«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Το μυθιστόρημα "Όπως ήθελα να ζήσω" της Ελένης Πριοβόλου στη "Λέσχη Ανάγνωσης" της "Διεξόδου"

Με την παρουσία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου την Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 στις 7 το απόγευμα, στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων των φίλων της "Λέσχης Αναγνωσης" του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί το μυθιστόρημά της "Όπως ήθελα να ζήσω".

Το μυθιστόρημα εξελίσσεται στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Δικομματισμός, φαυλοκρατία, πολιτευτές, τραμπούκοι, «χρυσοκάνθαροι» και τραπεζίτες καθορίζουν το πολιτικό και το οικονομικό σκηνικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται στην Αθήνα ο έμπορος-ταξιδευτής Ρωμαίος Αγγουλές: φύση καλλιτεχνική και αντισυμβατική, αποφασίζει να εγκατασταθεί και, αντί για χρηματιστηριακά παιχνίδια, να επενδύσει στην «ωραιότητα». Με την εκτός γάμου θυγατέρα του Ροζίτα και τον παραγυιό του Σωτήρη Κονταξή φυτεύουν ροδώνα στον οποίο ευελπιστούν να συμπεριλάβουν όλες τις γνωστές ποικιλίες ρόδων αλλά και να δημιουργήσουν νέα είδη, φτάνοντας ως την επίτευξη του «γαλάζιου ρόδου». Ο Pοδώνας του Κεραμεικού, η περίφημη «Ρόδων Πολιτεία», γίνεται σύντομα η κολυμβήθρα των πρωτοπόρων ιδεών. Εκεί θα εμβαπτισθούν οι ανήσυχοι νέοι, θα καταφύγουν οι παλαιότεροι αντιμοναρχικοί, ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν τα ανθρώπινα πάθη, ο έρωτας και η αντοχή, σε μια Αθήνα αγνώριστη, που εκπλήσσει διαρκώς τον αναγνώστη είτε με τις διαφορές της είτε με τα κρυμμένα σε αυτήν «σημεία των καιρών μας».

Ένα μυθιστόρημα εποχής για όλους εκείνους που έζησαν «όπως ήθελαν να ζήσουν», κληροδοτώντας στους επόμενους τους σπόρους της ουτοπίας.

Την παρουσίαση και ανάλυση, θα κάνουν οι κυρίες Μαρία Φιλιπποπούλου, Ιφιγένεια Μάρκου-Μπεμπέλη και Ραλλού Κυριακοπούλου με συντονίστρια την συγγραφέα Ακακία Κορδόση.

Η συγγραφέας του μυθοιστορήματος κατάγεται από το Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου και ζεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Μέχρι τώρα έχει γράψει δέκα επτά βιβλία για παιδιά και εφήβους και το "Όπως ήθελα να ζήσω" είναι το τρίτο μυθιστόρημά της που υπογράφει για μεγάλους.

www.diexodos.com.gr