπηρίες.
Μετά το πέρας της παράστασης ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στο σκηνοθέτη και χορογράφο της ΔΑΓΙΠΟΛΗΣ Γιώργο Χρηστάκη και στο κοινό.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, ενώ παρέστησαν επίσης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

*

ΠΕΣΔΑ και Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Δύο κορυφαία θέματα, η τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας, καθώς και η  σύστασης της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Η 20η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 3 μ.μ. στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου, στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
«Ο ΠΕΣΔΑ αφορά ένα ζήτημα που προβληματίζει επί χρόνια τον δημόσιο διάλογο και αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Το Σώμα πριν λίγο καιρό είχε γνωμοδοτήσει θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ, όσον αφορά δηλαδή στην επίδραση που θα έχουν τα έργα αυτά στο περιβάλλον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την προτεινόμενη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της ΠΔΕ να αποτιμάται ότι θα συμβάλει προς τη θετική κατεύθυνση στην πλειονότητα των περιβαλλοντικών τομέων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι προτάσεις από τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς, που έγιναν κατά την διαβούλευση.
Επιπλέον, το δεύτερο θέμα που τίθεται προς έγκριση, είναι η σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ που έχει ως σκοπό την ΑΝΑΔΕΙΞΗ, την ΠΡΟΒΟΛΗ και ΠΡΟΩΘΗΣΗ των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται εντός της Περιφέρειάς μας.
«Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη αναμένεται να συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων της Περιφέρειας για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μέσω της προώθησης ονομαστών προϊόντων ποιότητας στην εγχώρια και διεθνή αγορά» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Εκτός των προαναφερθέντων, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται εκτός άλλων και το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2017, καθώς και η επιλογή μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ).

***

Δωρεάν προληπτικοί σπιρομετρικοί έλεγχοι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο προστασίας και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Δήμους και Συλλόγους, διοργανώνουν δωρεάν προληπτικούς σπιρομετρικούς ελέγχους.
Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια αυτή, σύμμαχοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι οι Δήμοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρών «Παρασκευή», ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας «ο Άγιος Νικόλαος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας «Η Αρχαία Καλυδώνα», όπως τονίζει ο Βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.
Οι έλεγχοι διοργανώνονται στα κάτωθι σημεία:
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
9 π.μ. – 1 μ.μ. Γραφεία Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρών «Παρασκευή»
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
9.30 π.μ. – 1 μ.μ. Αγροτικό Ιατρείο Κυλλήνης
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου
9 π.μ. – 1 μ.μ. Πρώην Δημαρχείο Λουσικών Δ.Ε. Ωλενίας
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου
9 π.μ. – 1 μ.μ. Γραφεία Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λεύκας «Ο Άγιος Νικόλαος»
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
9.30 π.μ. – 1 μ.μ. Γραφεία Πολιτιστικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας.

***

Οδηγίες προς ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοτριβείς για τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή και αποθήκευση του ελαιόλαδου

Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κρίνεται απαραίτητο, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής σε όλες τις περιοχές, να εκδώσει τις παρακάτω οδηγίες για τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς, για την ορθή παραγωγή ελαιόλαδου και την σωστή αποθήκευσή του, έτσι ώστε να επιτευχτεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ποιοτικότερο προϊόν:
1. ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
*Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να προγραμματίζουν την συλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.
*Τήρηση κανόνων ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ημερομηνία από την τελευταία εφαρμογή ως την συλλογή).
*Αποφυγή διασποράς ή καύσης πλαστικών υλικών, τα οποία συλλέγουμε για ανακύκλωση ή ασφαλή αποθήκευσή τους.
*Συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς του καρπού της ελιάς. Αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στον ελαιόκαρπο. Αποφεύγουμε τη συμπίεση των ελιών εντός των σάκκων.
*Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται μέσα σε γιούτινους σάκκους ή σε κλούβες (ειδικά παλετοκιβώτια). Καλό είναι να αποφεύγεται  η χρήση πλαστικών σάκων.
*Προγραμματίζουμε την ελαιοσυλλογή σε συνεννόηση με τα ελαιοτριβεία για γρήγορη επεξεργασία του ελαιοκάρπου.
*Ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών να πληρούν τα όρια της νομοθεσίας για τους φθαλικούς εστέρες.
                   
2. ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ
*Να φροντίζουν για τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιόκαρπου και για την ταχεία έκθλιψη αυτού.
*Να φροντίζουν για την εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής, τόσο στο χώρο της κύριας παραγωγικής διαδικασίας όσο και στο χώρο αποθήκευσης του παραγόμενου ελαιόλαδου.  Οι πλαστικοί σωλήνες και οι περιέκτες ελαιολάδου να μην έχουν στην σύνθεσή τους πλαστικοποιητές φθαλικούς εστέρες (οδηγία 2007/19 Ε.Κ. και Κανονισμός 1935/06), γιατί οι ουσίες αυτές μεταναστεύουν από τους σωλήνες η τους περιέκτες στο ελαιόλαδο και ανιχνεύονται κατά την χημική ανάλυση του ελαιολάδου.
*Να φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία και την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού.
*Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27 οC γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε κηρούς.
*Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιόλαδου, πάντα εντός ανοξείδωτων δεξαμενών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24o C. 
          
3. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
*Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται σε δεξαμενές, κατάλληλες για λιπαρά τρόφιμα (Οδηγία Ε.Κ. 2007/19), σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και προστατευμένο από παρουσία οξυγόνου. Για ελαιόλαδα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), και για τα ελαιόλαδα για τα οποία θα τυποποιηθούν (EL στη φιάλη) να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα και η αποθήκευση να γίνεται υποχρεωτικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
*Ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί όψιμα και εμφανίζουν υψηλότερο Κ να αποθηκεύονται χωριστά και να προωθούνται στην αγορά νωρίτερα από ελαιόλαδα παραχθέντα πρώιμα που εμφανίζουν χαμηλότερο Κ.
*Οι χώροι και οι ανοξείδωτες δεξαμενές τυποποιητηρίων, συνεταιρισμών και ελαιοτριβείων παρέχουν καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου από τις αποθήκες των παραγωγών.