«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Μέτρα για τη δασοπροστασία

ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Μέτρα για τη δασοπροστασία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ στην εμπορευματο–ποίηση δασών και δασικών εκτάσεων, τις παραδίδει στις «επενδυτικές» ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των οικοπεδοφάγων.
Προωθείται αλλαγή του ορισμού του δάσους και της δασικής νομοθεσίας, σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων. Στην πράξη ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών έχει αποτύχει. Αυτή η πολιτική τροφοδοτεί συνεχώς και εξοπλίζει τους εμπρηστές.
Η αντιπυρική περίοδος που ήδη ξεκίνησε βρίσκει τους αρμόδιους φορείς απροετοί–μαστους. Οι δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν, όμως δεν υπάρχει καμιά σύγχρονη ολοκλη–ρωμένη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, σχεδόν στο σύνολο των δασών της Ελλάδας.
• Δεν έχουν γίνει ακόμη δεκτές οι προτάσεις της δασικής υπηρεσίας για « Μέτρα οργάνωσης του αντιπυρικού σχεδιασμού και πρόληψης των δασικών πυρκαγιών».
• Οι πιστώσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι και δεν έχει ακόμη προσληφθεί το αναγκαίο εποχικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν χρέη για το 2009.
• Δεν έχουν γίνει καθαρισμοί και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.
• Τα κενά προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία ξεπερνούν τα 3.500, ενώ υπάρχουν πάνω από 400 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Ταυτόχρονα μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων.
• Οι στόλοι των πυροσβεστικών οχημάτων είναι σε μεγάλο ποσοστό απαρχαιωμένος.
• Τα πέντε(5) ελικόπτερα της πυροσβεστικής υπηρεσίας παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, ενώ οι πιλότοι έχουν μετακινηθεί σε άλλες μονάδες.
• Δεν έχει γίνει προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν πιστώσεις για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, έργων πρόληψης, συντήρησης και εξοπλισμού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι Υπουργοί τι άμεσα μέτρα για την αντιπυρική περίοδο πρόκειται να πάρουν ώστε:
να καλύψουν τα παραπάνω κενά και ελλείψεις για τη συντήρηση και προστασία των δασών.
να εξασφαλισθεί η συνολική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με κύριο βάρος στην πρόληψη.

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιάννης Γκιόκας
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
Αποστόλης Νάνος
Άγγελος Τζέκης
Αντώνης Σκυλλάκος
Σταύρος Σκοπελίτης