«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

«Λαϊκή Αρμονία» από τον Θανάση Πολυκανδριώτη!!!

Ένα σημαντικό εργαλείο για όλους τους νέους μουσικούς!

Μετά τo πρώτο του βιβλίο, την μέθοδο εκμάθησης μπουζουκιού με τίτλο «Είναι εύκολο να μάθεις μπουζούκι» από τις Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης παρουσιάζει τώρα τη «Λαϊκή Αρμονία».
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο το οποίο προσπαθεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην Ελληνική μουσική βιβλιογραφία όσο αφορά στις μεθόδους για την εναρμόνιση των λαϊκών δρόμων. Απευθύνεται σε μία ευρύτατη γκάμα μουσικών, Ελλήνων και ξένων, - αφού το βιβλίο είναι δίγλωσσο – που θέλουν να γνωρίσουν την λαϊκή και παραδοσιακή μας μουσική.
Το βιβλίο περιέχει και ένα CD, στο οποίο είναι καταγεγραμμένες σε ήχο από τον ίδιο το συνθέτη, οι ασκήσεις του.
(Πατήστε πάνω στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για μεγέθυνση)

Εισαγωγικά σημειώματα για το βιβλίο αλλά και την προσφορά του συνθέτη στην εκπαίδευση έγραψαν ο Γιάννης Καϊμάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Κουνάδης, Ερευνητής Ελληνικού Τραγουδιού, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Πετρολούκας Χαλκιάς.
Την καθοδήγηση στην ηχογράφηση του CD έκανε ο Τόλης Κόκκινος και την επιμέλεια DTP είχε ο Δημήτρης Κατραντσιώτης.
Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου, διακοσμούν τα έργα «Χωροχρώματα του Δρόμου» του ζωγράφου Νίκου Γκριτζώνα «ΜΠΑΤΗΣ».
Το βιβλίο πωλείται σε όλα τα μουσικά καταστήματα, σε όλο το δίκτυο διανομής του Music Post και σε επιλεγμένους εκδοτικούς οίκους. Τιμή λιανικής: 30 ευρώ.
Λίγα λόγια από τον Θανάση Πολυκανδριώτη:
Το βιβλίο «Λαϊκή Αρμονία» είναι για κάθε νέο μουσικό απαραίτητο για πολλούς λόγους. Δίνει κατά πρώτον την δυνατότητα της μάθησης και εναρμόνισης των λαϊκών δρόμων - κλιμάκων.
Θέλεις να δημιουργήσεις την δική σου μουσική, το δικό σου ταξίμι, το δικό σου τραγούδι και θα το κάνεις ολοκληρωμένα μόνο αν ξέρεις την λαϊκή αρμονία.
Θέλεις να διδάξεις στους νέους την τέχνη των λαϊκών δρόμων και δεν μπορείς να το κάνεις αν δεν ξέρεις την λαϊκή αρμονία.
Η λαϊκή αρμονία είναι απαραίτητη για όλα τα συγκερασμένα όργανα - μπουζούκι, λαούτο, σαντούρι, κιθάρα, ακορντεόν κ.λ.π - αλλά και για τα μη συγκερασμένα - βιολί, κλαρίνο, λύρα, γκάιντα, κ.λ.π -.
Με αυτό τον τρόπο οι οργανοπαίχτες ολοκληρώνουν τις γνώσεις τους στην λαϊκή και παραδοσιακή μουσική του τόπου μας.
Την τελευταία ενότητα του βιβλίου την ονομάζω «Τα ταξίμια μου». Πρόκειται για μοναδικές στιγμές αυτοσχεδιασμού μου που απλόχερα τις παραδίδω σε κάθε νέο μπουζουκίστα μουσικό.
Εύχομαι σε όλους καλή μελέτη!
ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: Αγαπητέ Θανάση! Σού εύχομαι πάντα επιτυχίες…την επόμενη παρουσίαση του βιβλίου, να την κάνουμε στο Αγρίνιο!!!

Δημήτρης Ντόκας