«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Καθυστέρηση καταβολής εξισωτικών αποζημιώσεων 2008 και 2009 στους αγροτοκτηνοτρόφους.

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Καθυστέρηση καταβολής εξισωτικών αποζημιώσεων 2008 και 2009 στους αγροτοκτηνοτρόφους.


Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. στους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ιδιαίτερα σε αυτούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Η δύσκολη κατάσταση τους, επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τα τελευταία φορολογικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αλλά και από την αδικαιολόγητη καθυστέρη–ση διάφορων ενισχύσεων (επιστροφή ΦΠΑ, ποιοτικό παρακράτημα σιτηρών κ.ά) που έπρεπε να έχουν πάρει προ πολλού και με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει δοθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2009 σε όλους τους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολο τους ούτε αυτές του 2008 (έχει δοθεί μόνο η προκαταβολή) σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, Θεσσαλίας, Μακεδονίας κ.ά. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων παρακρατεί και τα ποσά των ενισχύσεων των αγροτοκτηνοτρόφων.
Ταυτόχρονα οι αλλαγές στα κριτήρια ένταξης (μοριοποίηση) των κτηνοτρόφων στα μέτρα 211 και 212 του άξονα 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το έτος 2010 (εξισωτική αποζημίωση), μειώνει δραστικά τις ενισχύσεις στην συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή εκείνων που είναι πάνω από 31 ετών. Οι αντικτηνοτροφικές αυτές αλλαγές θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια τους μικρομεσαίους αγροκτηνο–τρόφους, εγκατάλειψη του επαγγέλματος τους, αφού δεν θα μπορούν να επιβιώσουν, ερήμωση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων τη στιγμή που μπορούμε να τα παράγουμε.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός:
• Για ποιους λόγους η κυβέρνηση καθυστερεί να δώσει τις εξισωτικές αποζημιώσεις του 2008 και 2009;
• Τι μέτρα θα πάρει για να δοθούν τα χρήματα άμεσα στους δικαιούχους, και μέχρι πότε θα γίνει αυτό;
• Αν θα ανακαλέσει τα μέτρα μοριοποίησης καταβολής των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης που ωθεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια και ανεργία.

Οι βουλευτές
Αντώνης Σκυλλάκος
Σοφία Καλαντίδου
Νίκος Καραθανασόπουλος
Αποστόλης Νάνος
Σταύρος Σκοπελίτης