«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

«Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»!

Συνεχίζεται σήμερα το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (αίθουσα Συνεδρίων), το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».
Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου από την Βαγγελιώ Πλατανιά, εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ (Δείτε εδώ την ομιλία της). Ακολούθησε η χοροθεατρική παράσταση «Τάνια»,  ένα δραματοποιημένο απόσπασμα από την ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, από το έπος του Ναζίμ Χικμέτ - και άγνωστο εδώ στην Ελλάδα, καθότι δεν έχει μεταφραστεί - «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου». Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην ηρωίδα του σοβιετικού λαού, την κομσομόλα παρτιζάνα Ζόγια, που βασανίστηκε απάνθρωπα κι εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ναζί. (Δείτε εδώ την χοροθεατρική παράσταση)
Ανάλογη παράσταση θα δοθεί και στην λήξη του Συνεδρίου, από Έλληνες καλλιτέχνες (Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις παραστάσεις).
Στην συνέχεια, τις εργασίες χαιρέτησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό του), ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης (Δείτε εδώ βίντεο) και ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία) (Δείτε εδώ τον χαιρετισμό του). Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, (Δείτε εδώ βίντεο) μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, με θέμα «Τραγουδώντας μες στα μεσάνυχτα την αυγή». 
Οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου...
***
Όπως ο Κερέμ - 1983