«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ... «Παραμυθοσέντουκο» στο αίθριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου!!!

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΠΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΨΕΙΜΑΔΑ !!!
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, συνεργάζονται για άλλη μια φορά, παρουσιάζοντας το σχήμα «Παραμυθοσέντουκο», στο αίθριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με δύο παραστάσεις κάθε φορά, «Των αστεριών οι μύθοι», Σάββατο 16 Μαΐου πρωί 11.00 & απόγευμα 7.30 και «Κόκκινη κλωστή δεμένη...»
Η αφηγήτρια της ομάδας Νίκη Κάπαρη απάντησε στις εξής ερωτήσεις μας.
Ποια παραμύθια περιλαμβάνουν οι παραστάσεις και πως έγινε η επιλογή (με ποια κριτήρια) των συγκεκριμένων παραμυθιών;
-Η σημερινή παράσταση είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε, με αφορμή το παγκόσμιο έτος της αστρονομίας και μιλάει για μύθους σε σχέση με τους αστερισμούς (Αρχαία Ελληνική μυθολογία). Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στη βιβλιοθήκη του Ευγενίδιου ιδρύματος και ακολούθησε και ακολουθεί μια σειρά παραστάσεων στη Ελλάδα γενικότερα.
Πείτε μας δυο λόγια, για την απήχηση των παραμυθιών στα παιδιά και τι κλίμα διαπιστώσατε στο παιδικό ακροατήριο;
-Όπως πάντα, είναι πάρα πολύ θετική! τα παιδιά αγαπούν πάρα πολύ να ακούν ιστορίες και όταν κάποιος ξέρει να τις πει, αυτές τις ιστορίες, είναι ακόμη καλύτερες. Η μουσική, οι ήχοι και τα τραγούδια που δημιουργούνται μέσα στη παράσταση, από τον μουσικό που με συνοδεύει, βοηθάει επίσης να περάσουν με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο στο κοινό.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Ψειμάδας απάντησε με την σειρά του στις παρακάτω ερωτήσεις.
Πότε άρχισε η υλοποίηση τις ιδέας Παραμυθοσέντουκο και ποιο το περιεχόμενο του έργου;
-H υλοποίηση της ιδέας άρχισε το 2000, αρχίσαμε να μαζεύουμε υλικό από παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια και κυρίως εκεί κινούμαστε, σε Ελληνικά λαϊκά παραμύθια και μύθους. Ανοίχτηκε το πρόγραμμα σε βιβλιοθήκες, σε σχολεία, σε χώρους τέχνης, στο Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που έγινε για πρώτη φορά και συνεχίζεται ακόμα. Μπροστά σε αρχαία εκθέματα, λέμε κάθε φορά παραμύθια και μύθους που έχουν σχέση με το έκθεμα.
Αύριο μάλιστα το μεσημέρι, έχουμε παράσταση στο Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας μουσείων. Στο Αγρίνιο ερχόμαστε για δεύτερη φορά με τη συγκεκριμένη ομάδα, την πρώτη φορά μας είχε καλέσει η Γυμναστική Εταιρία και είχαμε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό, μικρούς και μεγάλους. Τώρα είμαστε εδώ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη! σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.
Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την μουσική της παράστασης;
Χρησιμοποιώ την μουσική αφηγηματικά, όπως και η αφηγήτρια χρησιμοποιεί το λόγο, εγώ χρησιμοποιώ την μουσική, σε συνέχεια με τον λόγο της αφηγήτριας. Χρησιμοποιώ διάφορα μουσικά όργανα, κυρίως παραδοσιακά, από διάφορες γωνιές του κόσμου έγχορδα, πνευστά και κρουστά. Τραγουδάω επίσης και τραγούδια σχετικά με το περιεχόμενο της ιστορίας που ακούγεται.
Που αλλού έχει παρουσιαστεί το έργο;
-Σήμερα παρουσιάζουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, που έχει σχέση με την αστρονομία και λέγεται (Των αστεριών οι μύθοι). Το συγκεκριμένο έργο έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά, στη βιβλιοθήκη του Ευγενιδίου ιδρύματος, όπου είναι και το πλανητάριο.
Για το συγκεκριμένο θέμα που παρουσιάζετε σήμερα ;
-Το θέμα που θα παρουσιάσουμε σήμερα Των αστεριών οι μύθοι...Στην Αθήνα και σε πόλεις, που μας καλέσανε και μας καλούνε, έχουμε δει πολύ μεγάλη ανταπόκριση για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί είναι πολύ ιδιαίτερο, είναι η μυθολογία γύρω από τους αστερισμούς, τα παιδιά και οι μεγάλοι, μας παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον. Βλέπουν πλέον με άλλο μάτι και σκέψη ένα αστερισμό ακούγοντας αυτή την ιστορία, που ούτως η άλλως υπάρχει στη μυθολογία.
Τέλος μας μίλησε η κα Ευαγγελία Κραββαρίτη (η οποία είναι φιλόλογος, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Παπαστρατείου δημοτικής βιβλιοθήκης).
Πείτε μας δυο λόγια για την διοργάνωση της εκδήλωσης;
- Γνωρίζουμε όλοι μας, πόσο αρέσουν τα παραμύθια στα παιδιά, γιατί και εμείς υπήρξαμε παιδιά, οι μεγάλοι! και είχαμε τα βιώματα από την γιαγιά, από τους γονείς μας, παραμύθια ωραιότατα, τα οποία μας βοήθησαν να αναπτύξουμε την φαντασία μας. Ο λόγος για τον οποίο κάνουμε την εκδήλωση αυτή σήμερα (Των αστεριών οι μύθοι), που είναι η πρώτη μας εκδήλωση και παράσταση. Σήμερα Σάββατο 16 του Μαΐου, είναι και το παγκόσμιο έτος αστρονομίας. Αλλά και γιατί θέλουμε να ξαναφέρουμε τα παιδιά μέσα στις βιβλιοθήκες, να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, να δουν ότι μπορούμε να κάνουμε παράλληλες δράσεις σα βιβλιοθήκη. Στόχο μας έχουμε να αναπτύξουμε την φαντασία των παιδιών, γιατί γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος ο οποίος έχει φαντασία, είναι ο άνθρωπος ο οποίος αναπτύσσει πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Είναι ένα μέσον το παραμύθι, με το οποίο μπορεί να εκφράζεται, μπορεί να ονειρεύεται ένα παιδί, μπορεί να οραματίζεται τη ζωή. Σήμερα ειδικά που μιλάμε για μια καθαρά υλιστική εποχή, τεχνοκρατική, νομίζω ότι είναι άκρως απαραίτητο η ανάπτυξη φαντασίας, των παιδιών το όνειρο. Εμείς λοιπόν σε αυτήν την εκδήλωση, με την συνοδεία πολύ ωραίων παραδοσιακών ήχων, με έγχορδα και κρουστά, παραδοσιακά όργανα και με αφήγηση παραμυθιών και μύθων, από την Αρχαιοελληνική μυθολογία. Παρουσιάζουμε την σημερινή μας εκδήλωση! Ιστορίες που μιλούν για τα παλάτια του ήλιου και για τους γαλαξίες, για τα μυστικά που κρύβουν οι αστερισμοί του Τοξότη και του Ωρίωνα, της Πούλιας και της Ανδρομέδας .

Ρεπορτάζ: Γεώργιος Π. Σαβελώνας-Θεόδωρος Γκάτσης

ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: Οι μικροί και οι μεγάλοι θαυμαστές σας, σας περιμένουν με αγωνία και το Σάββατο 23 του Μάη το πρωί στις 11.00 και το απόγευμα στις 7.30
ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!!!