«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ (ΤΡΙΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ 2010)

«Κάναμε το καθήκον μας και αναλάβαμε τις υποχρεώσεις μας σε αυτό το σχολείο μετά από αίτημα, με σαφή διατύπωση ότι το σχολείο του Λουτρού δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ενός σωστού εκπαιδευτικού έργου.
Το σχολικό περιβάλλον πρέπει να είναι ελκυστικό για να διαμορφωθεί ο καλός χαρακτήρας των αυριανών πολιτών της χώρας.
Πρώτα πολίτες, μετά επιστήμονες και σαφώς σωστοί επαγγελματίες.
Θα πω δυο κουβέντες απευθυνόμενος σε αυριανούς πολίτες.
Είμαστε σε μια φάση αλλαγών που έχει να κάνει με την δομή του συστήματος, της κρατικής μας υπόστασης.
Πρέπει να αλλάξουν πράγματα, έχουμε μείνει πολύ πίσω στο πως κυβερνάται σωστά ένα κράτος και τι υπηρεσίες παρέχει.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι ότι το κράτος μας παρέχει πάντοτε τις σωστές υπηρεσίες απέναντι στην εκπαίδευση και κυρίως με ότι έχει να κάνει με τις υποδομές και με την βοήθεια που πρέπει να έχει ο κάθε εκπαιδευτικός για να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Το κράτος ήταν συγκεντρωτικό και παραμένει.
Παράδειγμα η ανάπτυξη σχολικών μονάδων στην ελληνική περιφέρεια.
Εμποδίζεται από το κράτος αντί να βοηθιέται και εμποδίζεται από κάποιους μηχανισμούς που κύριος οίδε ποιους τι εξυπηρετούν.
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Είμαστε εξαρτώμενοι ενός μοντέλου συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού.
Το μοντέλο αυτό εξυπηρετεί στην συγκεκριμένη περίπτωση τις ανάγκες μόνο εκείνων που υπηρετούν σε αυτό το σύστημα.
Ξέρετε ότι πρόγραμμα σχολικής στέγης στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρχε. Και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στις Νομαρχίες της χώρας γιατί αυτό το πρόγραμμα το εκπονεί ο ΟΣΚ.
Χρήματα για σχολική στέγη στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχουν σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουμε αλλά με το τι θα αποφασίσει κάθε φορά ο ΟΣΚ.
Ενοχλούνται ενδεχομένως κάποιοι, αλλά είναι η αλήθεια. Λένε π.χ. για ένα σχολείο με 70 μαθητές πρέπει να ξοδέψουμε 2.500.000 ευρώ.
Και δεν τους παίρνει κανένας από το αυτί και να τους πάει στον Εισαγγελέα και να πει ότι αυτό είναι διαφθορά σε βάρος του κράτους.
Είναι σπατάλη. Δεν μπορεί τα σχολεία να κοστίζουν ακριβότερα από ότι κοστίζουν οι βίλες των ιδιωτών.
Αθλιότητες σε μια εποχή που πραγματικά η χώρα περνάει βαθιά κρίση, που οι ανάγκες της κοινωνίας είναι αλλού και που πρέπει τα χρήματα του ελληνικού λαού να ξοδευτούν με τρόπο αποτελεσματικό και να δοθούν λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν.
Και επειδή είμαστε σε φάση ανατροπών εκείνο που θα επαναλάβω στην Κυβέρνηση είναι να καταργήσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας και καθιστούν τα χωριά μας, την περιφέρεια, πραγματικά ανάπηρες σε εκείνα τα πράγματα στα οποία θα πρέπει να έχουν πλεόνασμα δυνατοτήτων και ικανοτήτων.
Το σχολείο σας είναι πράγματι υπέροχο σε ένα σπουδαίο περιβάλλον, σε ένα χωριό με δυναμική και με προοπτικές ανάπτυξης.
Το μεγαλύτερο μάθημα που θα πάρουν τα παιδιά είναι ότι μαζί με το σχολείο θα αγαπήσουν και τον τόπο τους, θα τον υπερασπιστούν, θα κοιτάξουν να εργαστούν και να προκόψουν εδώ.
Σ’ αυτό η πολιτεία πρέπει να συνδράμει με κάθε τρόπο.
Ο κάθε εκπαιδευτικός να βοηθήσει τα παιδιά και μαζί με τους γονείς να έχουμε αυτές τις αξίες, να γίνουμε σωστοί επαγγελματίες αφού πρώτα είμαστε σωστοί πολίτες σε ένα περιβάλλον που μας ανήκει, που να το αγαπάμε και να περιμένουμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας και να ζήσουμε σωστά σαν πολίτες σ’ αυτή την κοινωνία».