«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Αιολικό Πάρκο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή Σκοπιά του Δήμου Ναυπάκτου!

Θετικά γνωμοδότησε χθες (Δευτέρα 18 Μαΐου 2009) η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Πάρκου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή Σκοπιά του Δήμου Ναυπάκτου από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».
Το αιολικό πάρκο κατά την διάρκεια της λειτουργίας του θα υποστηρίζεται από 8 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,5 mw εκάστη.
Δηλαδή η συνολική παραγόμενη ενέργεια σε καθημερινή βάση θα είναι της τάξης των 20 mw (2,5Χ8).
Το έργο αυτό έρχεται να συμπληρώσει ένα αντίστοιχο το οποίο λειτουργεί ήδη στην περιοχή της Βομβοκούς του Δήμου Ναυπάκτου ισχύος 24 mw (12X2).
Η παραγωγή ενέργειας τόσο από το πρώτο όσο και από το δεύτερο αιολικό πάρκο θα παροχετεύεται στον υποσταθμό της εταιρείας ο οποίος λειτουργεί στην περιοχή ΛΕΥΚΑ του Δήμου Ναυπάκτου και στη συνέχεια θα διοχετεύεται στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).
Πρόκειται για μια πράσινη επένδυση της τάξης των 27,5 εκατομμυρίων ευρώ η οποία μέσα από την ανάπτυξη της αξιοποιεί έναν μη αναλώσιμο φυσικό πόρο δηλ. τον αέρα, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον δεδομένου ότι δεν προκαλεί ρύπους και δεν δημιουργεί απόβλητα.
Επιπροσθέτως η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια συμβάλει ενεργά στην αύξηση του ποσοστού της ενεργειακής αυτονομίας της περιοχής, συμμετέχοντας έτσι και στην μείωση του ελλείμματος σε ότι αφορά το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας.
Επίσης τόσο κατά την περίοδο της κατασκευής όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας με περιοδικό αλλά και μόνιμο χαρακτήρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί η λειτουργία αυτών των δύο αιολικών πάρκων συμβάλει κατά πολύ στην τοπική οικονομία τόσο από την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται όσο και από τα ανταποδοτικά τέλη προς τον Δήμο Ναυπάκτου που είναι για κάθε αιολικό πάρκο το 3% επί των ακαθαρίστων εσόδων για είκοσι χρόνια, που σημαίνει ότι στον Δήμο Ναυπάκτου θα δίνεται για είκοσι χρόνια, περίπου το ποσό των 270.000€ ετησίως.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ