«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ο ΕΡΜΗΣ
1911

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στις 8 Μαρτίου στην Πανεμπορική Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ατωλ/νίας με πρωτοβουλία μελών του Συλλόγου, τέθηκε προς συζήτηση εκτεταμένα το θέμα σχετικά με την Ελεγχόμενη Στάθμευση.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε ειδικά για το ζήτημα αυτό, αξιολογώντας, απόψεις των συναδέλφων, επισημάνσεις καταναλωτών κ.α., διαμόρφωσε και την σχετική ανακοίνωση με τίτλο: «Περί παρκόμετρων αντίλογος……………» η οποία σαν ανακοίνωση του Συλλόγου διενεμήθη στην αγορά και εστάλη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Εφημερίδα «Παναιτωλική» σε αυτή μας την ανακοίνωση αντέδρασε με σχετικό δημοσίευμά της, κατά την πάγια και προσφιλή δε τακτική της συνέδεσε την ανακοίνωσή μας με «ξένο δάκτυλο» χαρακτηρίζοντας τον Σύλλογό μας ως «παράρτημα».

Το Διοικητικό Συμβούλίο του Ε.Σ. Αγρινίου σας γνωστοποιεί:

1. Το δημοσίευμα της «Παναιτωλικής»
και
2. Την απάντηση του Συλλόγου μας σε αυτό, όπως αυτή ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δ.Σ., την Συμβουλευτική Επιτροπή και την αρμόδια επιτροπή μελών που είχε συντάξει την 1η ανακοίνωσή μας.


Η εφημερίδα Παναιτωλική γράφει:

ΜΙΖΕΡΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ...
Για την ελεγχόμενη στάθμευση.
«Ανακάλυψε σχέδιο» ενίσχυσης των πολυεθνικών το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, αρνούμενο να αποδεχτεί αυτό που παραδέχονται όλοι οι πολίτες.
Αναμενόμενη ήταν λίγο έως πολύ, η ανακοίνωση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, σχετικά με την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης, άλλωστε είναι δεδομένη εδώ και χρόνια η αρνητική στάση της Διοίκησης του Συλλόγου, σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο κέντρο, ή οποιαδήποτε ενέργεια της εκάστοτε δημοτικής αρχής, ακόμη και όταν αυτή έχει την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών. Μια αρνητικότητα που έχει γίνει πια κουραστική και ανώφελη.
Εσχάτως, οι διοικούντες τον Σύλλογο των εμπόρων, ανακάλυψαν πως το κέντρο του Αγρινίου «νέκρωσε» επειδή οι καταναλωτές που μάλλον έχουν χρήματα να αγοράσουν, δεν έχουν 1-2 ευρώ για να παρκάρουν στο κέντρο και να κάνουν άνετα τις δουλειές τους. Επιχειρώντας και πάλι ο Εμπορικός Σύλλογος να παρουσιάσει φιλολαϊκό προφίλ, κάνει λόγο για «χαράτσι» και χαρακτηρίζει ως «πρόκληση» το να επιχειρείται το συγκεκριμένο μέτρο να παρουσιάζεται ως ευνοϊκό για το εμπορικό κέντρο. Η διοίκηση του, θεωρεί πως με το μέτρο «νέκρωσε» η πόλη, παρακάμπτοντας έτσι το αυτονόητο: ότι τα κενά παρκινγκ δεν σχετίζονται με τους πολίτες που δεν αντέχουν να πληρώσουν το... χαράτσι, αλλά με τους υπαλλήλους και πολλούς εμπόρους που κάθε πρωί και επί ώρες καταλάμβαναν τις θέσεις αυτές προκαλώντας έτσι σοβαρές δυσλειτουργίες στο κέντρο. Είναι όμως αυτοί που πρώτοι συμμορφώθηκαν με το μέτρο και δεν χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους κατ'αυτόν τον τρόπο απελευθερώνοντας εκατοντάδες κενές θέσεις και βοηθώντας στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, γεγονός που επίσης παρακάμπτει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου.
Η μίζερη και αρνητική στάση της Διοίκησης του Συλλόγου, στερείται άλλωστε βασικών επιχειρημάτων, φτάνοντας έτσι στο σημείο να υποστηρίξει πως ο Δήμος με το μέτρο αυτό, «σπρώχνει» την αγοραστική κίνηση στα σημεία όπου υπάρχουν οι αλυσίδες των πολυεθνικών!
Λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:
«Ανθρώπινη» πόλη δεν είναι η «νεκρή» πόλη. «Ζωντανό» εμπορικό κέντρο δεν είναι το «στοιχειωμένο» κέντρο. Η καρδιά της πόλης, το «εμπορικό της κέντρο» με τις παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων και ο τρόπος που αυτές υλοποιούνται, έχει γίνει ουσιαστικά «μη επισκέψιμο».
Επιβάλλοντας εσχάτως και το μέτρο της «επί πληρωμή» στάθμευσης με μέγιστο χρόνο παραμονής στην ίδια θέση τις δύο (2) ώρες (όταν μάλιστα αυτό αφορά τον διευρυμένο - μεγάλο δακτύλιο της πόλης) τότε ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ένας: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ, Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ».
Λαμβάνοντας δε υπ' όψιν ότι στην κυκλοφοριακή μελέτη (για την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου έγκαιρα και έγκυρα είχε εκφράσει τις θέσεις του δημόσια και συγκεκριμένα) και στην οποία κυκλοφοριακή μελέτη πριν από όλες τις άλλες παρεμβάσεις, υπάρχουν προβλέψεις για 6 (έξι) πέριξ του κέντρου ελεύθερους - υπαίθριους χώρους στάθμευσης (γήπεδο Παναιτωλικού - Σφαγεία - Αγ. Τριάδα κ.λ.π.) που ποτέ!! δεν υλοποιήθηκαν ενώ ήδη προχωρούν κι εκεί οι πολεοδομικές παρεμβάσεις, δεν μπορούμε παρά να καταλογίσουμε στη Δημοτική αρχή πρόθεση!!!
Πρόθεση να μεταφέρει την Εμπορική Δραστηριότητα μακριά από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης σε περιφερειακές αγορές όπου μονοπωλούνται ήδη από πολυεθνικές επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα συγκεκριμένων συμφερόντων.
Εκεί και ελεύθερη δωρεάν στάθμευση εξασφαλίζεται με την ανοχή των υπηρεσιών του Δήμου, της Τροχαίας , της Πολεοδομίας κ.τ.λ. αλλά και απρόσκοπτη δυνατότητα πρόσβασης με ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου απευθύνεται στην Δημοτική Αρχή αλλά και σε όλους τους Εμπόρους, Ελεύθερους Επαγγελματίες και κατοίκους του ευρύτερου ιστορικού κέντρου και τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο μέτρο που τους αναλογούν. Όταν τα καταστήματα του κέντρου αναγκαστούν να κλείσουν και η εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα φύγει από αυτό, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν για το σύνολο του κοινωνικού και οικονομικού ιστού αυτής της πόλης.»
Με αυτήν την αρνητική στάση η Διοίκηση του Συλλόγου, δυστυχώς επιλέγει και πάλι την απομόνωση και την αποξένωση από τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αγοράς. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να παραθέσουμε το δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, όπως και όλοι οι επισκέπτες, συμφωνούν πως το κέντρο του Αγρινίου έχει αλλάξει, έχει γίνει πιο ανθρώπινο, μακριά από τα συνηθισμένα μποτιλιαρίσματα, το άγχος και την ηχορύπανση.
Είναι ένα μέτρο που πρωτίστως βοηθά την αγορά και από τις πρώτες μέρες άλλαξε την μορφή του κέντρου, που το έκανε πιο ανθρώπινα, προσβάσιμο και λειτουργικό, γεγονός που οι πάντες παραδέχονται, εκτός βέβαια της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μόνον την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του, περίπου έξι χιλιάδες κάρτες στάθμευσης πωλήθηκαν, ενώ έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο αριθμός των κλήσεων για παράνομο παρκάρισμα που κατά κόρον επιβάλλονταν πριν, με πρόστιμα πολλαπλάσια του σημερινού κόστους στάθμευσης, αλλά και των προστίμων που σήμερα επιβάλλονται για αυθαίρετη κατάληψη ελεγχόμενης θέσης. Έτσι, καταρρίπτεται και η άποψη που εκφράζει η διοίκηση του Συλλόγου, μερί «χαρατσιού».
Σε όλα τα παραπάνω, που αποτελούν μια ακόμη άτυχη στιγμή στην πορεία του ιστορικού συλλόγου, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, έχει καταστεί «παράρτημα» του ΠΑΜΕ (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα), θα πρέπει απλά να σημειώσουμε και μια επισήμανση του Εμπορικού Συλλόγου, που είναι σωστή: ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν και να παραδοθούν υπαίθριοι χώροι στάθμευσης.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ 17-3-2010


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ο ΕΡΜΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ελεγχόμενη Στάθμευση συνιστούν οι νεότερες και σύγχρονες διαδρομές της εφημερίδας «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗΣ»

Στην ιστορική του διαδρομή των 100 χρόνων – έτος ιδρύσεως 1911 – ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, Διοικητικά του Συμβούλια, στελέχη του, αρκετές φορές βρέθηκαν στο στόχαστρο γιατί έκαναν το λάθος να μιλήσουν, γιατί τόλμησαν να έχουν άποψη, γιατί δεν κατάπιαν την αλήθεια, γιατί δεν προσκύνησαν εξουσίες, άρχοντες και συμφέροντα.

Ιστορικά επίσης σε κάθε δράση και ανακοίνωσή του, που ενοχλούσε και αποκάλυπτε, πάντα υπήρχαν οι μπροστινοί της εξουσίας και των αρχόντων που έβγαιναν να καθαρίσουν για λογαριασμό τους.

Διαχρονικά τα μέσα που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν ήταν και παραμένουν ίδια. Λάσπη, συκοφαντία, Γκεμπελισμός, προβοκάτσιες και χαρακτηρισμοί.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου πριν την Χούντα που συμπαραστέκονταν στους αγώνες των καπνοπαραγωγών, τότε που δολοφονήθηκε ο Βλάχος, «ήταν» παράρτημα της ΕΔΑ.
 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, που καθαίρεσε η Χούντα, «ήταν» κρυφοκουκουέδες και συνοδοιπόροι τους.
 Οι φυλακισμένοι και εξορισμένοι έμποροι της πόλης στην Μακρόνησο και αλλού, «ήταν» συμμορίτες του Δημοκρατικού Στρατού και του Μάρκου.
 Ο έρανος για την ενίσχυση του Κυπριακού λαού ενάντια στους Άγγλους «ήταν» αντεθνική δράση.
 Οι φυλακισμένοι, εξορισμένοι και βασανισμένοι στα Γιούρα, στις φυλακές, στα υπόγεια ή στις ταράτσες των κτηρίων της ασφάλειας, «ήταν» κακοποιά στοιχεία και πράκτορες των Ρώσων.

Η παραπάνω αναδρομή έγινε για έναν και μόνο λόγο και αυτός είναι ότι η εφημερίδα Παναιτωλική, πασίγνωστη για την αρθρογραφία της και τη στάση της, την περίοδο της Χούντας, της Εθνοσωτήριου Επαναστάσεως (Παπαδόπουλου – Πατακού) και άλλων, της δικτατορίας των καταδικασμένων για εσχάτη προδοσία, είναι η μόνη που δεν μπορεί να μιλά για «παραρτήματα».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑ δηλώνει ότι:
Το δημοσίευμα της Παναιτωλικής της 17/3/2010 στη σελίδα 8 με τίτλο: («Για την ελεγχόμενη Στάθμευση. ΜΙΖΕΡΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ………… «Ανακάλυψε σχέδιο» ενίσχυσης των πολυεθνικών το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, αρνούμενο να αποδεχτεί αυτό που παραδέχονται όλοι οι πολίτες),
πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ισχυρίζεται η εφημερίδα ότι ιστορικά κρατάει σταθερή πορεία στο τι γράφει, πως το γράφει και τι και πως υπηρετεί.

Το ΔΣ του ΕΣΑ γνωστοποιεί – για τους αναγνώστες – γιατί η εφημερίδα και τα γνωρίζει και τα κρύβει ότι:

­ Στις 8 Μαρτίου 2010 έγινε στο Επιμελητήριο πανεμπορική σύσκεψη, παραβρέθηκαν πάνω από 100 συνάδελφοι, το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης συζητήθηκε διεξοδικά, υπερβολικά εκτεταμένα, παρά την προσπάθεια του Δ.Σ. να μην αναλωθεί τόσος χρόνος σε αυτό, γιατί κυρίαρχα ήταν το ασφαλιστικό, φορολογικό.
­ Η εφημερίδα Παναιτωλική δεν κάλυψε, δεν παρακολούθησε τη σύσκεψη, παρά την πρόσκλησή μας προς τούτο.
­ Η εφημερίδα Παναιτωλική, απέκρυψε την ανακοίνωση του Προεδρείου της Σύσκεψης – στο οποίο δεν μετείχε κανένα μέλος του ΔΣ – όπως βέβαια κάνει και με την συντριπτική πλειοψηφία των ανακοινώσεων ή ΔΤ τόσο του Συλλόγου μας όσο και της Ομοσπονδίας μας.
­ Η εφημερίδα Παναιτωλική που γνωρίζει πολύ καλά, ότι τα ΔΤ και οι Ανακοινώσεις του ΔΣ του Ε.Σ. Αγρινίου αποτελούν αποτέλεσμα συλλογικής διαδικασίας και εκδίδονται μόνο αν έχουν εγκριθεί από την Συμβουλευτική Επιτροπή και την αρμόδια ομάδα μελών του Συλλόγου στις οποίες δεν μετέχει κανένα μέλος του ΔΣ, επιμένει να επιχειρεί να υπονομεύσει τη συνοχή του Συλλόγου.
­ Η Εφημερίδα Παναιτωλική απέναντι στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου με τίτλο: «Περί παρκόμετρων αντίλογος ……………» κάνει επίδειξη της Γκεμπελικής νοοτροπίας της, εντοιχίζοντας τμηματικά αποσπάσματα της ανακοίνωσης του Συλλόγου μας σε δικό της επικριτικό κείμενο, επιχειρώντας έτσι να έχει το άλλοθι ότι δημοσίευσε την ανακοίνωση, αλλά αποσκοπώντας αποκλειστικά στο να μην αντιληφθεί κανένας τι λέει ξεκάθαρα η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Η εφημερίδα Παναιτωλική θεωρεί αντίπαλό της τον εμπορικό κόσμο της πόλης.

 Την ενοχλεί που στηρίζει τον σύλλογό του.
 Την ενοχλεί που κινητοποιείται και αντιδρά.
 Την ενοχλεί που στις απεργίες του Ε.Σ. Αγρινίου τα ποσοστά συμμετοχής των εμπόρων αγγίζουν το 100%.
 Την ενοχλεί που το απεργοσπαστικό μήνυμα στην 1η σελίδα της, παραμονή της απεργίας μας στις 10/2/2010, οι έμποροι της πόλης με τη συμμετοχή τους – πλην ενός – το ξευτέλισαν τόσο αυτό, όσο και τους συντάκτες εμπνευστές του.
 Την ενοχλεί που εκλέγει ΔΣ με συμμετοχή εκατοντάδων εμπόρων στη ψηφοφορία, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο πέρα, έξω και μακριά από κόμματα και παρατάξεις.
 Την ενοχλεί που ξεσκεπάζουμε τους αβανταδόρους των ολιγοπωλίων.
 Την ενοχλεί που λέμε τους κλέφτες, κλέφτες.
 Την ενοχλεί που λέμε τους προσκυνημένους, ραγιάδες.
 Την ενοχλεί που λέμε «ψηλά το κεφάλι».
 Την ενοχλεί που διεκδικούμε και δεν προσκυνούμε.

­ Η εφημερίδα Παναιτωλική έχει επιλέξει στρατόπεδο – πάντα το έκανε – είναι κυβερνητική.
­ Η εφημερίδα Παναιτωλική είναι απέναντί μας εχθρική γι΄ αυτό άλλωστε – αυτή η ιστορική «τοπική» εφημερίδα – ενώ πνίγει τα ΔΤ του Συλλόγου μας και της Ομοσπονδίας μας προβάλλει τα ΔΤ της ΕΣΕΕ και του Προέδρου της κ. Κορκίδη.
­ Η εφημερίδα Παναιτωλική έχει πλέον αποκαλυφθεί, συστρατευθεί και συναθροιστεί με όλους αυτούς που θέλουν να κλείσει το τοπικό μικρό μαγαζί.

Γι΄ αυτό και συνεχίζει συστηματικά την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΔΣ του ΕΣΑ γιατί γνωρίζει καλά ότι χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση όλα θα γίνουν πιο εύκολα για τις επιδιώξεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών και των μπροστινών τους προπαγανδιστών.

Το Δ.Σ. του ΕΣΑ

Υ.Γ. Το παρόν Δ.Τ. του Ε.Σ. Αγρινίου, φυσικά με προπομπό το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως τους πρέπει.