«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε δεκάδες περιπτώσεις χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων από εταιρείες καθαρισμού για την αποκόμιση ιδιαίτερα μεγάλου οικονομικού οφέλους, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο Κράτος

Για την υπόθεση συνελήφθησαν (14) ημεδαποί, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη (21) ατόμων

Όπως προέκυψε στο πλαίσιο ενδελεχούς και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, κατά τα έτη 2008-2012 διακινήθηκαν από τις εμπλεκόμενες εταιρείες (903) εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 25.717.533 ευρώ

Με τη μέθοδο αυτή δεν απέδωσαν Φ.Π.Α. ύψους 4.581.774 ευρώ, ενώ καρπώθηκαν ποσά που ξεπερνούν τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ...



Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε δεκάδες περιπτώσεις χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων από εταιρείες καθαρισμού για την αποκόμιση ιδιαίτερα μεγάλου οικονομικού οφέλους, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο Κράτος.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, πρωινές ώρες προχθές (24-06-15) σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν δεκατέσσερις (14) ημεδαποί, ηλικίας από 35 έως 66 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Επιπλέον, συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω τυγχάνουν άλλα (21) άτομα – (18) ημεδαποί και (3) αλλοδαποί – ηλικίας από 28 έως 73 ετών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, οι εμπλεκόμενοι, ως ιδιοκτήτες τριών εταιρειών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, αναλάμβαναν την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σε δημόσιες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Υπουργεία, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και την ανάληψη του έργου,   παρουσίαζαν και αποτύπωναν στα φορολογικά τους βιβλία την εκτέλεση του ως υπεργολαβία με συνεργαζόμενες εταιρείες – ατομικές επιχειρήσεις, επί της ουσίας ανύπαρκτες (κέλυφος), που για το σκοπό αυτό είχαν συσταθεί από συνεργούς τους. Από αυτές τις εταιρείες (κέλυφος), λάμβαναν και χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία και εμφάνιζαν την εκτέλεση των έργων καθαριότητας, ως προϊόν συνεργασιών.

Αποτέλεσμα της λήψης και χρήσης των εικονικών φορολογικών στοιχείων ήταν η προσαύξηση των δαπανών και η αποφυγή καταβολής άμεσων φόρων και απόδοσης Φ.Π.Α.

Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που έλαβαν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία, χρησιμοποίησαν τις πληρωμές των παραστατικών αυτών, κυρίως μέσω τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, προκειμένου οι ίδιοι να καρπωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθότι οι επιταγές πληρώνονταν προς όφελός τους.

Από την επεξεργασία και ανάλυση του υλικού, που συλλέχθηκε στο πλαίσιο της ενδελεχούς και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ότι κατά τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012, διακινήθηκαν (903) εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 21.135.759,77 ευρώ, συν Φ.Π.Α. 4.581.774,01 ευρώ και άρα συνολικής αξίας 25.717.533,78 ευρώ.  

Επιπλέον, όπως προέκυψε, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εκμεταλλευόμενοι την ανωτέρω κακουργηματική φοροδιαφυγή, οικειοποιήθηκαν τα ακόλουθα χρηματικά ποσά:

•    οι ιδιοκτήτες της μίας εταιρείας, το ποσό 3.067.732,66 ευρώ,
•    οι ιδιοκτήτες της δεύτερης εταιρείας, το ποσό 6.629.446,27 ευρώ και
•    οι ιδιοκτήτες της τρίτης εταιρείας, το ποσό 1.874.232,73 ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και εταιρείες των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•    το χρηματικό ποσό των 165.415 ευρώ και 770 δολάρια ΗΠΑ,
•    33 τραπεζικές επιταγές συνολικής αξίας 850.976 ευρώ,
•    πλήθος εγγράφων, παραστατικών, κλπ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες -κατά περίπτωση- Δ.Ο.Υ. για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

***
Μήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη, για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Ο σεβασμός στην υπέρτατη αξία της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί τη μέγιστη υποχρέωση κάθε σύγχρονης κοινωνίας και απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και εξέλιξή της. Οι μηχανισμοί που αναπτύσσει, αντανακλούν και την προσπάθειά της για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Η Ελληνική Αστυνομία, ως ένας τέτοιος μηχανισμός και δη θεμελιώδης θεσμός, έρχεται με τη σειρά της να υπηρετήσει τον πολίτη και να τον προστατεύσει από κάθε απειλή, που αναδύεται κάθε φορά στο κοινωνικό του περιβάλλον. Μία τέτοια απειλή αποτελεί και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών, η οποία φλερτάρει καθημερινά με τους νέους ανθρώπους της Χώρας μας.
Δικαίως χαρακτηριζόμενο ως «μάστιγα», το φαινόμενο της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτισμική υγεία κάθε χώρας ανά την υφήλιο και κατ’ επέκταση κάθε πόλης αυτής έως και γειτονιάς. Η δραστηριότητα των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων αποδεικνύει περίτρανα την παγκόσμια διάσταση και πολυπλοκότητα του φαινομένου, γεγονός που απειλεί το δικαίωμα και την ευγενή απαίτηση για δημόσια ασφάλεια σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Ευνόητη θεωρείται, λοιπόν, η άμεση ανταπόκριση και συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της εν λόγω εγκληματικότητας, εντάσσοντας αυτήν ως βασική προτεραιότητα σε κάθε της πολιτική.
Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο αφενός στην εξέλιξη και εξάπλωση του φαινομένου, αφετέρου στην διαμόρφωση της προαναφερόμενης πολιτικής. Η οικονομική συγκυρία που πλήττει την Χώρα μας, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, η εμφανής εξασθένιση των ηθών και αξιών και η έλλειψη προτύπων και πνεύματος, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, που από τη μία πλευρά ωθούν τους νέους στην πλάνη μιας διεξόδου και από την άλλη, τους εμπόρους του θανάτου στην ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό.
Αυτές οι ιδιαιτερότητες αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης, στο πλαίσιο εκπόνησης του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Αρχηγείου μας, το οποίο επικαιροποιήθηκε για την επόμενη πενταετία και το οποίο περιλαμβάνει στις βασικές του προτεραιότητες την καταπολέμηση της υπόψη εγκληματικότητας σε όλες της τις διαστάσεις. Συμπληρωματικά και ήδη από το 2014 εφαρμόζεται το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των Ναρκωτικών για τα έτη 2014-2016. Τα Προγράμματα αυτά, ανταποκρινόμενα πάντοτε στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς πολιτικές, περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους και επιμέρους δράσεις για την επίτευξή τους. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η εξάρθρωση των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και των εργαστηρίων παρασκευής εξαρτησιογόνων ουσιών, η μείωση της προσφοράς και ζήτησης, η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης διεθνούς συνεργασίας και της διοικητικής προσέγγισης με φορείς και οργανισμούς και η ευαισθητοποίηση των Αστυνομικών υπαλλήλων στα πραγματικά θύματα (χρήστες) της εν λόγω εγκληματικότητας.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεων που αναπτύσσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας, αποδεικνύουν αναντίρρητα ότι η Ελληνική Αστυνομία, ως μία εκ των Διωκτικών Αρχών της Χώρας μας, συνδράμει και συμβάλλει τα μέγιστα στον κοινό αγώνα κατά των ναρκωτικών. Επιδιώκει με κάθε τρόπο την προστασία των νέων ανθρώπων, η οποία συνίσταται από την εμφανή αστυνόμευση σε κάθε σχολείο και την διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων, μέχρι και την αρωγή των θυμάτων αλλά και τη σύλληψη και παραπομπή των υπαιτίων στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Αναπτύσσει τον προληπτικό της χαρακτήρα, ισάξια με τον κατασταλτικό, επιδιώκοντας παράλληλα την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι ειδικότερα η χρήση του διαδικτύου για την εξυπηρέτηση διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης ναρκωτικών (darknet).
Κατά συνέπεια, η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο το έναυσμα και την αφορμή για την επαύξηση των ενεργειών όλων των υπευθύνων στον κοινό αυτό αγώνα, αλλά ένα ηχηρό μήνυμα στους συμπολίτες μας ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σύμμαχος ικανός στην καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου και άξιος συμπαραστάτης της στην προστασία της νεολαίας της.
Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, αποτελεί ημέρα δράσης για την Ελληνική Αστυνομία, όπως κάθε μέρα του χρόνου, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, δίπλα στον πολίτη και ειδικότερα στους νέους, έχοντας πάντοτε ως ευσεβή πόθο την εξάλειψη του φαινομένου για ένα καλύτερο αύριο.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
Δημήτριος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
Αντιστράτηγος

***
Πραγματοποιήθηκε η 3η Ανοικτή Επικοινωνία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τους Πολίτες
Την τρίτη «Ανοικτή επικοινωνία με τους πολίτες» πραγματοποίησε σήμερα (25.6.2015) η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης, συναντήθηκε με πολίτες, που εξέθεσαν προβλήματα, προτάσεις και επισημάνσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για θέματα προσωπικά αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος.
«Σε αυτή τη διαδικασία, ζητάμε να μας πείτε ελεύθερα τις απόψεις σας, τα προβλήματα, τα αιτήματα και τους φόβους σας. Δεν θέλουμε να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Θέλουμε να πιάσουμε τον παλμό της κοινωνίας, να ακούσουμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς σας.
Στηριζόμαστε στην προσωπική επαφή, θέλουμε ένα «ανοικτό» υπουργείο. Στόχος μας είναι να πάμε εμείς στους πολίτες, να σπάσουμε τα στεγανά, ιδιαίτερα σε ένα Υπουργείο όπως αυτό», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποδεχόμενος τους πολίτες στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης».
Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσος Μαυρόπουλος και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Βασίλης Μαστρογιάννης, είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολίτες. Ενδεικτικά, οι πολίτες αναφέρθηκαν σε προβλήματα αστυνόμευσης, διοικητικά ή γραφειοκρατικά, αλλά και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και άλλα σχετικά θέματα.
***
Η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε πιστοποιητικά αναγνώρισης για την προσφορά της στην Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας, από εκπροσώπους των Special Olympics Hellas
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη
Η Ελληνική Αστυνομία τιμήθηκε για την προσφορά της στην Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας, από εκπροσώπους των Special Olympics Hellas, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (25-06-2015) το πρωί, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, η Πρόεδρος των Special Olympics Hellas κα Γιάννα Δεσποτοπούλου απένειμε πιστοποιητικά αναγνώρισης προσφοράς και αναμνηστικά σε υπηρεσιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας, που συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της Τελετής Αφής της Φλόγας της Ελπίδας (14-5-2015) στον Ιερό Λόφο της Πνύκας και στη Λαμπαδηδρομία που ακολούθησε για τους XIV Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Δημήτριος Σοφιός.
Επίσης παρέστησαν ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Δημήτριος Δήμου, Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, Υποστράτηγος Φώτιος Νικητάκης, καθώς  και αστυνομικό προσωπικό.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 
«Είναι χαρά και τιμή που είστε μαζί μας σήμερα, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε το θαυμασμό, το σεβασμό και τα ειλικρινή συγχαρητήρια στην  προσπάθεια των παιδιών που κάνουν περήφανους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Επίσης, μας δίδεται η ευκαιρία να συγχαρούμε τους προπονητές και όσους εμπλέκονται σε αυτή την προσπάθεια.
Θα σταθώ στην προσπάθεια αυτή, που γίνεται συγκροτημένα και στοχευμένα, κάτι που καθιστά το εγχείρημά σας ακόμα πιο ουσιαστικό και στέρεο, δημιουργώντας προϋποθέσεις να εδραιωθεί, να ενισχυθεί και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους ανθρώπους να σας μιμηθούν, σε άλλα πεδία.
Το να αναγνωρίζετε από την πλευρά σας τη στήριξη, τη βοήθεια, τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας μας τιμά, μας κολακεύει και μας δίνει εκείνη την “τονωτική ένεση” που χρειάζεται κάθε ένας και κάθε μια, ώστε να κάνουμε όσο το δυνατόν, την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, λίγο καλύτερη.
Η Ελληνική Αστυνομία πολλές φορές βάλλεται αδίκως γιατί αυτό που πουλάει είναι το κακό, αυτό που δημιουργεί περισσότερο “θόρυβο” και ντόρο ή κάποιες ακραίες αρνητικές συμπεριφορές. Δύσκολα αναγνωρίζεται το κάλο. Δύσκολα αναγνωρίζει κάποιος τη συμβολή ενός φορέα ή ακόμα και ενός πρόσωπου σε μια καλή προσπάθεια.
Η τιμή που κάνετε στο πρόσωπο των ανθρώπων που συμμετείχαν στην τελετή είναι τιμή σε όλους μας, από τον τελευταίο – γεωγραφικά, χωροταξικά – αστυνομικό της χώρας που υπηρετεί στο Καστελόριζο μέχρι τον Υπουργό μας.
Θερμές ευχαριστίες λοιπόν από όλους μας και να ευχηθώ σε εσάς να έχετε δύναμη μαζί με τους συνεργάτες σας, να στηρίζετε αυτά τα παιδιά που μας κάνουν περήφανους κάθε φορά με τις μεγάλες επιτυχίες τους».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και για μένα τον ίδιο, η παρουσία σας εδώ.
Τα Special Olympics, αποτελούν έναν θεσμό, όπου νέοι συνάνθρωποί μας από όλο τον πλανήτη, με ιδιαιτέρες δεξιότητες, στέλνουν συλλογικά το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθαι», του πολιτισμού, και ιδιαίτερα της ειρήνης, διατρανώνοντας συνάμα, τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης για τη ζωή.
Η Ελληνική Αστυνομία, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Θεσμού αυτού και η συνδρομή της δεν είναι απλά έργο κοινό, όπως τα υπόλοιπα, αλλά καταδεικνύει την κορυφαία πτυχή του Παγκόσμιου κινήματος του Ολυμπισμού.
Εκ μέρους του προσωπικού του Σώματος, σας ευχαριστώ θερμά και σας διαβεβαιώνω ότι η Ελληνική Αστυνομία, ήταν και θα είναι πάντοτε κοντά σας, αρωγός και παραστάτης, του έργου σας, ώστε να συνεχίσετε με την ίδια επιτυχία, την μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς.
Εύχομαι, στην Ελληνική αποστολή και στους αθλητές μας καλή Επιτυχία».
Η Πρόεδρος της διοργανώτριας Αρχής Special Olympic Hellas, κα Γιάννα Δεσποτοπούλου ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους των αθλητών και των οικογενειών τους, των προπονητών, των εθελοντών και του Δ.Σ. των Special Olympic Ελλάς τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που βρέθηκαν κοντά τους τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας και της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων, όσο και γιατί στέκονται πάντα αρωγοί στο έργο τους.
Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, παρέλαβαν «Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Προσφοράς», ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός του Σώματος, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων Τάξης, Ασφάλειας και Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρώπινου Δυναμικού. Επίσης ο  Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων & Ευπαθών Στόχων, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και αθλητές της εν λόγω Υπηρεσίας που έλαβαν μέρος στη Λαμπαδηδρομία.

***
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε σε Διεθνή Επιχείρηση που συντονίζεται από την Ιντερπόλ, με την κωδική ονομασία «PANGEA», για τον εντοπισμό ιστοσελίδων παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων

Σχηματίστηκε δικογραφία για ιστοσελίδα, που προωθούσε παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία

Παράλληλα με την επιχείρηση, σχηματίσθηκε δικογραφία και για δύο ιστοσελίδες, που πωλούσαν παράνομα φάρμακα, χωρίς καμία πληροφορία για την παρασκευή τους

Προηγήθηκαν σχετικές καταγγελίες ως προς την προέλευση και τις παρενέργειες από την κατανάλωσή τους

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου σχηματίστηκε δικογραφία, σε βάρος ιδιοκτήτη εταιρείας με έδρα την Ιρλανδία, που διακινούσε μη εγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχημάτισε δικογραφίες τακτικής διαδικασίας για τρεις (3) ιστοσελίδες, οι οποίες προωθούσαν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία, για τα οποία υπήρξαν και σχετικές καταγγελίες ως προς την προέλευση και τις προκληθείσες παρενέργειες από την κατανάλωσή τους.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετείχε ενεργά κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουνίου 2015 στη διεθνή επιχείρηση «PANGEA» που συντονίζεται από την Ιντερπόλ, η οποία αφορούσε στον εντοπισμό ιστοσελίδων, στις οποίες διακινούνται και πωλούνται παράνομες φαρμακευτικές ουσίες.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 236 αστυνομικές υπηρεσίες, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας από συνολικά 115 χώρες και διερευνήθηκαν 5.907 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 2.414 απενεργοποιήθηκαν. Επίσης, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, επιθεωρήθηκαν 149.623 πακέτα και κατασχέθηκαν 50.068 πακέτα.

Επιπρόσθετα, έγιναν 429 κατ' οίκον έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 156 άτομα, ενώ εκδόθηκαν 176 εντάλματα σύλληψης. Συνολικά, κατασχέθηκαν 20.709.886 τεμάχια φαρμάκων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 81.060.037 δολάρια Η.Π.Α. 

Αρχικά, από ελληνικής πλευράς, εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης, μέσω Διαδικτύου, μη εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου μας από 08-06-2015). Σχηματίστηκε δικογραφία, τακτικής διαδικασίας για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, με έδρα την Ιρλανδία.

Επιπλέον, προέκυψε η εμπλοκή ιστότοπου, μέσω του οποίου διατίθεντο και πωλούνταν παράνομα, διαδικτυακά, φαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα.

Τα στοιχεία της έρευνας τέθηκαν υπ’όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία. Ακολούθως ενημερώθηκε για την παράνομη δραστηριότητα του εν λόγω ιστότοπου, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία ενήργησε ώστε να μην καθίσταται δυνατή, πλέον, η πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

Παράλληλα με τη Διεθνή Επιχείρηση «PANGEA», η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε και δεύτερη δικογραφία, σε βάρος ακόμα δύο ιστοσελίδων.

Προηγήθηκε καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία στις εν λόγω ιστοσελίδες, υπήρχε η δυνατότητα αγοράς παράνομων φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή, για τα οποία δεν γνωστοποιούνταν καμία πληροφορία για την προέλευση τους ή τα εργοστάσια παρασκευής τους. Επιπλέον, υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τη γνησιότητά τους, όσο και την ασφάλειά τους, θέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. 

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπ’όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία. Κατ' εκτέλεση της, ενημερώθηκαν για την παράνομη δραστηριότητα των ανωτέρω ηλεκτρονικών διευθύνσεων οι αρμόδιοι ελληνικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίοι κλήθηκαν να αποτρέψουν την πρόσβαση (block) των συνδρομητών τους σε αυτές.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για όλες τις περιπτώσεις, θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios - android: CYBERKID
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR