«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία...

Δελτίο Τύπου ΥΠΕΧΩΔΕ 10-2-2009
“Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά διακηρύχθηκε η δημοπράτηση της κατασκευής σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ μήκους 48,50 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 338,2 εκατομμυρίων ευρώ ( κόστος κατασκευής, απαλλοτριώσεις). Το έργο χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους στα πλαίσια της Δ΄ προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ) και έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ενίσχυση Προσπελασιμότητας”.Ο οδικός άξονας ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο New Jersey.
Είναι από τα πρώτα έργα της Δ΄ προγραμματικής περιόδου που δημοπρατούνται και η μελέτη του εκπονήθηκε στα πλαίσια της προετοιμασίας της νέας γενιάς δημοσίων έργων. Στις μελέτες αυτές προτεραιότητα έχει δοθεί στα έργα που θα συμπληρώσουν και θα συνδέσουν τους “δρόμους ανάπτυξης” με το υπάρχον οδικό δίκτυο των περιοχών που διαπερνούν καθώς και με τις υφιστάμενες υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, κ. ά) αυτών των περιοχών”.

Δήλωση υπευθύνου δημοσίων έργων του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη (13-2-2009):
«Ξαφνικά ο κ. Σουφλιάς την Τρίτη 10-02-09 ξεκίνησε τη βιομηχανία των δημοπρατήσεων. Πρώτη ανακοίνωση η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία από το Δ ΚΠΣ προϋπολογισμού 338,2 εκ. € μαζί με τις απαλλοτριώσεις. Μάλιστα δηλώνει πως τον Ιούλιο θα ξεκινήσει και την κατασκευή του. Ξέρει βέβαια πως και να υπήρχαν τα χρήματα αυτά, ούτε με θαύμα δεν μπορεί να γίνει. Βέβαια οι Ευρωεκλογές θα έχουν γίνει τότε και πιθανόν οι πρόωρες εθνικές εκλογές. Συνεπώς αυτός καμία ευθύνη δε θα φέρει γιατί πλέον δεν θα είναι κυβέρνηση η Ν.Δ.Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα δηλώνει πως μες στο 2009 θα δημοπρατήσει σχεδόν όλα τα έργα των νομών Πρέβεζας, Θεσπρωτίας Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Ακριβώς τα ίδια έλεγε και το 2004 και το 2007 και τίποτα από αυτά δεν έκανε. Το συνολικό κόστος των έργων αυτών με τις απαλλοτριώσεις θα ξεπεράσει το 1 δις € σε επικαιροποιημένες τιμές και όλα αυτά από τα χρήματα του Δ ΚΠΣ στα επόμενα πέντε χρόνια.Είναι εμφανές, ότι τώρα η κυβέρνηση και ο κ. Σουφλιάς ξεκινούν μια τεράστια βιομηχανία δημοπρατήσεων έργων χωρίς να έχουν διασφαλίσει, τους απαιτούμενους πόρους»...

Δηλώσεις Νομάρχη Αιτωλ/νίας Θύμιου Σώκου
δελτίο τύπου Ν.Α. 22-5-2009

«Ο κ. Σώκος εκτός των άλλων ενημέρωσε τους κατοίκους των περιοχών για δύο μεγάλα έργα όπως είναι η κατασκευή των οδικών αξόνων Αμβρακία-Άκτιο (επαναδημοπρατείτε στις 2 Ιουλίου) και Άκτιο Λευκάδα που θα ενώσει τις ακτές της Ηπείρου με τις Δυτικές Άκτές του νομού και το Άκτιο με τη Λευκάδα. Δύο έργα, που όπως υπογράμμισε, ο κ. Σώκος διεκδικηθήκαν δυναμικά από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά όπως πείσθηκε για την αναγκαιότητά τους παρότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν τα είχε καθόλου στο σχεδιασμό του».

Η πραγματική διάσταση των πραγμάτων

Οι πολίτες της Αιτωλ/νίας, διαθέτοντας γνώση και γνώμη, μπορούν να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, για τη διάκριση μεταξύ της υπεύθυνης, αντικειμενικής και ωφέλιμης για τον τόπο πολιτικής, και της ανεύθυνης δημαγωγικής αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την Αιτωλ/νία όπως είναι εν προκειμένω το οδικό δίκτυο και οι υπό εξέλιξη μεγάλοι οδικοί άξονες. Κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραποίησης των πραγματικών δεδομένων από την πλευρά των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, μοναδικό στόχο έχει εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που μέχρι τώρα απέβησαν εις βάρος των συμφερόντων του τόπου.
Το να ασκείται αντιπολίτευση στην κάθε κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Το να παραποιείται όμως η αλήθεια σε τέτοια επίπεδα, υποδηλώνει ελλείψεις επιχειρημάτων, σοβαρότητας και σύνεσης. Γεγονός βέβαια που καταδεικνύεται και από την “αυτοαναίρεση” κορυφαίων στελεχών του ίδιου κόμματος όπως προκύπτει αυτό μέσα από τις ίδιες τις δηλώσεις τους.
ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ( ΝΟ.Δ.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ) 26 -5- 2009