«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Αστακό Αιτωλ/νίας

ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Αστακό Αιτ/νιας.

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε πριν λίγες μέρες στην μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας στον Αστακό Αιτ/νίας. Για έναν ακόμη εργάτη ήταν το τελευταίο μεροκάματο. Το νέο αυτό θανατηφόρο δυστύχημα δεν είναι το πρώτο ούτε θα είναι το τελευταίο. Ήρθε να προστεθεί σε άλλα δυστυχήματα που γίνονται κατά καιρούς σε ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής του Αμβρακικού, Ιόνιου πελάγους και όχι μόνο.
Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά το πρόβλημα της μη τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σ’ αυτούς τους χώρους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ερωτηματικά υπάρχουν αν το σκάφος που μετέφερε το γόνο από το οποίο έπεσε ο εργάτης στη θάλασσα είχε προστατευτικά κιγκλιδώματα, αν ο άτυχος εργάτης φορούσε σωσίβιο, ποιά η έκθεση του λιμεναρχείου που τον ανέσυρε από το βυθό, την οποία το λιμεναρχείο αρνείται μέχρι τώρα να γνωστοποιήσει, καθώς και αν οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι που έγιναν στη μονάδα έχουν διαπιστώσει παραβάσεις.
Για εμάς αποτελεί μια ακόμη τραγική απόδειξη των συνεπειών που έχει η κυρίαρχη πολιτική που στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου πετσοκόβει τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών δεν τους έφτανε το “δώρο” που τους έκανε του ΠΑΣΟΚ όταν πριν το Μάρτη του 2004 έστειλε τους εργαζόμενους από το ΙΚΑ στο ΟΓΑ και απάλλαξε τους επιχειρηματίες από 10άδες χιλιάδες ευρώ εισφορές.
Εντατικοποιούν τη δουλειά και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων, του υπουργείου εργασίας, των επιθεωρήσεων εργασίας, των λιμενικών αρχών της περιοχής που όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα αλλά βάζουν πλάτη για να συγκαλύψουν τις ευθύνες της εργοδοσίας, τόσο σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας που δεν παίρνονται όσο και για τα εργατικά ατυχήματα- τραυματισμοί που γίνονται και δεν έρχονται στην επιφάνεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργό για τα παραπάνω και τι μέτρα θα πάρει για να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους. Τι μέτρα θα πάρει ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση να να γίνουν τέτοια ώστε να μην θρηνεί η εργατική τάξη νεκρούς ή τραυματίες.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους